返回列表 回覆 發帖

牧師遭解僱索償 指教會涉電腦取資料侵私隱

【on.cc東網專訊】 中國基督教播道會恩福堂一名前男牧師,去年5月遭教會以涉及冒簽文件,和懷疑與國內合作伙伴串謀詐騙等16項不誠實指控為理由,終止其僱傭合約。該男牧師認為遭公司無理解僱,入稟勞資審裁處追討遣散費、長期服務金及代通知金共16.5萬港元。

雙方於去年底的提堂中未達和解,案件押後至今早再次提堂,但由於申索人披露已向私隱專員公署作出舉報,不滿公司於其公司電腦修復已刪除的私人資料,審裁官最終將案件押後至8月19日,待雙方提交文件陳述有關舉報的調查進程有否涉及刑事成份,如一旦涉及刑事成份,案件將無限期押後至調查完結。

案情透露,申索人何錦除去年5月14日被公司指控涉及虧空公款等刑責,遭即時解僱。審裁官開庭時指,法庭於今年6月收到恩福堂信件,稱願意無條件全數負責申索人的16.5萬元申索,但就堅持其即時解僱立場。

惟申索人反駁即時解僱無理,公司不但沒有給予合理的解釋,還不提供自辯機會,又稱上次提堂至今公司均沒配合安排調解會,強調「錢非可解決一切」,重申公司對其行為不當、不忠實等指控令他及家人身心受創傷,亦對他名譽造成損害,要求審裁處繼續聆訊,裁決公司無理解僱。

審裁官中途提及,雙方提供的文件多且複雜,未知勞審處有否足夠資源處理案件,要求雙方先商討審訊期間是否需要法律代表,再決定是否轉介案件至區域法院處理,惟雙方均表明冀在勞審處審理案件,審裁官遂押後案件,並要求雙方限期前提交證人供詞及相關回應。

一名陪伴申索人出席聆訊的友人庭外透露,申索人不滿公司未有足夠證據下,分別在公司網站、祈禱會及教會報紙,刊登對他有關不誠實指控,令他即使到海外工作仍被人標籤為誠信有問題,故堅持申索,要求公司撤回指控。http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160704/bkn-20160704133913070-0704_00822_001.html
這個博客評論夠哂啜核:

教會既是代表神的莊嚴聖殿,信徒自稱、自誇、自義受聖靈感召而躋身成為牧者,公開認可被神安排侍奉職位,理應獻身付出畢生所有,終身為主子鞠躬盡瘁,死而後已。但現實總是充滿諷刺,一宗同室操戈的教會官司,暴露兩者原來建基於合約上的僱傭關係,屬於有買有賣、貨銀兩訖的市場交易而已。當交易出現問題而須追究責任,僱主等於懲罰了神和聖靈所揀選的義人、僕人,而僱員亦等於向神追討過往所提供侍奉服務的遣散費,教人忍俊不禁的滑稽鬧劇。

平素教訓羊牯如何愛人如己,告誡必須倣傚教主犧牲付出,但當面對切身利益盈虧,昔日任何漂亮原則瞬間煙消雲散,種種愛神口號亦剎那拋諸九霄雲外,甚至互揭瘡疤、攻發其陰私以估值計算。幾可肯定,「財神」的江湖地位遠遠拋離「耶神」,受歡迎程度凌駕虛空萬有,每個信徒難免私下悄悄包養的「天國小三」。

http://blog.sina.com.cn/s/blog_89270ee00102w01w.html
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
基督新教的牧師,的確有些只是視傳教為一個職業,不是對神事奉。
牧師只是教會的推銷員,
牧師與教會也是人僱主與僱員關係。
乜解僱, 也有遣散費, 長期服務金的嗎?
基督新教的牧師,的確有些只是視傳教為一個職業,不是對神事奉。
beebeechan 發表於 2016/7/5 13:30

"有些"都算幾好。
基督舊教的神父,的確冚扮爛只是視傳教為一個職業,不是對神事奉。
"有些"都算幾好。
基督舊教的神父,的確冚扮爛只是視傳教為一個職業,不是對神事奉。 ...
沙文 發表於 2016/7/6 06:03

没有『舊』基督教的
傻逼!
没有『舊』基督教, 但有基督舊教吖嘛
https://books.google.ca/books?id ... 8A%E6%95%99&f=false
傻逼!
Don't know where God is but the Devil is in the details
没有『舊』基督教, 但有基督舊教吖嘛

傻逼!
沙文 發表於 2016/7/6 08:07

聖鹽已經係傻逼一名
你的知識便是先性傻逼
事物梗係有舊先有新, 好似有舊先有新約, 好合邏輯喎

您唔鐘意基督舊教咁寡, 我唔介意加一个字來取悅您;

基督陳舊教 或 基督殘舊教 或 基督破舊教

let me know which 1 you like better.
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實陳版友無須為個「舊」字而感到不快,須知道不是所有事物都是舊不如新,連街市六嬸都知舊橙好過新橙啦。

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
其實陳版友無須為個「舊」字而感到不快,須知道不是所有事物都是舊不如新,連街市六嬸都知舊橙好過新橙啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/7/6 21:57

傻逼。。。
你呢幅係新橙黎

今時今日, 市埸上無舊橙賣架哩
事物梗係有舊先有新, 好似有舊約先有新約, 好合邏輯喎

您唔鐘意基督舊教咁寡, 我唔介意加一个字來取悅您;
...
沙文 發表於 2016/7/6 19:26

有新會甜橙, 係咪就要有舊會橙?
有新加坡就有舊加坡
有舊金山, 就有新金山?
有新娘, 就有舊娘
有新會甜橙, 係咪就要有舊會橙?
有新加坡就有舊加坡
有舊金山, 就有新金山?
有新娘, 就有舊娘 ...
beebeechan 發表於 2016/7/6 22:44

新會個地名由東晉就開始有,果時真係唔知有無舊會對照。

新加坡係音譯,又叫星加坡,所以係無舊加坡既。

舊金山(三藩市)真係用黎區別新金山(墨爾本)既。

舊娘就是你的娘親。

我特登貼個新橙,就係用黎試你,你明顯知道舊橙同新橙既分別啦。仲有,前幾日我行街市,仲有舊橙既牌喎,點會無呀?
...

前幾日我行街市,仲有舊橙既牌喎,點會無呀?
抽刀斷水 發表於 2016/7/7 21:25

無相無真相
我特登貼個新橙,就係用黎試你,

...
抽刀斷水 發表於 2016/7/7 21:25

你住係沙田架?
跌左落地都實挪到咋沙既?
其實by defination, 逢係畀人用過就係舊。
例如, 畀人愛過嘅女人 - 舊菜
畀人娶過嘅女人 - 舊鞋
畀人信過嘅教 - 舊教

在此定義之下, 成個gay督教都係舊嘅
現時所稱新教、舊教也者, 不過係其出現次序而言。

若有引起不快者, 都係女人心態形成嘅, 一有新嘅出現,舊嗰位驚住地位不保, 本能地自動彈出自我保護模式 - 所謂「只見新人笑, 那聞舊人哭」之謂也。
其實by defination, 逢係畀人用過就係舊。
畀人信過嘅 ...
沙文 2016/7/9 01:51 提交

咁點解古董又唔叫舊董。
賣車時又話九成新,唔叫一成舊呢?
其實by defination,
沙文 發表於 2016/7/9 01:51

乜係『敗 defination』 呢?
幼稚園時, 老師教係  definition.
咁既水平。。。
沙文, 輸在射精前哩。
.
沙文 發表於 2016/7/9 01:51

叫「寬鞋」得唔得呢?
著落舒服, 唔夾腳
叫「寬教」得唔得呢?
信落寬容度高, 唔壟斷
高級模式 | 發新話題
換一個