AmiHO
個女朋友有權堅持不要婚前性行為,樓主你都應該有權堅持拒絕返教會拒絕她加諸比你的宗教要求,彼此尊重對一段愛情是很緊要的。只係樓主你當初唔識堅持姐!!我相信你肯去堅持的話,你女朋友點逼你都係沒有用的,大不了咪分手囉!!無左尊重,愛情是不會長久的!!
匿名
樓主,我想問你,你希唔希望你E+ ge女友
之前成日同人搞
你唔希望ge話點解要玩婚前性行為?
呢個唔只係from bible
己所不欲,勿施於人
AmiHO
樓主,我想問你,你希唔希望你E+ ge女友
之前成日同人搞
你唔希望ge話點解要玩婚前性行為?
呢個唔只係from bi ...
Guest from 113.253.11.x 發表於 2011/3/17 00:16

男人係自私的動物來的,自己又會想去攪人地,但又會介意未來老婆不是處或者曾經有好多男朋友
話唔介意就係呃緊你啦,有邊個男人真心地唔介意女人的過去就真係好少有囉
最終d男人會睇唔起佢自己的女友比人搞過,就不會咁重視她了。

所以女人都係懂保護自己的好!!
匿名

回復 39# 抽刀斷水

雖然未必了解她為何信教,也許因為她曾經性行為而令她不開心?一個人咁堅持,唔通你覺得單單是因為基督教已令佢改變?正如可能大部份知道用反版軟件是等於偷竊,但是相信好多基督徒都會照用
通常一個人咁堅定,總是有自己意念,即止別人怎樣說,基督教說怎樣,我想都好難去改變到一個人意念,即止是改變都會是好少,不會持久
一個咁堅持,可能唔多唔少受她過去已影響,點解唔可以去學尊重,關心她更多?總是說基督教不是
阿修羅
如果一個男人放唔抵自己既女人既過去,就唔係真心愛呢個女人囉!
我而家既女友仲結過婚添,唔通我又要成日諗佢以前點比人搞,男人有呢種諗法係咪好自私同on居呢?
阿修羅
男人係自私的動物來的,自己又會想去攪人地,但又會介意未來老婆不是處或者曾經有好多男朋友
話唔介意就 ...
AmiHO 發表於 2011/3/17 12:27

師兄,你呢個諗法好中世紀喎!
lucky
回復 44# Anonymous
AmiHO
師兄,你呢個諗法好中世紀喎!
阿修羅 發表於 2011/3/17 13:05

你錯啦,我係女人黎架,應該叫師姐至岩!

講返正題,我覺得能夠說自己介意老婆不是處的男人係好真誠的,個人係好坦白唔造作
反而成日話自己唔介意的人,我覺得可能有點虛偽
因為人始終都會有點完美主義,只不過現實永遠係不完美的,唔會有咁多處女處男比你選擇
就會催眠自己要做偉大d0既人,最後係會變成自欺欺人,起度呃自己逼自己接受她不是處的事實
當你一個人的時候,個腦有沒有閃過幾個念頭?例如話你女友如果未曾結過婚會更好?她是處女會唔會更加好? 只不過可能你用要愛她的理由通通都催眠自己接受依個事實而已要包容佢而已

其實有邊個男人唔想做自己的老婆第一個男人丫,只不過現實不太可能姐,咪退而求其次囉!

或者你同你女友吵大鑊個陣,唔小心衝口而出的說話,就反映緊你內心真正的渴望了!
匿名
講真!如果要介意,其實好多野都可以好介意,例如我係唔係佢第一個mr.rigt?係咪暗戀對象等等?
如果他/她是介意係咪對方第一個性行為對象等等,其實可能佢愛既係對方身體,唔係真正愛你
每一個人都有自己過去,能合理接受你過去,包容你缺點,互相尊重,先係真正愛
抽刀斷水
老實講,我都無處女情意結既喎。

個人覺得,性壓抑對身心造成的傷害,比起是否處男處女來得重要得多。
阿修羅
講返正題,我覺得能夠說自己介意老婆不是處的男人係好真誠的,個人係好坦白唔造作
反而成日話自己唔介意的人,我覺得可能有點虛偽 .........
呢個諗法係你自己作出黎喎,一個人既價值係咪在於佢係咪處?抑或仲有無其他既價值?佢心地唔好,但係處,你又會唔會揀佢?
因為人始終都會有點完美主義,只不過現實永遠係不完美的,唔會有咁多處女處男比你選擇
就會催眠自己要做偉大d0既人,最後係會變成自欺欺人,起度呃自己逼自己接受她不是處的事實
首先,唔係處唔等於呢個人係咪完美!我追求既係個性上既完美,我亦都無自欺欺人亦無自己催眠自己,只係我知道判斷一個人可愛與否,唔係靠一塊叫處女膜既野囉!如果你咁諗,會唔會膚淺左呢?
當你一個人的時候,個腦有沒有閃過幾個念頭?例如話你女友如果未曾結過婚會更好?
好抱歉,係無喎!因為佢有無結過婚同我愛唔愛呢個人係無關,亦都唔係由我決定,亦都無必要諗番轉頭,我和她唯一既遺憾係大家年紀都大,無可能有下一代!
她是處女會唔會更加好? 只不過可能你用要愛她的理由通通都催眠自己接受依個事實而已要包容佢而已
其實有邊個男人唔想做自己的老婆第一個男人丫,只不過現實不太可能姐,咪退而求其次囉!
師姐,點解你會認為一個唔介意既人就係響度催眠自己?唔通人人都要同妳一樣有咁既諗法先叫清醒?先叫坦白真誠,妳會唔會偏激武斷左呢?或者你同你女友吵大鑊個陣,唔小心衝口而出的說話,就反映緊你內心真正的渴望了!
我地有小炒過一兩次,但呢一兩次都係佢過於關心我身體而導致既!唔係你諗既淨係關於性果樣野囉!
奉勸一句!喂,我地個年份都2字頭啦,21世紀都年左十幾年啦,仲為塊處女膜而做人,會唔會古老左呀?
AmiHO
反而成日話自己唔介意的 ...
阿修羅 發表於 2011/3/18 12:18

唔好意思,可能我自己的經歷令自己諗野偏激左少少,如有得罪請見諒
我成日都諗如果我自己仲係處....可能我現在男友會珍惜我多d
Alice
人地分手, 最主要原因跟本唔係 性行為, 係因為唔鍾意基督教.  性行為只係一個觸發點.
阿修羅
唔好意思,可能我自己的經歷令自己諗野偏激左少少,如有得罪請見諒
我成日都諗如果我自己仲係處....可能 ...
AmiHO 發表於 2011/3/18 13:41

我覺得呢個諗法係大錯,如果一個男人真係愛妳既,佢根本唔會介意妳先前發生過任何事,其他人我唔知,起碼我而家絕對唔會咁諗,將來亦唔會!
抽刀斷水
我覺得呢個諗法係大錯,如果一個男人真係愛妳既,佢根本唔會介意妳先前發生過任何事,其他人我唔知,起碼 ...
阿修羅 發表於 2011/3/18 17:07

如果真係有非常濫交既過去,咁我都有少少擔心會有病既。不過,性與愛有微妙既關係,我亦認為愛係凌架於性之上既呢。
匿名
我成日都諗如果我自己仲係處....可能 ...
AmiHO 發表於 2011/3/18 13:41

你又唔諗下,如果你仲係處,可能有D男人真係想破左女仔處(因為破處,會有一種威駛)唔代表處係“經貴”,真心愛一個人, 點會理你係唔係處?
匿名
講真..我分左手差唔多2星期有多了.我回想返好多時同佢嘈..

好多都係宗教價值觀既野..開頭仲係好多迷網.怨自己堅持 d 做一個基督徒

咁咪可以同呢個女仔好好咁生活囉....

我因十一奉獻都同佢嘈左好多次....話我係咪怕俾人知搵幾多錢..先唔咁做

我食飯唔禱告覺得我好似異族咁...

男女共處一室..我冇做任何野都話有損基督徒名聲....

作為岩岩想去認識基督教既我...真係好難受
Jom
算啦,樓主你既然都選擇咗分手,不如再投入眼前既生活吧啦.到底係耶教破壞咗你呢段關係,定根本係物腐而後蟲生,只有你自己先知.

耶教講既係耶經信實,但有幾多實,真係無從稽考;甚至有極大量物理學上至今仍然證實唔可能既描述.一個宗教全部人都言之鑿鑿咁話本野係佢地個神既話語,但又話係真實既....咁真係幾大碌,到底係講果個白痴,定係聽果個聽錯,又或者從來都無呢個神做過呢尐野,只係班神棍聽一個故仔作一大篇野出黎騙取人心搵飯食呢?你淨係睇十一奉獻就知係班神棍度出黎搵食既技倆啦.

重有一班耶徒講黎講去三幅被,話乜Q教會都係人既地方有問題,信神就得嘞咁話.其實呢類人已經去到當未經證實既野去實體化黎信,精神有問題多於一切,所以唔需要對佢地咁認真,當笑話聽完就算.

如果你真係咁愛你前女友既,為佢蠢吓又何妨呢?自己清楚自己個心諗緊乜做緊乜咪OK囉.佢對你生活上既唔配合,咁由得佢囉,咁你愛佢吖嘛.

但如果唔得既說話,咪搵過第二個囉.就算佢可能係你一生中遇到過最既人都好,無緣分就係無緣份架啦.聽落好殘忍,但呢個係事實.

兩個人相處,一定要有愛係入面;但"信與不信不可同負一軛"呢句說話,根本就係否定咗愛呢件事.
AmiHO
講真..我分左手差唔多2星期有多了.我回想返好多時同佢嘈..

好多都係宗教價值觀既野..開頭仲係好多迷網.怨 ...
Guest from 14.198.43.x 發表於 2011/3/25 17:18

你女朋友只是用左最愚蠢的方法去令你就範
聰明的教徒想令人信教的話,應該係做好自己去感動到你信,而唔係用不斷壓逼人地信
最蠢成日逼人用嘈交的方法逼人妥協,就算比你逼到,都只係帶住木偶公仔返教會,而唔係真心地信耶穌,咁又有乜意思呢??況且信耶穌依家野係無得逼的!信唔到就真係無計!鬼叫你傳福音時講野咁無說服力咩!
現在D所謂基督徒的聖經知識太弱了,想向別人傳,讀好本聖經才說