抽刀斷水
  • 借助那位中國的劉姓人物,似乎想說明假如美國人不團結,中國人就會把所有錢拿去
  • 小丑把到手的錢一把火燒掉,說明錢對成功人士(即使是壞人)來說已不重要,他們都另有目的
  • 民主的滑稽性,在兩隻船那幕表露無遺,有時正確的決定,反而是來自獨裁
  • 最後為要守著雙面人的秘密,令Batman形象受損,正如一些基督徒明知他們的神是假的,為了不影響大局,仍舊會說謊
  • 這片和之前的Batman不同,有說及壞人的成因,好人與壞人的界線越見模糊,瘋狂的人的心理,也是其來有自

聽說IMAX版很好看~ 嗯~
眾多角色之中小丑看得最通透,但也最顛喪。
小丑最深謀遠慮,也最大智若愚。

近來難得的 一套好戲。

(ps:邊個睇左赤壁就中計喇~~ )
訪客得得b
中國的劉姓人物 反映中國人在美賺了很多錢 多到要制造一個歹角形象出來 讓觀眾發洩一下
沙文
當年Bruce Lee專打鬼佬,今日都要俾人發泄番啦。唔通只准Bruce打鬼佬,唔准中國人在美國賺番多少咩?
prussianz
原帖由 www 於 2008-8-1 13:41 發表

近來難得的 一套好戲。

原來 我 都 幾 最深謀遠慮,也最大智若愚。

近來難得的 一套好戲。

mmmmmmmmm 原來 我 都 幾 好戲 ,

mmmmmmmmm, 真 系 估 o五o 到

mmmmmmmmm

火柴
原帖由 www 於 2008-8-1 13:41 發表

近來難得的 一套好戲。

我直情想買起晒吳生D片,好似小丑咁燒左佢!
不過為左環保就算啦。
沙文
其實,点解係黑夜之神呢?今集係The  Dark Knight嘛。
訪客得得b
原帖由 沙文 於 2008-8-2 02:58 發表
當年Bruce Lee專打鬼佬,今日都要俾人發泄番啦。唔通只准Bruce打鬼佬,唔准中國人在美國賺番多少咩?

難明左少少
沙文
要具備推己及人嘅偉大人挌先感受到嘅。嗱,當年喲鬼佬在戲中被被Bruce Lee打到飛起
今日做番衰人,俾人出下氣都得卦?
我揾到多少,所以覺得就心甘命抵
Jennifer
好驚...未正式上畫前...yahoo 電影d 《赤壁》網友影評全部俾5星...上畫後全部得1粒...
慌唔係有人「託市」坤人入場...
抽刀斷水
原帖由 沙文 於 2008-8-2 13:32 發表
其實,点解係黑夜之神呢?今集係The  Dark Knight嘛。

台灣也叫黑暗騎士。

香港的譯名,向來都以傳神為主,不直譯。

我猜騎士對香港來說無甚共鳴,XX之神共鳴感就比較強--香港主流畢竟是個多神主義的地方。
訪客得得b

Step.King
原帖由 Jennifer 於 2008-8-3 00:54 發表
好驚...未正式上畫前...yahoo 電影d 《赤壁》網友影評全部俾5星...上畫後全部得1粒...
慌唔係有人「託市」坤人入場...

基本上如果你有睇三國演義而沒有玩三國無雙的話,套戲係完全冇問題
仲可以睇埋林志玲場床戲...雖然遠不及大東瀛四仔,但絕對係中港台嘛甩仔期待的一幕 

有睇三國,玩三國的朋友就知道,其實套戲拍得幾真...就算連千軍萬馬的戰陣場面,在很多舊片中是看不到的 
Jennifer
林小姐據說只露膊頭多少少...就萬人期待?世界真不公平啊
Step.King
女人的可觀性有時不在於露多少,而是看她有多少"可塑性"
係咁唔公平架啦~我有時宜得tvb 包住 容xx 個頭  睇見都唔開胃
原帖由 Step.King 於 2008-8-4 15:13 發表

基本上如果你有睇三國演義而沒有玩三國無雙的話,套戲係完全冇問題
仲可以睇埋林志玲場床戲...雖然遠不及大東瀛四仔,但絕對係中港台嘛甩仔期待的一幕 

有睇三國,玩三國的朋友就知道,其實套戲拍得幾真...就算連千軍萬馬的戰 ...

(咳咳)
如果你俾錢入戲院睇完套戲,你有這樣的看法……那沒甚麼好說的~~~各有觀點喜好嘛。
如果你沒有睇過呢套戲,那也再沒有甚麼好說的~~~

套戲拍得唔真,只能用hea 來形容~~
Jennifer
何謂"可塑性" ?是"可塑性.......幻想"  咋卦...
Step.King
原帖由 www 於 2008-8-4 15:45 發表

(咳咳)
如果你俾錢入戲院睇完套戲,你有這樣的看法……那沒甚麼好說的~~~各有觀點喜好嘛。
如果你沒有睇過呢套戲,那也再沒有甚麼好說的~~~

套戲拍得唔真,只能用hea 來形容~~ ...

我睇的是免費飛~咁算唔算唔講得野

你想佢拍得幾真???  如果要真...咁就可能搵哂d豬肉佬離做關羽、張飛同趙雲架啦

順帶一問, 你有看過原著嗎?
Step.King
原帖由 Jennifer 於 2008-8-4 15:55 發表
何謂"可塑性" ?是"可塑性.......幻想"  咋卦...

花姐你是有閱歷的女性, 有些事不用說得太明白~ 小弟出醜了...
Jennifer
不小心截破了你的秘密...真不好意思