返回列表 回覆 發帖

景教徒待遇連牛也不如

原帖由 Step.King 於 2007-5-10 07:29 發表

我早估到你咁講  但嫂夫人識播~
paul 兄都係為沙老大你著想jey~
但係,既然母牛唔識河東獅神功而嫂夫人識,則母牛比嫂夫人更需paul少援手,點解佢見到公牛的配偶多於一隻母牛都不加阻隢呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-11 00:20 發表
但係,既然母牛唔識河東獅神功而嫂夫人識,則母牛比嫂夫人更需paul少援手,點解佢見到公牛的配偶多於一隻母牛都不加阻隢呢?

母牛唔識神功  即係就算多d配偶都冇生命/精神危險
但嫂夫人唔同wor  神功壓頂  paul兄都係唔想你有危險jey
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-5-10 21:30 發表
母牛唔識神功  即係就算多d配偶都冇生命/精神危險
但嫂夫人唔同wor  神功壓頂  paul兄都係唔想你有危險jey
以為冇生命/精神危險就多d配偶,呢個咪就係墮落咯。我有嫂夫人看管,但母牛不看管公牛,只好靠paul少看管啦,有咩好拗呀?衣家又唔係叫您去看管?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-11 20:00 發表
以為冇生命/精神危險就多d配偶,呢個咪就係墮落咯。我有嫂夫人看管,但母牛不看管公牛,只好靠paul少看管啦,有咩好拗呀?衣家又唔係叫您去看管? ...

係既係既  史仔收口了   
老大別見怪~我還得向老大你多多學習
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-11 10:52 發表
係既係既  史仔收口了   
老大別見怪~我還得向老大你多多學習
咁又唔駛收口,我只想提醒大家,有時神講野係會採取隱喻既,要我地去仔細玩味既。

好似今次,在您我的互相啓迪下,我才發覺,點解神要話7公7母而唔話1公13母呢?其中必有不可告人的秘密。

這秘密潛藏了幾千年,到今天終於被我領受了,才昭告天下。神的聖意,是動物也應一夫一妻的。所以,互相啓迪、繼往開來、承先啓後、薪火相傳,才是讀經的正確態度。
原帖由 沙文 於 2007-5-12 04:56 發表
咁又唔駛收口,我只想提醒大家,有時神講野係會採取隱喻既,要我地去仔細玩味既。

好似今次,在您我的互相啓迪下,我才發覺,點解神要話7公7母而唔話1公13母呢?其中必有不可告人的秘密。

這秘密潛藏了幾千年,到今天終於被我領受 ...

老大  咁你快d去呢個啦http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=568&highlight
話比入面d教徒聽呢個大發現  等佢地將神既恩膏可以灑遍地上每一隻動物  
到時你再遊說嫂夫人去參與其中  一定再冇時間管你 同拉你去聽野
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-11 17:17 發表
老大  咁你快d去呢個啦http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=568&highlight
話比入面d教徒聽呢個大發現  等佢地將神既恩膏可以灑遍地上每一隻動物  
咁樣會唔會草率左啲呀?我諗住此發現可以攞諾貝爾神學獎顧喎
原帖由 沙文 於 2007-5-12 20:00 發表
咁樣會唔會草率左啲呀?我諗住此發現可以攞諾貝爾神學獎顧喎

俗世虛名緊要d  定係萬物得救緊要d先 ~
我相信老大唔係d 咁既人
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-12 05:55 發表
俗世虛名緊要d  定係萬物得救緊要d先 ~
我相信老大唔係d 咁既人
當然係後者啦。所以,在您作出是項指責之前,我已在本網亳無保留地公開了我的得著。使世人注意到神的恩膏分佈範圍。足見我並非只著重俗世虛名
原帖由 沙文 於 2007-5-12 22:09 發表
當然係後者啦。所以,在您作出是項指責之前,我已在本網亳無保留地公開了我的得著。使世人注意到神的恩膏分佈範圍。足見我並非只著重俗世虛名

我那敢指責老大你  我只是想老大你可以更前一步  史仔雖為副將 也會感到光榮!
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-12 09:13 發表
我那敢指責老大你  我只是想老大你可以更前一步  史仔雖為副將 也會感到光榮!
所謂「欲速則不達」,唔可以太急進既。目前大部份教友都未有咁既醒覺,要等他們逐步消化嘛。
好似對人的救贖計劃,由出埃及至移鼠大聖投胎,其過程都千年以上啦。若然妄想可以快過佢,就是將自己當成大過神了,paul少會極力反對的,如此一來就反為不美了
原帖由 沙文 於 2007-5-13 03:57 發表
所謂「欲速則不達」,唔可以太急進既。目前大部份教友都未有咁既醒覺,要等他們逐步消化嘛。
好似對人的救贖計劃,由出埃及至移鼠大聖投胎,其過程都千年以上啦。若然妄想可以快過佢,就是將自己當成大過神了,paul少會極力反對 ...

但千里之行 始於足下阿
沒有老大當天下第一人  又何來有以後呢?
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-12 18:20 發表
但千里之行 始於足下阿
沒有老大當天下第一人  又何來有以後呢?
沙老大已經係啦。唔係我曉喻,您鬼知7公7母的秘密咩?
原帖由 沙文 於 2007-5-13 11:17 發表
沙老大已經係啦。唔係我曉喻,您鬼知7公7母的秘密咩?

我就係想你更進一步嘛
人總不能永遠停在自己的世界
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-12 19:58 發表
我就係想你更進一步嘛
人總不能永遠停在自己的世界
但欲速則不達嘛,這一步,唔係靠我一個人行。
原帖由 沙文 於 2007-5-13 12:04 發表
但欲速則不達嘛,這一步,唔係靠我一個人行。

點會一個人呢   史仔永追你身後嘛
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-12 20:07 發表
點會一個人呢   史仔永追你身後嘛
所以我咪就係唔駛再點講咯。以後辛苦您了
原帖由 沙文 於 2007-5-13 12:36 發表
所以我咪就係唔駛再點講咯。以後辛苦您了

呢d野 理應由老大親自操刀  小弟不敢譖越
史仔永遠也是你的副手
花開花落花無缺!

唉,點會有人立志永遠做副手既呢?

通常有人咁講,就多數係掩飾奪位之心,我十分欣賞同期待
原帖由 沙文 於 2007-5-13 21:17 發表
唉,點會有人立志永遠做副手既呢?

通常有人咁講,就多數係掩飾奪位之心,我十分欣賞同期待

你咁睇史仔架  我對老大既仰慕  雖談不上可昭日月
但也算是心悅誠服  那有奪位之心呢  
況且我奪你位仲咩?  奪左你位  我米變左箭靶比景教追住打?
統帥呢個位  都係老大你先食得起
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個