返回列表 回覆 發帖

正野! @@ 陳冠希與阿嬌的新相!

香港性文化學會 對近日疑似藝人裸照事件 聲明  

『己所不欲 勿施於人』

近日疑似藝人裸照風波席捲全城,因著網民一再將有關照片及短片以各 種形式散播,報章、雜誌以頭版大力炒作,香港社會再燃起集體偷窺的風氣。本會一向關注香港的性文化,因為性是人性尊嚴一個重要部份。自由社會可貴之處在於對他人尊嚴的尊重。但今日香港社會有網民罔顧當事人之私隱,一再散播有關照片及短片。傳媒亦大肆炒作,一些忽視他人感受的市民亦為滿足一己好奇心,將自己的娛樂建築於別人的傷害之上。其實在社會大肆發放、傳播藝人裸照與親熱短片,無論當事人身份是誰,有無移花接木,是否為了抗議警權過大,都已對各當事人(特別是女藝人)及其家庭造成嚴重傷害,甚至間接鼓勵了這種侵犯私隱的行徑。所謂「己所不欲、勿施於人」,故此我們認為:
  • 社會應正視這裸照風波對當事人造成心理的嚴重傷害,不要以輕率的態度處理。
  • 傳媒(尤其是平面媒體)不要再炒作有關事件,就算是報導事態發展,亦無須一再刊登有關照片,助長集體偷窺的風氣。
  • 市民及網民不要再傳播有關相片。
  • 執法部門應正視其他同樣氾濫的網上色情資訊,而不應選擇性地執法。
  • 事件各當事人固然承受極大的傷害,然而當事人不檢點的私生活亦是令其受傷害的間接原因,青少年應引以為鑑。
http://www.sexculture.org.hk/

抽註:基督教團體多番利用孔子學說,不用聖經金句,是否真的反映聖經不足?

己所不欲,勿施於人:
釋義: 欲:想做的事;勿:不要;施:強加。自己不想做的事情,不要強加給別人。
出處:《論語·衛靈公》:「子貢問曰:『有一言而可以終生行之者乎?』子曰:『其恕乎。己所不欲,勿施於人。」
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 21# 的帖子

原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-13 18:55 發表
事件各當事人固然承受極大的傷害,然而當事人不檢點的私生活亦是令其受傷害的間接原因,青少年應引以為鑑。

Having sex = 不檢點??
Havig sex privately = 不檢點??
How to make having sex to be 檢點? Do it in open area?

呢頭話"這裸照風波對當事人造成心理的嚴重傷害", 果頭不忘就o係臨尾抽水, 話人地"不檢點", 佢地又知D女仔好"不檢點"??真係火都o黎埋

原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-13 02:55 發表
抽註:基督教團體多番利用孔子學說,不用聖經金句,是否真的反映聖經不足?
咁嘅,所謂滄海桑田,物是人非,隨著社会變遷、科學知識日益增長,有喲真理係經唔起時間考驗,即使係「新」約都有啲經文唔可以再用。

例如,叫「您們做世上的鹽」,就会污染環境:
http://www.ec.gc.ca/nopp/roadsalt/en/index.cfm
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 22# 的帖子

這個「香港性文化學會」不嬲都係反對婚前性行為,佢插女角不檢點,無非要突顯「檢點」就是要婚前保持處女之身,阿弱雞兄又何必為此而動怒呢?

回復 23# 的帖子

做世上的鹽,除左污染環境,假如鹽在身上,亦會搞到周身唔舒服,不能不沖涼除去,就好像那些死硬派要向人傳教的教徒,令人不勝其煩,周身唔舒服。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 16# 的帖子

我有D quote 錯野 ar....

You can watch the interview with 湯漢助理主教 in TVB news
http://news.tvb.com/630pm/2008/0210/index.html

沙文兄, 有無辦法幫o下佢explain 一下 what is "古經" and "新經" ar?

回復 23# 的帖子

「您們做世上的鹽」的目的唔係"sum"落人地的傷口mei?
原帖由 weakest 於 2008-2-13 19:06 發表

Having sex = 不檢點??
Havig sex privately = 不檢點??
How to make having sex to be 檢點? Do it in open area?

呢頭話"這裸照風波對當事人造成心理的嚴重傷害", 果頭不忘就o係臨尾抽水, 話人地"不檢點" ...

>>>> Having sex = 不檢點??
>>>> Havig sex privately = 不檢點??
>>>> How to make having sex to be 檢點? Do it in open area?

an other pin-pointing point ,

o yes ,
having-sex-with-them , then , they'd call this kind of sex-with-them as 檢點
原帖由 weakest 於 2008-2-14 00:14 發表

he calling u as `````阿弱雞兄'''' , 插佢 la , live on spot , please , i'm watching as witness

原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-13 22:54 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=13789&ptid=1443][/url]
這個「香港性文化學會」不嬲都係反對婚前性行為,佢插女角不檢點,無非要突顯「檢點」就是要婚前保持處女之身,阿弱雞兄又何必為此而動怒呢?

回復 23# 的帖子

做世上的鹽,除左污染環境,假如鹽在身上,亦會搞到周身唔舒服,不能 ...
原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-13 15:04 發表
2008 / 02 / 12 星期二 21:55      

陳冠希不雅照風波,也成為香港基督教牧師梁永善傳教佈道的話題。梁永善說,這件事可以用來反思現代人的真愛和婚姻;他也不客氣的質疑陳冠希,說陳雖然以短片認錯,但事發後立刻離開香港 ...

>>>>>>>>> 抽問:如果陳冠希是基督徒,牧師說話的版本又是如何?

`````健康既性感''''
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1453&extra=page%3D1

原帖由 weakest 於 2008-2-13 07:36 發表
我有D quote 錯野 ar....

You can watch the interview with 湯漢助理主教 in TVB news
http://news.tvb.com/630pm/2008/0210/index.html

沙文兄, 有無辦法幫o下佢explain 一下 what is "古經" and "新經" ar? ...
Testament:盟約;經:顛鼠與人訂立的盟約,分為:(1)顛鼠與一賜樂業人所訂立的盟約稱為舊約-古經;(2)呢碌為授權人以聖父名義與人類所訂立的盟約稱為新約-新經。testament 也指遺囑(命);約。
顛鼠教字典:
http://www.catholic.org.tw/katalina/ycw/BLESSING/dict/T.htm
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-2-14 04:13 發表
Testament:盟約;經:顛鼠與人訂立的盟約,分為:(1)顛鼠與一賜樂業人所訂立的盟約稱為舊約-古經;(2)呢碌為授權人以聖父名義與人類所訂立的盟約稱為新約-新經。testament 也指遺囑(命);約。
顛鼠教字典:
http://www.catholic.org.tw/ ...

pk la ,

to-year is year of 鼠 , + , 顛鼠 is also a 鼠 , so , to-year is also year of 顛鼠 ???? ,
---------

回復 31# 的帖子

no no no, only their 鼠 is 顛

回復 30# 的帖子

講起"盟約", 忽然諗起一個question:
If 顛鼠really 全知全能, 咁D"盟約"唔係話毀就毀mei? 咁D人點解仲咁"on居"同呢隻顛鼠訂埋D無約束力的"盟約"呢?

回復 28# 的帖子
發生血案就唔好la

回復 33# 的帖子

人嘅智慧都係顛鼠所賜啫,佢要您on居有幾難呢?
原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-13 06:54 發表
做世上的鹽,除左污染環境,假如鹽在身上,亦會搞到周身唔舒服,不能不沖涼除去,就好像那些死硬派要向人傳教的教徒,令人不勝其煩,周身唔舒服。
我又唔係咁睇,我認為佢地咁樣做先至係啱嘅。
我最X憎人傳福音半途而廢,我都未話信,佢就掉頭走人。應該係被傳對象一日未信,都唔可以找新目標,直至講到佢信為止,才是應有的作工態度。
原帖由 沙文 於 2008-2-14 19:02 發表
我又唔係咁睇,我認為佢地咁樣做先至係啱嘅。
我最X憎人傳福音半途而廢,我都未話信,佢就掉頭走人。應該係被傳對象一日未信,都唔可以找新目標,直至講到佢信為止,才是應有的作工態度。 ...

你估個個都係觀世音菩薩咩。

回復 36# 的帖子

我地教細路仔都會話:做事要有恆心,鍥而不捨,咁講啱唔啱先?
原帖由 沙文 於 2008-2-14 22:10 發表
我地教細路仔都會話:做事要有恆心,鍥而不捨,咁講啱唔啱先?

啱。不過做吾到丫嘛,凡人幻想出黎嘅神教,始於亂到最後當然就是棄啦。
原帖由 訪客得得b 於 2008-2-14 20:05 發表

你估個個都係觀世音菩薩咩。

o yes ,

+
even
觀世音菩薩 's been being shatterred into pieces many times by them ,
she does still not hate them +
she does welcome them as well
原帖由 訪客得得b 於 2008-2-14 08:10 發表

啱。不過做吾到丫嘛,凡人幻想出黎嘅神教,始於亂到最後當然就是棄啦。
學生做唔到,老師都係要咁教咖啦。唔會因為佢做唔到就改口話「B仔您都做唔到,不如算X數啦」咁咖嘛
高級模式 | 發新話題
換一個