返回列表 回覆 發帖

離教真可悲

你真的相信的挪亞謊舟嗎?
.
hellboy 發表於 2012/8/27 20:20

當你向一個幼稚園生講他媽媽是如何生育他出來時,
他也許會說: 我不信, 我咁大, 點有可能能從那小窿躦出來?
生育就是咁奇妙的事
人大了, 識多左野,咪知真係咁囉.
當你向一個幼稚園生講挪亞方舟可以載滿全世界所有種類的動物,
他也許會說:方舟真的很奇妙。
方舟就是一 ...
hellboy 發表於 2012/8/28 12:14

哈.....
傳導員向幼稚園生, 甚至小學生講方舟故事, 佢地都回報話小朋友不會諗埋你所講既膠野.
同樣, 小朋友聽三隻小豬時, 也不會質問點解三隻豬會識起屋, 會說話, 仲會同狼嗌交.

純真, 有時真係一種福份....不過, 純真會與時間流走,
看你....都流失了大部份矣.
回覆  beebeechan

生育跟方舟有何關係?
抽刀斷水 發表於 2012/8/28 11:48

乜連 hellboy 也理解得來的,
對你會有個難度?
是完全兩碼子的事,信方舟的人,他們的思想態度根本不是在說「三隻小豬」,而是徹頭徹尾地把方舟當成事實地宣講開來。

hellboy 發表於 2012/8/28 12:49

「他們」是所指何人先?
只係你識的人?

有點水準的釋經網站都會教你如何去看方舟的故事.
告訴你:"這個故事是在教訓大家。。。。。。。。。。。 (下刪數萬字, 內容實在太豐富, 說不完)

乜你不懂去查証, 只靠人講, 你便信耶?
好一個「只管信, 不管問」的小伙子
我的純真可以在我的愛裏面睇得到。那種牽腸掛肚的滋味,你明不明白? ...
hellboy 發表於 2012/8/28 12:45

起疙瘩囉。。。。。
反基最害怕的就是: "假如聖經是真的。。。。"
所以, 千方百計去否定聖講既, 不會是真, 好使自己好過耶?
大大個方舟公園同埋影音使團拍那些戲證明左你地啲基督徒真喺當方舟喺真人真事,唔到你抵賴。 ...
hellboy 發表於 2012/8/28 12:58

乜影音使團可以代表整個基界?
人地做生意啫。
大大個方舟公園..
hellboy 發表於 2012/8/28 12:58

唔係嘛, 只是一個比不上橫店影城的小型主題公園之喎
代表唔晒,一大半囉。
hellboy 發表於 2012/8/28 13:07

你個了民調耶?

我比你較科學, 我不會斷估,還要是主觀, 下意識地去估。
你無睇下一句咩,如果有異見,基督教勢力咁大,會上到畫?
hellboy 發表於 2012/8/28 13:18

你出得起錢租戲院, 你上你自拍自唱既撥亂反正演唱實錄都可以。
你無睇下一句咩,如果有異見,基督教勢力咁大,會上到畫?
hellboy 發表於 2012/8/28 13:18

三級片都上到畫架啵。。。。
咪好大勢力?
三級片喺人都知純熟虛構,不過影音使團就代表基督教講方舟喺事實喎,試問又點會一樣呢? ...
hellboy 發表於 2012/8/28 13:30

挑.......

咁你反基時都代表哂全香港人咁哩
我未曾代表過香港拍反基督的電影。
hellboy 發表於 2012/8/29 09:34

你幾時都係得把爛口來反啫。
無料,無行動。
離教!才得到真正自由,做返個正常人,不用戴著假面具,在別人前扮開心,其實真正既人生會有喜怒衰樂,遇到 ...
byingfung 發表於 2012/10/18 00:34

乜基徒要「扮開心」架咩?
離教!才得到真正自由,做返個正常人,不用戴著假面具,在別人前扮開心,其實真正既人生會有喜怒衰樂,遇到 ...
byingfung 發表於 2012/10/18 00:34

即係咁比喻,在匯豐做個定期,俾你0.5%年息,用人仔做勒,有3%。。有人已經好滿足,好鬼開心咁囉。
有d投資者是看每年15%增長才算勉強合格。

咁。。。。最緊要係自己覺得安心。各有各人投資方式既。咪見到人年有15%增長便心心不岔咪得囉。
離教!才得到真正自由,做返個正常人,不用戴著假面具,

乜你要戴著假面具來扮基徒咁慘呀?
扮得咁辛苦真係早走早著哩。
回覆  byingfung

都唔知你Up咩!  ...

而且你所謂既銀行利息比喻好差,難道利率高左,收既錢多左就等同會開心左,難道基督所謂既愛與快樂係建立於金錢之上?
byingfung 發表於 2012/10/21 03:35

不過, 我睇你既回帖, 你就好清楚我翕左乜囉.

你呢種係自己打你自己咀巴帖
高級模式 | 發新話題
換一個