返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

布魯諾是否「天文學家」,要看天文學家的定義是甚麼。

既然有指是教會刻意的扭曲,那就不如乾脆不說他是天文學家,省得爭議之餘,又可回歸重點,免被一些伎倆分散注意力。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
又可回歸重點,免被一些伎倆分散注意力。

抽刀斷水 發表於 2010/12/28 10:28

嗯....
那你在#1 的貼文, 其實重點又是甚麼先?
文中用了不少篇幅來說布魯諾是天文學家,
在#9 你也贊成過, 布諾不應稱作天文學家..........現在又反口了?
你選擇了你的立埸未呢?
#1既重點係先定格式丫嘛,6樓咪同你講過囉。

有新資料的input,我都可以反口,呢個就係科學同神學不同之處。同理,基督徒都可以離教既嘛。

不過,我唔討論佢係咪天文學家呢個point喇。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
不過,我唔討論佢係咪天文學家呢個point喇。

抽刀斷水 發表於 2010/12/28 11:09

只有班無知傻佬才仲拿著布魯諾是天文學家來作野 (不, 跟人口水尾唶)
同理,基督徒都可以離教既嘛。

你部電腦若中了毒, 都變得古古怪怪既。
基督徒都會中毒 (有新 inputs) , 同樣也會是行差踏錯了。
同理,基督徒都可以離教既嘛。

入了一個不好的教會當然可以離教。 還是一個好的決定添。

離教, 不等同要離開耶穌。離開天主。

廿六日是節禮日, 各大百貨公司都有筍野, 大平賣。
A百貨有55吋 LED HDTV, 大平賣$5000咋。
可是, 你曾去過那商店, 那售貨員招呼十分不好,
所以你從此打消了在節禮日去購物嗎? 去過第二間買囉....傻.
大平賣係好機會黎, 錯過了是你損失, 不是臭檔售貨員的損失。

天主給人一個救贖機會, 錯過了, 是你的損失, 不是不稱職基督徒的損失。
你部電腦若中了毒, 都變得古古怪怪既。
基督徒都會中毒 (有新 inputs) , 同樣也會是行差踏錯了。 ...
beebeechan 發表於 2010/12/28 11:39

說話要留有餘地,難保有一日閣下離教時,呢句就話返自己既喇。
回復 66# beebeechan

你果D叫轉教會,咪混淆視聽先得格。

咁假的基督教都有好似BB咁焦知的人信!
人人心態咪好似貪小便宜的人咁囉, 有野送, 就唔理好壞, 3721走去買,
倒頭來咪買到一屋都係廢野!
說話要留有餘地,難保有一日閣下離教時,呢句就話返自己既喇。 ...
抽刀斷水 發表於 2010/12/28 12:16

對的.
世事無絕對。
難保有一日你又會信番天主, 做回基督徒都未定喇。
(到時又會唔會搞番個「回歸者之家」咁呢?)
回復 70# beebeechan

假野都要再信咩?
回復  beebeechan

假野都要再信咩?
葉仔 發表於 2010/12/28 12:36

那你懂去判斷那些才是假野先?
聖經講的是假?
反基講的是不是, 會不會是假?
例如: 布魯諾是天文學先驅, 倡日心說給燒死....之類的令人會遠離教會的假話

你呢個年紀, 不宜判斷哩, 努力去識多一點先哩.
各方面的意見論點也要聽, 不要只聽一面的, 開放一點, 你明未呀?
回復 72# beebeechan

大前提, 耶穌不是歷史人物, 沒證據佢是真有奇人, 我不信三合一神, 更不信聖經預言, 因為有D係流的, 耶教的歷史行為好差, 唔信耶教才是精明!

咪日日感謝主, 感謝空氣, 有咩意思?

大前提, 耶穌不是歷史人物, 沒證據佢是真有奇人,
葉仔 發表於 2010/12/28 12:45

那你又憑甚麼說耶穌不是歷史人物先?
又是反基的只要信, 不去問?

求真求實, 不是只靠道聽途說的,
這個大前提, 你卻是辦不來了

你犯了李哂命反基十大謬誤之 (一): 你唔識, 就當冇
回復 74# beebeechan

咁大件事, 三天復活喎! 係史實就唔會駁到而家啦! 秋官的"謎" 之前都講過啦!

咁大件事, 三天復活喎! 係史實就唔會駁到而家啦! 秋官的"謎" 之前都講過啦! ...
葉仔 發表於 2010/12/28 12:51

好大件事咩?
當時有無登頭條, 係tvb新聞報導?

你睇下經文, 實在有幾多人「知」耶穌復活了呢?
初時聽到這個消息的門徒多默都不信有咁既事哩...仲話係狗翕
回復 76# beebeechan

我又唔信復活沒有人理囉! 仲有要死後幾十年先寫番出來, 見過耶穌的人個個都死晒啦! 任作都得! 最好笑係外邦人D希臘人, 羅馬人寫, 唔係猶太人寫!

我又唔信復活沒有人理囉! 仲有要死後幾十年先寫番出來, 見過耶穌的人個個都死晒啦! 任 ...
葉仔 發表於 2010/12/28 13:00

唉.....
你又顯無知矣

瑪竇福音,  若望福音..是誰寫的?
誰是瑪竇,  誰是若望...他們與耶穌是何種關係? 他們與耶穌三年, 共飲共食架啵。
怎麼是「見過耶穌的人個個都死晒啦!」

馬爾谷, 路加又是誰, 與彼得, 保祿有何關係?

當然, 到今日, 見過耶穌真人的都死哂, 見過福音作者的也都死哂添, 只留下一堆文獻。

你會著你一件家傳古文, 會唔會都話, 超....見過我曾太公的人都死哂哩....咁呀

100年後一所有見過李小龍真人的人都死哂哩, 只留下一堆有關李小龍的文獻,
咁唔知係咪有人會話有無李小龍呢個人都成疑問咁呢?
回復 78# beebeechan

福音書根本不是出自信徒手筆!

福音書根本不是出自信徒手筆!
葉仔 發表於 2010/12/28 13:19

是否「福音是出自信徒手筆」就需要証明;
福音不是出自信徒手筆」就無需要証明, 用把口翕兩翕, 或翕一二百次便是真的了?

你這種回帖是叫狗翕, 不是叫討論
高級模式 | 發新話題
換一個