返回列表 回覆 發帖

[發問] 如果耶穌不是出生在伯利恆...

如果耶穌不是出生在伯利恆,而是當時的中國;這麼一來歷史會從新改寫麼?

中國沒有十字架.... 咁會有d咩酷刑助他早返天家, 拯救世人呢 ??
如果耶穌不是出生在伯利恆,而是當時的中國;這麼一來歷史會從新改寫麼?
...
秋刀魚 發表於 2011/10/19 23:08

應該要點改寫?
創意無限, 願聞其詳
中國有五馬分屍

要講酷刑的話,古今中外都沒少過

我想到的是代表性符號或者會需要從十字變成其他造型
中國有五馬分屍

要講酷刑的話,古今中外都沒少過

我想到的是代表性符號或者會需要從十字變成其他造型 ...
comet 發表於 2011/10/22 00:43

你有乜好提議?
你有乜好提議?
beebeechan 發表於 2011/10/22 01:26

油炸耶穌都ok喎
油炸耶穌都ok喎
AmiHO 發表於 2011/10/22 09:49

猛火燒烤野, 第日永世都要食,
襯今世食下生冷野
猛火燒烤野, 第日永世都要食,
襯今世食下生冷野
beebeechan 發表於 2011/10/22 12:43

好呀好呀,我最鍾意食熱氣野架啦,炸蟲蟲都幾好喎
燒烤..... ?! 即係 "點天燈" ?!
如果將耶穌五馬分屍或肢解,然後將d手手腳腳同人頭分開丟棄得遠一遠,耶穌將怎樣復活呢??
如果將耶穌五馬分屍或肢解,然後將d手手腳腳同人頭分開丟棄得遠一遠,耶穌將怎樣復活呢?? ...
AmiHO 發表於 2011/10/22 21:35

係啵, 加下d 人係火葬, 甚至骨灰撒到維港去了, 隨水飄揚......咁點復活?

(是你主持復活, 定係天主在主持復活呢?)
五馬分屍後,再合返就係五位一體既神,而馬就代替蛇成為邪惡既象徵。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
係啵, 加下d 人係火葬, 甚至骨灰撒到維港去了, 隨水飄揚......咁點復活?

(是你主持復活, 定係天主在主持 ...
beebeechan 發表於 2011/10/22 22:57

其實整死耶穌的人都幾笨架喎,因為佢地留耶穌全屍就咁埋葬左去算數
點解佢地唔將耶穌條屍燒成灰,咪唔駛驚耶穌復活到囉

第二條問題,如果耶穌被火葬變骨灰,咁係幾多位一體呀?
其實整死耶穌的人都幾笨架喎,因為佢地留耶穌全屍就咁埋葬左去算數
點解佢地唔將耶穌條屍燒成灰,咪唔駛 ...
AmiHO 發表於 2011/10/23 07:58

經文講得好清楚, 耶穌死當日係踰越節, 猶太人平時都唔會掂死屍, 何況在踰越節? 掂過就是不潔, 不能吃羊, 所以, 同耶穌三唔識七既猶太人唔會有人去搞耶穌條屍, 只有耶穌的門徒,若瑟夫, 婦女。。咁抵得諗。
如果耶穌被火葬變骨灰,咁係幾多位一體呀
.
AmiHO 發表於 2011/10/23 07:58

火葬不是當時猶太人的風俗。

幾多位一體? ----唔識答。
咁計唔計到耶穌健在果時, 相等於中國邊朝邊代 ??
回复13#bbc

quote:"經文講得好清楚, 耶穌死當日係踰越節, 猶太人平時都唔會掂死屍, 何況在踰越節? 掂過就是不潔, 不能吃羊, 所以, 同耶穌三唔識七既猶太人唔會有人去搞耶穌條屍, 只有耶穌的門徒,若瑟夫, 婦女。。咁抵得諗。"

妳都讲得好清楚耶稣系犹太人以及过紧犹太人嘅逾越节。好明显基督教系犯咗侵犯犹太教嘅知识产权,张冠李戴!
咁計唔計到耶穌健在果時, 相等於中國邊朝邊代 ??
秋刀魚 發表於 2011/10/23 12:33

唔使我計, 老早有人計了.
思高版聖經打開聖經背頁便有一個聖經與中國大事年表對照.
耶穌被朾時在中國漢光武帝時.
耶穌在生時, 中國是漢朝, 王莽篡漢的時候.
咁丫..... 如果耶穌生喺 "爹親, 娘親, 都唔夠毛主席親" 既年代, 應該會幾好玩
人哋 猶太人 的 歷史 都有寫明
真正的耶穌 只係 一個 【魔法師】

因為 當時 迷魂到好多人 昏沉沉
所以 才會被 捉去 處死

難道【新約】係 那些 未清醒 的人 接下去寫的 ?
感覺上, 基督徒只有3種..... 1. 洗腦後, 2. 沒用腦 (包括埋自己呃自己) , 3. 騙子
高級模式 | 發新話題
換一個