返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 朱執信:耶穌是甚麼東西

朱執信(1885-1920) ,早期國民黨主要領袖之一,《建設》雜誌的創辦人。朱執信是1922年3月「反基督教大同 ...

然而照海凱爾《宇宙之謎》所引證,就明明是羅馬當時的一個軍官,跑到猶太,愛上了耶穌母親瑪利,同她如此如此

抽刀斷水 發表於 2013/1/22 17:38

首先, 這個凱爾只是一名生物學者。 歷史, 考古, 神學都不是他所擅長的領域, 他憑甚麼考究說「是羅馬當時的一個軍官,跑到猶太,愛上了耶穌母親瑪利,同她如此如此」?

不過, 更莫明妙的是有一位叫朱執信
他只看過這個凱爾的九翕,  (而他文中也只說這是他唯一的依據)
更來九翕加個九翕, 寫了:
:《耶穌是甚麼東西》 這文

更妙的現在有人用了這文九翕九翕再加九翕...抽抽水.

好比先有麥玲玲大講蛇年股市走勢, 經濟行情...
然後有條戇居友把這話當成是2013年經濟大趨勢,
梁特首更在施政報告中以此為指標, 大力配合, 訓哂身落去!

真的含膠待放!
回覆  抽刀斷水

至於生物學問題,您用以下解釋,大家就會明白:
正如certified耶穌釘架死咗未之人員,既非執業醫生又唔係護士,連急救員都唔係,只係求其一個百夫長:
15:44彼拉多詫異耶穌已經死了.便叫百夫長來、問他耶穌死了久不久。
15:45既從百夫長得知實情、就把耶穌的屍首賜給約瑟。

百夫長,不但不是軍医,而且軍階都唔算高,相當於現代尉級軍官咁上下。但係,由百夫長certify death, 教友們一律含膠接受。
所以,生物學家撈過界,都係完全冇理由唔得嘅。
沙文 發表於 2013/1/24 04:47

係啵, 講得又有點道理
唔知當年你老婆係咪處女, 都係要醫生先擺碌野入去測測先咁呢
你又唔係醫生, 咪撈過界
我係有諗過趙完鬆咖, 不過佢老豆入廁所拎咗塊地布出來:

沙文 發表於 2013/1/24 09:29

哇...
係上一手剩落架?

無所謂哩..時代不同了,
都算係九成新哩

買架新車, 交到你手時都無可能咪數係 0 既
高級模式 | 發新話題