返回列表 回覆 發帖

(轉載)愛因斯坦“上帝信件”網上開拍

信件的價值不是那句反基話,只是信件是出自愛恩斯旦啫。
愛因斯旦條㡳褲也可以叫價幾百萬既。
本來他這句說話是亳無價值,只是基督徒經常錯誤引用愛因斯坦的說話來「佐證」上帝的存在,因此這些澄清的說 ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/6 11:34

愛因斯旦同時也說過以下的話:
“In the view of such harmony in the cosmos which I, with my limited human mind, am able to recognize, there are yet people who say there is no God. But what makes me really angry is that they quote me for support of such views.” †

你都唔好掹車邊咁抽死人水:看,愛因斯旦都係唔信有神哩。。

你實在咪又係同那些基基一個樣!
我做過啲咩呢老友?
抽刀斷水 發表於 2012/10/6 18:07

你與小朋友的一般見識:
訴諸權威

你不信神
愛因斯旦也不信神
所以你也看似同愛因斯旦同一位置,好有科學頭腦耶?
愛因斯坦死於1955年,他的生平思想,以最接近他死亡的日期為準。
旁觀者 2012/10/7 12:50 提交

以1954 年到1955 年的一年多時間便來代表愛因斯旦的76 歲一生,生平思想。。。。好準耶?
愛因斯坦死於1955年,他的生平思想,以最接近他死亡的日期為準。
旁觀者 2012/10/7 12:50 提交

愛因斯旦是著名物理學家,當佢講網球時,係咪舒拉寶娃,費特南都要讓位咁呢?

咁點解佢講神學時就係權威咁呢?
回覆  beebeechan

你唔訴諸權威既咩?你既權威咪又係上帝同聖經。
抽刀斷水 發表於 2012/10/8 20:00

當研究天體物理, 多維空間時, 亞霍講的又是否比神父講的有份量?

時間簡史中英文版我都有睇過,好多野唔睇過係唔知既。你唔鍾意既,咪睇返本聖經囉 ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/9 14:52

難道你又睇過玻色子,多維宇宙,大爆炸前的0.0000000001秒的世界?

都叫你唔鍾意就睇返本聖經咯,無阻你既喎。
抽刀斷水 發表於 2012/10/9 17:58

今日你跟本無權,無能力去作這事:阻我睇聖經。
一旦你真有權勢時仍會講這樣的話才是真包容,有器量。

釣魚台主權問題本來相安無事。
可是日本人多番作出挑釁行為:
1978年登島建燈塔,放牧,又阻止中國漁船靠近,這才激起中國人憤怒。

不信神者與睇聖經者本也相安無事。
可是這個壇就是會有不少旁觀者作出挑釁言論,
唔睇經又扮聰明。
那以後妖徒就勿胡言愛因斯坦也信妖教﹗
旁觀者 發表於 2012/10/10 09:48

在這壇,由頭至尾都是你一派胡言。
你少胡言我也少發言。
你好似暗示緊基督宗教好唔包容同小器咁。
抽刀斷水 發表於 2012/10/10 17:51

就好像一人向别人宣稱自己是位医生, 必需拿出合理的証明文件和资料, 才可使人信服。 但此人並無拿出合理证据, 倒反而说, 你不相信我是医生, 你有什么证据说我不是医生。这就是强詞奪理, 颠倒責任和權利,  

你要話基督宗教小器, 都係由你拿出合理证据, 你唔好咁狡滑
在基督宗教的權力下,世界各地何曾有過宗教自由?
抽刀斷水 發表於 2012/10/10 20:26

即使是在幾千年前, 以色列人也有不信, 不拜耶和華的自由,
只是不能又拜耶和華又拜其它神.
請看若蘇厄在約旦河東邊, 未渡河前, 向以色列人說過甚麼訓話.

在權力可以遮天的中世紀教會, 有誰是因「不信」耶穌而給檢控處死既呢?
閣下既離教百科有無咁既資料呢?
你又睇教會自己寫既審判記錄呀?慢慢睇啦,歷史是為當時勝利者而寫的。 ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/10 21:31

係囉。。。。好多野你唔睇過係唔知既。
(仲有擘大眼睇真d先好呀,咪道聽途說。)

好多野唔睇過係唔知既。你唔鍾意既,
抽刀斷水 發表於 2012/10/9 14:52

呢D其實我地係都傾過架喇,你又想傾多次咩?
抽刀斷水 發表於 2012/10/11 13:31

旁邊鶴不同了嘛。

咁講,反基仔來來去去都係得過幾招啫。。。。令人戰慄。
好簡單,只要基督教傳教時不再撒謊說“愛恩斯坦信有神”就行
gearofwar 發表於 2012/10/18 10:17

是實上,看愛先生所說過的話,他是信有神,或者他不認為猶太人拜的耶和華就是他要找的一位。
愛因斯坦的無神論有親手書信為証,BBCHAN你拿什麼証明你引的是愛因斯坦的話?

Guest from 175.96.216.x 發表於 2012/10/21 08:59

你見識少啫.

愛先生是名人, 時常在公開埸合講野, 聽到的也不止一人.
反而, 一封信, 私人信, 有甚麼証明是愛先生親筆寫才是哩....
那封信, 還有待鑑証.

下次出帖, 最好好番個名號, 不要只得一個監躉碼

不要含糊回答,拿出處來。 ...
Guest from 175.96.216.x 發表於 2012/10/21 09:07

暗示你對愛因斯旦的名言, 一無所知....只躲在家學句子時式?
原來出處就在你的幻想中,早說嘛!我是寬弘大量的,不計你的小人過了。
Guest from 175.96.216.x 發表於 2012/10/21 09:13

希望台灣人不會有太多你這類見識低人, 衝不出台北./
台灣等於台北?BB的腦袋確定進水了。
Guest from 101.15.84.x 發表於 2012/10/21 17:39

台中人連台北也未衝得入, 更何況衝出台北?
高級模式 | 發新話題
換一個