返回列表 回覆 發帖

[轉載] 結婚

實情,我既Scenario係咁既

您話唔想生bb,係味因為您費事俾我縛住,冇咁方便隨時離開我丫?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-27 13:21 發表
結婚...寫的真貼切ㄚ

結婚不是什麼人生大事,只是合法生人的一道手續。

婚姻是牢籠,所以有些男女在婚後,莫不喜出、望外。

完全相反的個性,結婚是互補,離婚時叫個性不合。

避孕的效果:不成功,便成人。

女人的折舊率 ...

生育小孩在香港是沒有合法不合法之分的。

婦女在產下嬰兒後,大可隨意邀請任何一位男仕,在出生証明書上簽名做老豆。

醫院一般是不會干預的(除非有人向法院提出爭議)。

大抵上來說,結婚的重點,是雙方認同的一種財產管理準則而已。

但如果要大陸生小孩,就算已是合法夫妻都另外要申請淮生証才可以。

所以以小弟愚見,抽水說的“結婚是合法生人的一道手續”基本上不成立。
原帖由 沙文 於 2007-5-29 11:30 發表
唔自閹?穿一個肉眼睇唔見的窿仔您都唔得掂
生仔又關出教乜春事呢?唔係projection泥既.......

老婆出唔出教係唔關生仔事  係關老大你既事之嘛
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 沙文 於 2007-5-29 11:41 發表
實情,我既Scenario係咁既

您話唔想生bb,係味因為您費事俾我縛住,冇咁方便隨時離開我丫?

恕史仔折穿您...就算冇生到小不信
亦唔見得老大你會好方便咁離開到嫂夫人播
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-28 23:59 發表
恕史仔折穿您...就算冇生到小不信
亦唔見得老大你會好方便咁離開到嫂夫人播
就算有生到小不信,亦唔見得老大會冇咁方便離開到嫂夫人播

死罪死罪!呢度講呢度散.............拿,史仔既史學就同移鼠大聖有得fight嘞
歷朝後宮點解千方百計生龍種呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-29 16:14 發表

死罪死罪!呢度講呢度散.............拿,史仔既史學就同移鼠大聖有得fight嘞
歷朝後宮點解千方百計生龍種呢? ...

咁老大你離開嫂夫人比大家睇下... 等一眾兄弟可以開開眼界

我個人絕對支持老大你可以脫苦海!

花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-29 16:14 發表

歷朝後宮點解千方百計生龍種呢? ...

答案: 因為佢地冇一個好似沙老大咁英明神武, 專一重情既明君去寵幸佢地

佢地有左沙老大做夫君  一定唔會擔心沙老大去滾  咁仲駛乜要爭住生龍種離爭寵丫
因為沙老大你有一句名句: 眾愛妾勿爭! 朕一定個個寵幸, 排名不分先後!
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-29 01:02 發表

咁老大你離開嫂夫人比大家睇下... 等一眾兄弟可以開開眼界

我個人絕對支持老大你可以脫苦海!
究竟嫂夫人有咩對您唔住啫?余雖重色輕友,但您說出來,我定然加以考慮應否為此出妻。
原帖由 沙文 於 2007-5-30 04:12 發表
究竟嫂夫人有咩對您唔住啫?余雖重色輕友,但您說出來,我定然加以考慮應否為此出妻。

又係你話此事不難既...我都係想証明下jey
花開花落花無缺!

回復 #29 Step.King 的帖子

咱們做人處世,「難不難」不是辦事的唯一準則嘛,例如,此事雖然不難,但是否一件如意的事呢?

回復 #30 沙文 的帖子

原來老大你仲有個三奶叫"如薏"架?
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-29 20:05 發表
原來老大你仲有個三奶叫"如薏"架?

與其生出來面對那麼多不如意的事  不如別讓他出來好了
原來史仔您除了貞貞之外又係有好多個不是叫"如意"的三、四、五.....奶架?
原帖由 沙文 於 2007-5-30 12:40 發表
原來史仔您除了貞貞之外又係有好多個不是叫"如意"的三、四、五.....奶架?

"生出來面對" 是指我的兒女 不是史仔啦
老大你攪清楚~
花開花落花無缺!

回復 #33 Step.King 的帖子

老大攪得很清楚,若非您有除了貞貞之外又係有好多個不是叫"如意"的三、四、五.....奶,您的兒女生來又如何會面對那麼多不如意的事呢?
原帖由 沙文 於 2007-5-30 17:25 發表
老大攪得很清楚,若非您有除了貞貞之外又係有好多個不是叫"如意"的三、四、五.....奶,您的兒女生來又如何會面對那麼多不如意的事呢?

我兒女太多不如意 可以是因為老大你太多"如薏"
花開花落花無缺!

回復 #35 Step.King 的帖子

「可以是」啫,實則並非如此。我都係過來人,經過對您的細心觀察,我就知道您絕非那種安於一個配偶的人。若然是知書達禮的上進青年,識得修身齊家治國平天下,就不會話什麼「生下來面對那麼多不如意的事,不如咪生咯」,而是以「天行健,君子以自強不息」的積極態度去面對,摟著她,温柔而堅定的說:「家裡的不如意事,全都由我擔著」。現在您所謂的「不如意事」,還不是您自己打算繼續沙沙滚、玩弄感情所造成的?您不外是藉一種極為表面化的悲觀情緒博取認同,從不打算settle down做一個負責的family man,「現有言在先,以後有咩事都咪怪我」咁解之麻。若然我咁都睇您唔穿,難道我混了這些年全是白幹的嗎?

原帖由 沙文 於 2007-5-31 04:19 發表
「可以是」啫,實則並非如此。我都係過來人,經過對您的細心觀察,我就知道您絕非那種安於一個配偶的人。若然是知書達禮的上進青年,識得修身齊家治國平天下,就不會話什麼「生下來面對那麼多不如意的事,不如咪生咯」,而是以「天 ...

咁你都得呀?
收身齊家治國平天, 天行建 君子以自強不息呢d野 同生唔生仔有咩關係呀? 這甚至不能代表生了兒女就可以收身治國平天下

原來老大你是過來人...

而且我唔係唔負責架  只不過身為老大副將 理應是離家大事為先
生左仔 奶粉錢都比窮啦 仲邊有錢去北京阻止邪教滲透呢?

花開花落花無缺!

回復 #37 Step.King 的帖子

乜冇關呀?您呢喲就係怕負責任咯!絕子絕孫,點樣承先啟後,繼往開來呀?點樣為天地立心,為生民立命,為往聖繼絕學,為萬世開太平呀?

收身治國平天下?您特登漏了「齊家」是何居心,她不會看不出來的,您執生吧!

北上戍邊軍餉由阿B一力擔承,唔駛您動用奶粉錢既

我覺得自己 d種咁好,冇理由由得佢失傳。
至於個仔將來係受苦、定係令其他人受苦,要睇佢自己一場造化。
而家係我生仔唔係阿仔揀出唔出世,唔到佢話;
到佢話到事,到時都唔到我理得咁多啦。

其實造人既野,都係享受過程架o者。
原帖由 沙文 於 2007-5-31 10:31 發表
乜冇關呀?您呢喲就係怕負責任咯!絕子絕孫,點樣承先啟後,繼往開來呀?點樣為天地立心,為生民立命,為往聖繼絕學,為萬世開太平呀?

收身治國平天下?您特登漏了「齊家」是何居心,她不會看不出來的,您執生吧!

北上戍邊軍餉由阿B一力擔 ...

我就係想講 生仔極其量只是可以齊家
不能修身治國平天下!
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個