沙文
又唔係故意茄。
我都係想試下每件事件都有其獨特性,究竟有幾每或有幾獨特啫
沙文
我讀德信小學2年班時,考試有一題「相反詞」。

我記得其中1項係「男人」,我答「狗乸」,修女話我錯。
於是我同佢理論,男人的相反,係~男人,即是,世上所有事物,除了男人之外,任何嘢都係~男人,而狗乸正符合此條件嘛。

若然男人的相反並非男又相反、人又相反,只能選一項相反之,則又可以係狗公,或~人的男性。究竟,相反係如何計算以乜為標準呢?

好似室內禁煙的相反,係~室內禁煙,而~室內禁煙則包括室外禁性交及室內禁性交、室外不禁性交及室內不禁性交,當然,亦包括室外禁煙啦。

咁,要推行室內不禁煙,所要施行的政令何其多?
抽刀斷水
我認為相反詞是詞性釋義相反的詞語,比較明顯的男人相反詞,可以是女人,亦可以是男仔,也可以是閹人。如果列出其他不相干的東東,如狗乸,雖然符合~男人的條件,但又有甚麼意義呢?
沙文
有什麼意義不是一個純科學問題啦。為何学校做相反詞,一定用女人做男人的相反詞model answer?
照理,黑的相反未必一定係白,紅都係~黑嘛。
但既然正確答案範圍咁大,会唔会根本「相反」呢個concept就係冇意義嘅呢?
抽刀斷水
你咁有創意,因此你才做了現在的行業。

其他學生為了獲取分數,只能回答model answer,否則雖然答對,但就有失去分數的危機。

我以前學電腦時,有道題目要print out 一個類似以下的圖形:
   *
  * *
 * * *
* * * *
 * * *
  * *
   *
一般學生都會用for loop,一路增加*的數目。但有位同學卻就咁答:
print("   *")
print("  * *")
print(" * * *")
print("* * * *")
print(" * * *")
print("  * *")
print("   *")

程式上沒有錯,但老師卻沒有給分數。

(後來學生家長上去嘈果位老師,搞到好大件事咁)
qwert
我對這program還有印象...
base on my 殘餘 memory, i write these down...

# include <stdlib.h>
main()
{
      int i,j,k;
      for (i=0; i<=3; i++){
          for (k=3; k>=i; k--){
          printf(" ");}  
          for (j=0; j<=i; j++)
              printf(" *");

printf("\n");}
      for (i=0; i<=2; i++){
          for (k=0; k<=i+1; k++){
          printf(" ");}
          for (j=3; j>=i+1; j--)
              printf(" *");
          printf("\n");}
      system("pause");
}
yurihung
嘩..C 呀 令人頭痛的東西=.="
qwert
in fact these things are not so difficult, 想當年我也只花了2個多小時就明白
抽刀斷水
248# qwert
printf 是用 stdio.h 吧?
qwert
in fact both stdio.h / stdlib.h are ok.
沙文
如果狗係人類的最好朋友
The dog is man's best friend.
He has a tail on one end.
Up in front he has teeth.
And four legs underneath. ----Ogden Nash

点解從來冇人反對過一些店鋪將朋友作為貨品買賣?
潔瑩

因為把狗(以至其他動物)視為朋友的只是一小部份人,還有許多人把狗視為玩具﹑寵物﹑看更或身份象徵,店鋪將其作為貨品買賣,是合情合理的。

而把動物視為朋友的人,只會有兩種選擇,一是不做飼養者,二是領養和收留流浪動物。
沙文
照資料看,印度人應該係白人嘛,同希臘人同種的
http://zh.wikipedia.org/w/index. ... A&variant=zh-tw

咁,佛祖應該係鬼佬黎嘛

但点解事實上阿星係黑古勒掘,一尐都唔雅利安嘅?

又,若然照金髮藍眼這個純種雅利安標準,希特勒自己都不達標,咁佢如何向黨員解釋呢?
沙文
乜盧密兄對此亦冇乜研究咩?
沙文
點解拿枝機關槍衝入幼稚園亂槍掃射殺死哂尐細路係1定唔啱嘅呢?

可能其中有一名細佬長大後成功地復興納粹黨,今次盟軍冇咁好彩打嬴仗。
可能在希特勒死後本來有另一位相同成就的人仕登上歷史舞臺。
但幸好因為有炒燶股後發狂儍佬拿枝機關槍衝入幼稚園亂槍掃射殺死咗佢,大家遂逃過一劫。
抽刀斷水
大家都認為稚子無知,所以好應該保護他們.不過以其他生物的角度來看,殺一些人類的確有助生態平衡的,所以無話一定唔岩既.
沙文
難得您咁開通。咁其實照正來說,我們在證實該班細路當中的確冇希特勒之前,就冇理由懲治該位拿枝機關槍衝入幼稚園亂槍掃射人仕的理由喎?
抽刀斷水
執法者唔係人人都可以做既喎.
沙文
258# 抽刀斷水
人人都唔應該懲治可能對人頹有貢獻的行為
抽刀斷水
雖然有這個可能性,但一旦射死了就死無對證,而且亦可能射死了拯救世人的大偉人喎。