返回列表 回覆 發帖

揭破耶教面具- 創造論不堪一擊

有興趣就睇下啦,btw想問大家係有神論者定無神論者?
khoroz 發表於 2011/7/21 21:42

Khoroz兄,
多謝你的創世記之六日時間,我覺得幾有趣!!!
但我想問神第四日創造了兩個大光、大的管晝、小的管夜, 咁即是第四日開始可能要用另一個計法,因為冇可能太陽要幾意年才下山!
我都是無神論者,但我是想理性討論!
回復 21# Guest from 220.246.61.x

原文的"日"應該是指一個時段
創世紀應該是這樣的:

1:1起初 神創造天地。
1:2地是空虛混沌.淵面黑暗. 神的靈運行在水面上。
1:3 神說、要有光、就有了光。
1:4 神看光是好的、就把光暗分開了。
1:5 神稱光為晝、稱暗為夜.有晚上、有早晨、這是頭一個時段。
1:6 神說、諸水之間要有空氣、將水分為上下。
1:7 神就造出空氣、將空氣以下的水、空氣以上的水分開了.事就這樣成了。
1:8 神稱空氣為天.有晚上、有早晨、是第二個時段。
1:9 神說、天下的水要聚在一處、使旱地露出來.事就這樣成了。
1:10 神稱旱地為地、稱水的聚處為海. 神看著是好的。
1:11 神說、地要發生青草、和結種子的菜蔬、並結果子的樹木、各從其類、果子都包著核.事就這樣成了。
1:12於是地發生了青草、和結種子的菜蔬、各從其類、並結果子的樹木、各從其類、果子都包著核。 神看著是好的.
1:13有晚上、有早晨、是第三個時段。
1:14 神說、天上要有光體、可以分晝夜、作記號、定節令、日子、年歲.
1:15並要發光在天空、普照在地上.事就這樣成了。
1:16於是 神造了兩個大光、大的管晝、小的管夜.又造眾星。
1:17就把這些光擺列在天空、普照在地上、
1:18管理晝夜、分別明暗. 神看著是好的.
1:19有晚上、有早晨、是第四個時段。
1:20 神說、水要多多滋生有生命的物.要有雀鳥飛在地面以上、天空之中。
1:21 神就造出大魚、和水中所滋生各樣有生命的動物、各從其類.又造出各樣飛鳥、各從其類. 神看著是好的。
1:22 神就賜福給這一切、說、滋生繁多、充滿海中的水.雀鳥也要多生在地上。
1:23有晚上、有早晨、是第五個時段。
........

而且這也附合常數論
回復  dior13dior13

燈泡也可以發光,不要一定有太陽才發光吧?
khoroz 發表於 2011/7/21 21:33

是是是, 愛迪生出生, 頓時世間一片光明(就有光明)
是是是, 愛迪生出生, 頓時世間一片光明(就有光明)
dior13dior13 發表於 2011/7/23 13:27

我既意思係,個到講既光唔係太陽既光,明未?
btw你係有神論者定無神論者

被區分為不可知論者與反基督,

那第一天神說有光就有光,敢問您創世的第一天尚無日月星辰;宇宙中出現的那一倒光源性質是代表神說的:要有光、就有了光?

還是說你是指:創世一第日無日月星辰時就能有光,無身等差異?
到今時今日仲有人信呢D 咩... 神說有光就有光 ...
好心啦.. 如果只得神,佢說俾邊個聽? 為何要說?
"說" 只係人類的動作. 神是人造出黎的.
沒有日月星辰(大陽)何來有"日"?

唔該唔好咁白痴. 聽下無所謂.但只係可以當故事咁聽. 盲信就真係唔得.
被區分為不可知論者與反基督,

那第一天神說有光就有光,敢問您創世的第一天尚無日月星辰;宇宙中出現的那 ...
dior13dior13 發表於 2011/7/24 05:30

大爆炸創造宇宙,電子原子結合產生光線,星河開始形成。
---創世紀與現代科學
到今時今日仲有人信呢D 咩... 神說有光就有光 ...
好心啦.. 如果只得神,佢說俾邊個聽? 為何要說?
"說" 只 ...
kwongyauleung 發表於 2011/7/24 14:33

都話"日"只係講緊一個時段
"說"只係講緊神想("想"也是人先會做既野...)仲知唔係出聲個個啦

創世過程從來都冇唔合理既地方(文字上既野去blame Herbew啦:p)
但咁岩6日講既野就咁岩meet到個constant,話盲信都好難wo...
都話"日"只係講緊一個時段
"說"只係講緊神想("想"也是人先會做既野...)仲知唔係出聲個個啦

創世過程從來 ...
khoroz 發表於 2011/7/24 22:41

無問題的,你認為合理便信吧.
創世紀...童話小說的情節...依然不堪一擊~
建議教會找個人寫個新版...把用字故事及邏輯補強...
當然該人也許有機會被稱"摩西第二"囉~
自由主義者的原則...有而且只有一個...就是把人當人...殷海光
無問題的,你認為合理便信吧.
kwongyauleung 發表於 2011/7/25 01:01

請找出論點回擊
Herbew D字從來都係咁

冇證據佢話佢岩,但冇證據話佢唔合理
請找出論點回擊
Herbew D字從來都係咁

冇證據佢話佢岩,但冇證據話佢唔合理 ...
khoroz 發表於 2011/7/25 22:54

信其實係無問題的. 一個故事講出黎..例如.. 唐三藏取西經.

你可以搵到某些證據去支持的... 當然你亦可以反對.

對我黎講..人對呢D故事既態度先係最重要.  你可以當係故事咁聽.. 但你亦可以當係你既人生准則去遵守.

每人都有自由的.
大爆炸創造宇宙,電子原子結合產生光線,星河開始形成。
---創世紀與現代科學

khoroz 發表於 2011/7/24 22:29

電子原子結合產生光線,就此我看到真光了.....

小心超電磁空手道打你.......
有D野係未被證實,但又未被其他已證實的是推翻,咁你就唔可以話佢岩定錯
態度嘛,大部份基督徒個種盲信先係問題
態度嘛,大部份基督徒個種盲信先係問題
khoroz 發表於 2011/7/26 13:10

同意極了!
電子原子結合產生光線,就此我看到真光了.....

小心超電磁空手道打你....... ...
dior13dior13 發表於 2011/7/26 02:22

我用鏡 :p
同意極了!
kwongyauleung 發表於 2011/7/26 16:24

也許基教既信仰核心唔起呢到
不過近年開始多人留意呢D野(應該因為多咗人challege)
回復  Guest from 220.246.61.x

原文的"日"應該是指一個時段
創世紀應該是這樣的:

1:1起初 神創造天地 ...
khoroz 發表於 2011/7/23 13:19

我是21樓果個!
其實我返過教會一段時間,但創世紀始終過唔到我邏輯思維,所以最後離開左成為無神論者!
上次我問到"六日時間"的第四日,你可能你唔明我意思,我意思係第一至第三日好似你咁講"日"應該是指一個時段,代表幾億年或幾十億年, ok冇問題!
但到了第四日,"日"已經受到了太陽和月球規限,就唔可以再咁樣對號入座!因為地球和月球理應是每日有規律地轉,除非神計錯數,覺得今天轉慢左,聽日要轉快一倍,後天又再快些.....
這樣的神你有信心祂可掌管宇宙嗎?所以你這個創世記之六日時間我而家又有保留了。
我唔係刻意反對聖經的,我都好希望這個世界有至善至美的神!但大前題下,我唔會去盲目相信一些唔合邏輯的神話!但都希望你可以解答到我的疑難! thx!
我是21樓果個!
其實我返過教會一段時間,但創世紀始終過唔到我邏輯思維,所以最後離開左成為無神論者!
上次我問到"六日時間"的第四日,你可能你唔明我意思,我意思係第一至第三日好似你咁講"日"應該是指一個時段,代表幾億年或幾十億年, ok冇問題!
但到了第四日,"日"已經受到了太陽和月球規限,就唔可以再咁樣對號入座!因為地球和月球理應是每日有規律地轉,除非神計錯數,覺得今天轉慢左,聽日要轉快一倍,後天又再快些.....

gbag05 發表於 2011/7/27 21:02

這位仁兄只用科學理性去理解這段經文, 當然矛盾處處哩.

我會用詩篇的角度來看整段的舖排:

你將創世分成兩行看, 如下:
第一日:造光與暗,日/夜 第四日: 造太陽, 月, 星
第二日:造天和水 第五日:造天空飛鳥, 水中之魚
第三日:造陸地, 植物
第六日:造地上動物; 造人

咁樣排好俾你睇, 一眼睇到係對稱, (另類的押韻罷) 左邊是靜態的受造物, 相對該類別的動態的受造物
將受造物次序刻意編排一下, 使寫出的「詩」文筆對稱有何不妥?現在是寫詩,
作者是賴一篇詩歌來歌頌造物者,
不是寫科學書喎.  當然...翻譯成中文, 英文後的創世紀...無哂那份詩味囉...所以你唔會覺得是在讀一首詩. 創世紀的主旨就是: 神造天地萬物.
高級模式 | 發新話題
換一個