沙文
關於聖經錯謬, 在硬資料方面不少已廣為流傳

www.freethoughtdebater.com/tenbiblecontradictions.htm
http://www.answering-christianity.com/contra.htm

所以我提出一些較為隱匿的聖經錯謬, 敬希各位亦注意一下, 免受其累

最近引過一段經文
Luk 16:10人在最小的事上忠心、在大事上也忠心.在最小的事上不義、在大事上也不義。

我想提醒各位, 這是十分幼稚的想法.
我做fund manager, 抽刀斷水給我管100萬, 我想, 我吞掉100萬但丟了年薪80萬的工作, 算算划不來, 所以我很忠心地為他管理 portfolio.

一年後抽刀斷水見我在最小的事上忠心, 以為聖經教的準沒錯, 於是將全副身家100億交我管理.

我保證明天抽刀斷水連去處女島找我的機票錢都要向淚兒借
beebeechan

小事上愚蠢, 大事上也是愚蠢哩!

用年薪80萬去請一個基金經理去管理100萬的財富己經是蠢得可憐。

閣下寫比喻的能力真的九流

一個小比喻已露出無腦本性, 大事上更是無腦
沙文
回復 2# beebeechan

till, 我有話過得抽刀一個client咩懵丙?
您都係我客仔嘛, 雖然投資額小小地50餅
him1006
唔好離題,唔好捉人字蝨
beebeechan
回復  beebeechan

您都係我客仔嘛, 雖然投資額小小地50餅 ...
沙文 發表於 2010/10/24 14:00

小事上交代得不清楚, 大事上也不會清楚
我餘下的財富不會交給你管理
沙文
回復 4# him1006

更加唔好自以為叻唔切
beebeechan
回復  beebeechan

您都係我客仔嘛, 雖然投資額小小地50餅 ...
沙文 發表於 2010/10/24 14:00

有100億巨富也沒有一個專人去打理, 要同人分一個基金經理?
beebeechan
唔好離題,唔好捉人字蝨
him1006 發表於 2010/10/24 14:01

就係有條傻佬係到玩繄捉聖經字蝨, 仲以為好很醒唶
沙文
回復  沙文

小事上交代得不清楚, 大事上也不會清楚
我餘下的財富不會交給你管理 ...
beebeechan 發表於 2010/10/23 22:02

嗱, 您話「我餘下的財富」即係默認有50餅已交給我啦
您餘下的財富$1.00我要來都阻訂
沙文
有100億巨富也沒有一個專人去打理, 要同人分一個基金經理?
beebeechan 發表於 2010/10/23 22:04

節儉係美德嘛
沙文
就係有條傻佬係到玩繄捉聖經字蝨, 仲以為好很醒唶
beebeechan 發表於 2010/10/23 22:04

條傻佬係陳便秘您吖嘛
beebeechan
以後出帖前經經你既大腦先好按「發表回復」哩
him1006
大家既說話已經hurt到我啦,唔開心
沙文.....我係話緊bbChan
打個陣你個個冇出現(冇記錯係咁)
沙文
回復 12# beebeechan
顧掂您自己大腦小腦齊便秘先啦
沙文
回復 13# him1006

我都係喎
    點解我話bb陳, 您會覺得hurt呢?您同佢好熟乎?
him1006
最近先識佢
見你引用我個帖,以為你話我
我認自己有時係一個好低能既人(其實係經常)
沙文
回復 16# him1006

我引貴帖, 係好似古時借路伐虢嘛
beebeechan
最近先識佢
見你引用我個帖,以為你話我
我認自己有時係一個好低能既人(其實係經常) ...
him1006 發表於 2010/10/24 14:20

睇你既簽名檔都知哩
him1006
係要講到咁絕?
我都比平時收斂左好多啦,唔想係度串你
beebeechan
係要講到咁絕?
我都比平時收斂左好多啦,唔想係度串你
him1006 發表於 2010/10/24 14:33

串我...隨便啵
你想串便串囉

人地講開野你來搭訕, 又訕唔起, 又怕痛又想玩