返回列表 回覆 發帖

死可怕嗎

很多人怕死,所以信佐基督教或其他宗教。其實死真的這麼可怕嗎?

就算無神論是正確的,死了之後「我」不再存在,這樣真的可怕嗎?

「我」出生之前,這個「我」也不存在,大家覺得可怕嗎?恐龍時代很可怕?三葉蟲時代很可怕?那時候「我」也不存在啊!

要是你覺得你出生前的時代不可怕,你死後的時代又有什麼可怕的?
咁你仲唔去死?
很多人怕死,所以信佐基督教或其他宗教。其實死真的這麼可怕嗎?

就算無神論是正確的,死了之後「我」不再 ...
陳健 發表於 2016/2/21 03:32

又或者係你生無可戀
咪唔怕死囉
早死早著

就算無神論是正確的,死了之後「我」不再 ...

你只可以勉強解釋到你唔怕死
但你解唔到點解你要生

(既然要生存唔係因為怕死, 咁你生來何用?)
早死, 留番d口糧俾非洲飢民, 唔好浪費地球資源。
豈不是比活著更有意義?
生既可喜,死也無畏

你自稱教徒,為何如此說話?
生既可喜,死也無畏

陳健 發表於 2016/2/21 03:50

即係無無謂謂囉
你自稱教徒,為何如此說話?
陳健 發表於 2016/2/21 03:50

因為你既話白痴到我忍唔到口
你隨便吧,我沒有說服你的義務
你隨便吧,我沒有說服你的義務
陳健 發表於 2016/2/21 03:57

你連能反駁既能力都無哩...何止『說服』
想闖你個心哩

為甚麼你會聯想到怕死是基督徒信耶穌的理由?

因為那句:信耶穌得永生?
懼怕死亡,才會有動力去思索所謂的「終極關懷」,亦是不少宗教吸引人的地方,包括基督宗教。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
懼怕死亡,才會有動力去思索所謂的「終極關懷」,亦是不少宗教吸引人的地方,包括基督宗教。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/21 13:08

宗教不是懼怕死亡,是為死亡後的世界作準備。
正如,打工仔會儲公積金,為退休日子作準備。
如果有人認為「不會有退休」的日子,(意思是退休前便瓜柴了)咁又真係唔值得儲公積金喎,月月清,有咁多洗咁多
洗大都無所謂,兩腳一伸就唔使還

即使是信有天堂的基督徒,唔死又點上天堂呢?
所以,點會係因怕死而信
為退休日子作準備,也是「懼怕退休時無錢駛」另一種演譯。

所以,所謂「為死亡後的世界作準備」,其實正正是「懼怕死亡後未知的世界」。
為退休日子作準備,也是「懼怕退休時無錢駛」另一種演譯。

其實正正是「懼怕死亡後未知的世界」。

抽刀斷水 發表於 2016/2/21 13:21

如果懂積德行善,不管是為了上天堂,定係唔好打落畜道,鬼道...........
就已經不是「未知的世界」哩
正是因為「知」,才作預備

你現在就貯錢,因為你「知」退休後仍要用錢。
積德行善如果只是為上天堂、不落畜道鬼道,本身的動機已見自私,並不崇高,不過這對許多人行為動機的解說已是足夠了。
積德行善如果只是為上天堂、不落畜道鬼道,本身的動機已見自私,並不崇高,不過這對許多人行為動機的解說已 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/21 13:48

為什麼是自私先?
天堂無滿座,單位沽清要去炒飛架喎。唔會因為我上左去就少個位收你。
你以為係同囡囡報名校小學要爭位呀?
怕死應該係 怕失去自己擁有既舍得珍惜既事同人者~~~
為什麼是自私先?
天堂無滿座,單位沽清要去炒飛架喎。唔會因為我上左去就少個位收你。
你以為係同囡囡報 ...
beebeechan 發表於 2016/2/21 14:02

唔係要爭位才算是自私。

有興趣可參考柯文哲的生死智慧,了解因何要幫人:http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=11738
回覆 16# beebeechan

未必唔駛爭, infrastructure做得唔好: 路小塞車, 門窄逼肥人, 單位多都入唔到去
    太7:14        引到永生、那門是窄的、路是小的、找著的人也少。
原來要爭位既,差尐被陳平信徒老點,好在有本網沙大護法協助釋經啫。
高級模式 | 發新話題
換一個