返回列表 回覆 發帖

三中學生橋底「行乞」

【本報訊】三名基督徒中學生,為體驗耶穌基督的奉獻精神,並宣揚基督的愛,昨在大角嘴街頭行乞,向行人乞討食物及水,並將其轉贈露宿者。在三小時行乞過程中,有善心人捐獻食物,同時也有人責罵他們。
不接受金錢施捨

該三名學生包括兩女一男,分別就讀中四至中七,三人來自大角嘴槐樹街的基督教傳恩堂。
昨午 2時,三人前往晏架街的天橋底,坐在地上行乞,並且貼出告示,表示正在進行領袖訓練,體驗流浪漢的生活以及感受,要求途人施捨水及食物。
據 19歲的 Angle指出,行乞至下午 5時止,他們不接受金錢施捨;有好心人給他們送麪包、樽裝水及粥,但也有人罵他們「後生乞食冇前途」。她說,耶穌基督以往也在街中要食物,他們只是跟耶穌基督的路走。
三名學生雖有一顆善心,但根據《簡易治罪條例》,任何人在公眾地方乞取及收取施捨均屬違法,一經定罪可被判罰款及最高監禁 12個月。
1.「三名學生雖有一顆善心」<----------在街上行乞.........就等於有善心,請問如何的善....?我認為文章中的作者只是先入為主盲目地認為基督教是善的宗教........

2.為什麼他們的父母不阻止...........?
三枝蒸溜水都是相同牌子,極有可能是新買的。

行乞都買水飲,要做富貴乞兒乎?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
3# 抽刀斷水

無知識,乞兒可是最尊貴既職業耶,幾多人想入行都唔得呀....

工作又舒服,開工時間地點又彈性,又唔使入息審查,又唔使要天災人禍,逢初一十五又有志願團體派野,你話嘞,咁既工係咪重筍過去大堡礁做導遊吖?
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心
佢地係做暑假同工幫助有需要ge人士,d水都係路人比佢地,食物&水尋完係比一d露宿者.真係有意義.又吾見你圬比水同食物比d露宿者.你地又吾出一分力
尋=壽
5# Guest from 203.186.145.x

我地都有納稅, 社福機構的錢從哪裡來? 食物銀行的食物從哪裡來? 為什麼不叫上帝降嗎哪?

要幫人, 唔該正正經經打份工啦, 起碼留番個學位俾其他有潛質學生, 改善社會資源的有效投放.
佢地係做暑假同工幫助有需要ge人士,d水都係路人比佢地,食物&水尋完係比一d露宿者.真係有意義.又吾見你圬比水同食物比d露宿者.你地又吾出一分力
Guest from 203.186.145.x 發表於 2009/7/6 10:14

你從何得知?
又吾見你地去比食物同水比D有需要GE,總係到講人,他地冇幫人,係吾知幫助人有一種快樂GE感覺.佢地都係學耶穌 GE路走姐.耶穌都係有比食物,比有需要GE人,如果吾係,你地都吾會係這個地球出生LA,D錢都吾係你比錢係父母,又關你咩事丫.總要講人話,冇心德.
5# Guest from 203.186.145.x

既然講得咁大仁大義,唔去申請要每個中學生會考前都要去做幾日乞兒?
9# Guest from 61.10.118.x

1. 我真係唔知你匿埋係我地各位個背門就得知我地無做好事,我諗我係唔經大話耶教做好事啫;

2. 阿穌哥夠話釘十字架啦,又會五餅三魚,唔見佢地學?

3. 你個星球係點我唔知,我呢個星球就乜都講證據,你地本大話耶經並唔係每句話都經證實真有其事既,咁係被證實之前,我絕對唔能夠將"食物由穌哥賜與".

4. 唔認同你個宗教講大話就係無心德,咁你地算乜?排他性咁重,係我地呢個星球都好難做人,你都係返火星啦...
9# Guest from 61.10.118.x

耶經故事中的耶穌用五餅二魚餵飽五千人。

學耶穌?耶穌說:
「我實實在在的告訴你們、我所作的事、信我的人也要作.並且要作比這更大的事‧‧‧」(約 14:12)
「你們奉我的名、無論求甚麼、我必成就、叫父因兒子得榮耀。」(約 14:13)

耶穌有叫他們行乞嗎?
又吾見你地去比食物同水比D有需要GE,總係到講人,他地冇幫人,係吾知幫助人有一種快樂GE感覺.佢地都係學耶穌 GE路走姐.耶穌都係有比食物,比有需要GE人,如果吾係,你地都吾會係這個地球出生LA,D錢都吾係你比錢係父母,又 ...
Guest from 61.10.118.x 發表於 2009/7/6 15:03

朋友,你冷靜一些。

為何認定我們一定無幫人?幫人一定要好像做show一樣招搖才可以的麼?中國人向來做善事都很低調,不是拿做善事來炫耀的。

說到有需要的人,以自己有限的資源,你認為應把資源優先放到哪裡會比較好?抑或只純粹相信教會這個渠道?教會有清楚地把帳目給你看過麼?你知道當中「行政費用」佔總支出的比例多少?

我明白助人為快樂之本,但我好希望各位在助人之前,先要了解一下中間會否被人搵笨呢?假如只是單純付出,誰人都懂,但總有一些人盯著這可憐天真的肥羊來噬。

明日是7月7日,剛巧我有一個襟章,看起來很漂亮:
你地都係返火星啦,你地又知中間會被人搵笨.因為你被人搵個笨,耶穌係冇叫佢地行乞,佢地係幫基督教傳恩堂壽食物&水,比露宿者.佢地係會考完左做暑期同工,幫人.又吾你地去做,識得講人壞話,先岩丫.抽刀斷水 :你咪左複製我d文字丫.個襟章都吾漂亮.你自己吾試下去做幾日乞兒.試下係酷熱ge天氣去做,重要係街到試下比人責罵.
13# 抽刀斷水
我都認為若然教徒唔做大種乞兒就唔算真係信

最好表演埋唱歌宣傳真理
Don't know where God is but the Devil is in the details
14# Guest from 61.15.39.x

坐係街度乞都算幫人?咁叫「做馬騮戲」博見報。

如果耶穌真有其人而當時又有 youtube,我諗耶穌都一樣會咁做 (有 youtube 仲到佢亂吹話五餅二魚餵飽五千人咩.... 哈哈!)。
16# 龍井樹
不論坐係街度乞或企街乞都算幫人。
「施比受更為有福」Acts 20:35
坐係街度乞或企街乞,就係俾機會人施嘛。
但不幸地,真乞兒之數量不足以滿足社會需求,故需教徒行乞來補充。
所以,若然教徒唔做大種乞兒就唔算真係信
Don't know where God is but the Devil is in the details
你地都係返火星啦,你地又知中間會被人搵笨.因為你被人搵個笨,耶穌係冇叫佢地行乞,佢地係幫基督教傳恩堂壽食物&水,比露宿者.佢地係會考完左做暑期同工,幫人.又吾你地去做,識得講人壞話,先岩丫.抽刀斷水 :你咪左複製我 ...
Guest from 61.15.39.x 發表於 2009/7/7 20:12

被人搵過笨,才可成為離教者嘛。

怎麼這位兄台一定認為唯獨做乞兒才可以幫人呢?其實坐冷氣房可以幫到冷氣製造商、電力公司的職員等,吃飽一點又可以幫到食肆從業員、食物製造商、農夫、運輸工人等,支持消費就可以推動經濟丫嘛,咁亦間接令乞兒數目減少。
18# 抽刀斷水
您咁嘅concept就唔啱啦。
依家乞兒數量就係供不應求嘛
16# 龍井樹
不論坐係街度乞或企街乞都算幫人。
「施比受更為有福」Acts 20:35
坐係街度乞或企街乞,就係俾機會人施嘛。
但不幸地,真乞兒之數量不足以滿足社會需求,故需教徒行乞來補充。
所以,若然教徒唔做大種 ...
沙文 發表於 2009/7/7 22:29

依耶經講,上天家與主團聚才是美得不可再美好得不可再好的福氣,你去幫幫佢地啦!自殺上唔到天堂好痛苦架。
高級模式 | 發新話題
換一個