lucky
其實,大部份基督徒邊有可能會做到神喜悅既事,你試下問佢,佢用緊電腦d軟件係咪用緊反版?問下佢,如果將來神黎審判,如果因為用緊反版,神
唔認你,佢會點?就好似十個童女比喻(不過好多基督徒實話,神會原諒架麻,但是只可惜佢地都忘記得當初決志係為左乜野)
我都明白到意見唔岩/信仰唔同係好難維持,你要諗下,值唔值得因為信仰唔同、自問自己有無忍耐既人、有無包容,而願意遷就佢?
匿名
樓主,你應該先問下自己,呢個「變左」嘅女朋友,假設佢因信仰嘅改變係無法逆轉,其實你仲鐘唔鐘意佢?
電 ...
Jennifer 發表於 2011/3/4 14:42

一軛論的明証:一個信耶穌的人價值觀和普通人相差十萬八千里,不論信者是男是女都一樣。
   道不同不相為謀,分手吧!
阿修羅
我真係唔明,點解對人(生人或死人)表示尊重,都要有宗教既分別呢?
匿名
尊重對方,就讓人好好的生活。
真正的愛是各方面都可以溝通。
若是連物質以外心靈的境界有別。
這將是極大的災禍!
長痛不如短痛!
否則,嘗試了解對方的心靈境界,
若是愛對方,試試體會對方。
是否仍可以溝通!
或許你自己也可以領到對方的感受!
若否,死了心吧!
匿名
分手還分手, 唔好“死心”
Alice
樓主, 不如你同女友分開下, 等佢自己唸清楚.
你越同佢解釋, 基督徒就會越堅持信主.   你離開佢, 佢反而會正視呢個問題, 佢會唸你點解會走.
你再繼續同佢一齊, 只會令關係更差.   係關係未去到好差之前分開一下, 或者佢會改變主意.

宗教都有初期既熱情, 等佢熱情冷卻, 佢自然會唸下自己做緊咩.   佢信主, 一定有d 野感動到佢.  
呢個係重點,  你要同佢講清楚:  感覺真實, 都不一定真實, 發夢夠好似真啦, 係咪真架呢?   咩叫做聖靈感動??  可能只係一時觸動吧!   又或者長期覺得有神, 會出現幻聽.   幻聽會令佢更信主.     部份基督徒係有幻聽或幻覺.  呢d 係精神病既先兆.

最好都係寫信比佢啦, 等佢可以睇完又睇.  你同佢講係無用既, 因為基督徒對耳用作過濾, 唔會去唸你講過既野.
你依家已經咁辛苦, 你地點結婚呢??   到時有左仔女, 佢實會要仔女信主, 返教會, 咁你點呢??
你會日日對住班基督徒, 到時你可能癲左啦.   你依家拍拖, 仲會有私人時間, 仲有時間係唔使對住佢, 咁結左婚呢? 日日對住喎.  

算數啦, 只要一個信左主, 就唔再係以前既佢.  你鍾意既係未信主前既佢. 而唔係依家既佢.  分手吧!
香港又女多男少, 出面大把單身女士等緊你.  大丈夫何患無妻?
Alice
基督教會 用你好多時間, 你依家好分手啦, 否則遲d 連你都洗埋腦. 唔好妄想你會鬥得贏邪教.
匿名
分左手了~謝謝大家關心
抽刀斷水
女死女還在,節哀順變啦。
Jennifer
樓主,請節哀
椰煞
從椰教觀點,呢D叫做 "愛"。

sorry,同樓主一樣,

我真係唔知"愛"同詐騙/失去公民權/逼做奴隸/浪費時間/被騙金錢/失去理想有咩唔同。
Sherlock, M.D.
....又不是掛了....還節哀順變.....
匿名
我女友中毒...中到....真係冇得救

....佢去到男女共存一室都話唔可以.....

你叫我點忍......火到我呢
Alice
哈哈... 樓主, 對住果時唔開心 / 唔舒服, 就唔好隔硬相處.   依家你都頂佢唔順, 點結婚呀?   佢地仲有 "靈修"架, 到時肯定迫你睇聖經.
阿修羅
節衷順變!
希望你好快可以唔使傷心啦!
東風
小生有兩個辦法  一係你比佢同化 一係你同化佢
再唔負責D咪當咩都無發生過 重新來過 天下間不只佢一個女人
lucky
回復 32# drsherlock
AmiHO
我女友中毒...中到....真係冇得救

....佢去到男女共存一室都話唔可以.....

你叫我點忍......火到我呢 ...
Guest from 14.198.43.x 發表於 2011/3/12 00:28

其實我覺得女方有權做d野去保護返自己,有權唔接受婚前性行為
因為婚前性行為的後果可大可小,大0既萬一佢有左bb,你又唔負責,咁佢點算??
就算你肯負責娶佢,都只是奉子成婚,而唔係因為愛對方而結婚,這種婚姻會有真正的幸福嗎??
你身為佢男朋友應該尊重佢有保護自己的行為,而唔係去指責她,你是不理解女性的會擔心會憂慮的情緒同矛盾而己,為了討好男友就不顧自己的將來的女人,這種女人會有真正的幸福嗎?
抽刀斷水
回復 38# AmiHO

個問題應該係未信教之前一直都可以,但信了教後就拒絕,呢方面落差比較大嘛。
AmiHO
回復  AmiHO

個問題應該係未信教之前一直都可以,但信了教後就拒絕,呢方面落差比較大嘛。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/3/16 15:46

如果不是宗教原因,而是個女仔突然間懂事左成熟左識諗左,知道愛自己緊要d,又點計呢??