返回列表 回覆 發帖

[分享] 後裔

在思索是否要有後裔的期間,並沒有考慮太長時間,雖然其實早已明白,那都是基因的圈套,用以把它們以某種形式複製下來延續於世;雖然其實早已明白,兒女是來耗用自己的資源,包括金錢、精神、時間,故有「化骨龍」之稱。

可是,這些資源在自己離開世界後,又能帶得走麼?

看到很多女星都積極嘗試老齡產子,看到一些名成利就的老年夫婦慨歎膝下無兒,終其一生不知為何,有人告訴我沒兒女到老會很無聊,有人告訴我有了兒女生命就不一樣,我下決定步入這個圈套。

生命是一個旅程,它好像下棋一樣,我們沒法回頭,亦無法預視一切,最多只能預計下幾步該怎麼走;人生是要體驗的,我知道生命的意義不在於答案,而只能在物轉星移的時光中去體會,去細味;只有好好活這一生,就能明白生命的奧秘。

之前我認為解決生命最大難題「悶」的方法,是培養多些耐玩的興趣,配合音樂和啤酒,就足夠樂足一生。現在我在思索另一層次的方案,就是 保持 1. 好奇心和 2. 創新精神,把身邊一些看來微不足道的事物好好觀察;想辦法如何改進或創造一些小玩意,令自己或別人更加幸福;這些都足以使自己對生命有另一種體會,同時亦會不再感到生命沉悶。

創造小生命,就是其中一種創作。
Lee篇野唔系抽兄嘅心声吗?Do野前唔Lum咁多,做咗先至讲!
你又唔好講到咁,我一個就夠哂數架喇。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回復 3# 抽刀斷水

其實後裔係性交的副產品啫。動物唔會打算生仔先去做,是為自然。您算過度過先除褲,乃屬人為。
回復 4# 沙文

動物哺乳過後,仔女就可以自己搵食,就梗係唔駛點諗啦!
养兒100岁,长優101!
我現在用畫畫去解決我自己的悶氣呢~~每幅畫都好似我d仔仔女女一樣,有份滿足感和成功感

(噢.....好似離題了.....)
創造小生命,就是其中一種創作。

抽刀斷水 發表於 2011/10/10 22:24

絕對不是創作!
畫一幅畫, 畫家可以決定畫的內容, 色調, 布局, 用甚麼筆法....
生仔....你可以決定他們的樣貎, 性格和前途嗎?
回复8#bbc

quote:"...生仔....你可以決定他們的樣貎, 性格和前途嗎?"

生男生女都可以喔!?出世嘅时辰八字又可以控制》可以决定样貌,性格和前途!啊,仲有一项好重要就系慢工可以出细货架!
回复8#bbc

quote:"...生仔....你可以決定他們的樣貎, 性格和前途嗎?"

生男生女都可以喔!?出世嘅时辰八 ...
ali 發表於 2011/10/16 00:54

你八字係咪屬「丑」, 講野咁搞笑既
回复8#bbc

生男生女都可以喔!?...

怎樣行房可以生仔? 用乜姿勢秘技?九淺一深?
掌握到你返大陸推一推銷....發到豬頭咁哩
回復 8# beebeechan

你無教過仔女咩?仔女無跟你學過野咩?
回復  beebeechan

你無教過仔女咩?仔女無跟你學過野咩?
抽刀斷水 發表於 2011/10/16 09:34

喂。。。。條友話可以決定埋個仔女既前啵!

回复8#bbc
出世嘅时辰八字又可以控制》可以决定样貌,性格和前途!啊

你現在唔信神, 難保第日你亞仔係去做神父, 你有咁大把炮話一定唔會發生咩?
喂。。。。條友話可以決定埋個仔女既前啵!beebeechan 發表於 2011/10/16 10:06

乜係前啵?邊條友話?
乜係前啵?邊條友話?
抽刀斷水 發表於 2011/10/16 15:15

呢條友仔:

回复8#bbc

乜係前啵?邊條友話?
抽刀斷水 發表於 2011/10/16 15:15

呢條友仔:

回复8#bbc

打漏左粒字囉。。
係前(途)啵!
quote:"你八字係咪屬「丑」,..."

妳系先知?我系丑时出世架!
又跌翻入嗰井里面的 bbc:
quote:“打漏左粒字囉。。
係前(途)啵!”

如果你识得紫微斗数,就會明白点解八字可以决定样貌,性格和前途!要唔要借几本书你睇吓?!
to:bbc
quote:"...掌握到你返大陸推一推銷....發到豬頭咁哩.."

大陆人好多都已经识得了。传统大陆人重男轻女,再加上一孩政策。除咗照B超睇到系女即刻人流外,大陆出生男女比例已经是男多女少,出现失衡现象了。
如果你想要仔,我都可以帮到手嘅。。。
to:bbc
传统大陆人重男轻女,再加上一孩政策。除咗照B超睇到系女即刻人流外
.
ali 發表於 2011/10/16 23:22

咁就係扑完之後, 命中標靶後先知男定女, 不是可以控制懷男定係懷女胎, 不是由扑來決定。
高級模式 | 發新話題
換一個