返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 朱執信:耶穌是甚麼東西

他這教訓本來是教人要時時準備,卻是無心之中露出馬腳,把他這個自私自利到不堪的地位的五個人都算做入天國的人。可以見得其他所說,都是口不對心的話,要是我們憑空想像一個能夠入天國的人,大概決不會聯想到這種卑劣的行徑去的。向來做一件事情,到了人家為難的時候,只拿萬一分不夠的話來推擋,這種道德,到是中國人所想像的好人所沒有。只拿著小說上死權的夸夫羊角衷拉伯桃來向他比一比就夠了。同是不能兩全的事情,中國的傳說,就剛剛在他的一個反面,犧牲自己成全朋友,這種無形流露,真可以把他所謂愛人如己的底卸出來了。
抽刀斷水 發表於 2013/1/22 01:38

此民初時代之【聖經錯謬補遺】也!原來我係傳承於朱前輩的!
回覆 3# 抽刀斷水
可惜英年早逝。
但幸好有我繼承他的遺志, 才使他瞑目9泉之下。我除了繼續查找聖經露出馬腳若干隻之外, 我亦有計劃在家中長供朱前輩的神主牌, 我老豆的神主牌則挪開一點放在朱前輩旁边
回覆 5# 抽刀斷水

本應就冇乜所謂嘅,但係咁即係ut朱先烈娶不信仔個教徒老母嘅。
咁未免太難為革命先烈了。已所不欲勿施於人嘛,試問我點能咁做呢?

BTW, 朱先烈官拜孫中山文膽,咁就有點蹺蹊。
我記得貓姨在離教前曾詳細解釋基督教的貿易保.....呀sorry, 唔係, 係僱傭保護主義是何等森嚴, 即係基督教請人倒屎都要請番自己友教徒。

咁孫中山又話受洗又盛, 但由佢請人之policy都睇到, 佢千揀万揀都要請反基做文膽, 其實國父骨子裡係反基顧喎!佢受洗之真正目的其實係利用外來勢力謀反, 得以在倫敦呃到個含膠待放牧師救佢出關,基督教呢鋪含咗膠成百年都唔知喎!
----------------------------------------------------------------------------------------------
至於生物學問題,您用以下解釋,大家就會明白:
正如certified耶穌釘架死咗未之人員,既非執業醫生又唔係護士,連急救員都唔係,只係求其一個百夫長:
15:44彼拉多詫異耶穌已經死了.便叫百夫長來、問他耶穌死了久不久。
15:45既從百夫長得知實情、就把耶穌的屍首賜給約瑟。

百夫長,不但不是軍医,而且軍階都唔算高,相當於現代尉級軍官咁上下。但係,由百夫長certify death, 教友們一律含膠接受。
所以,生物學家撈過界,都係完全冇理由唔得嘅。
我係有諗過趙完鬆咖, 不過佢老豆入廁所拎咗塊地布出來:

22:13 人若娶妻、與他同房之後恨惡他、
信口說他、將醜名加在他身上、說、我娶了這女子與他同房、見他沒有貞潔的憑據。
女子的父母就要把女子貞潔的憑據拿出來、帶到本城門長老那裡。
女子的父親要對長老說、我將我的女兒給這人為妻、他恨惡他、
信口說他、說、我見你的女兒沒有貞潔的憑據、其實這就是我女兒貞潔的憑據.父母就把那布鋪在本城的長老面前。

咁, 佢老豆不但唔係婦科医生, 或Family Physician, 連CSI technician都唔係
教友們都個個統一口徑話咁就證明您老婆係完璧之身啦。
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁又唔係時代不同, 基督教向來都係推崇先破身後初夜

馬利亞號稱Mother of God母儀天下, 但她同早洩夫初夜時, 塊處女膜都早已被耶穌個頭頂到溶溶爛爛啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 13# 抽刀斷水

nope, 水变酒係1st神蹟

Jhn 2:11這是耶穌所行的頭一件神蹟、是在加利利的迦拿行的、顯出他的榮耀來.他的門徒就信他了。
不如話聖母之處女膜韌過牛皮, 個窿又同基督徒個口一樣大:
http://sn.81891111.com/nous/20100520/89.html

所以生完仔都仲係處女雞

咁估比較scientific
不如話聖母之處女膜韌過牛皮, 個窿又同基督徒個口一樣大:

所以生完仔都仲係處女雞

咁估比較scientific ...
沙文 發表於 2013/1/23 22:57

嗱, 呢個theory不論在医学上同神学上皆有所本。聖母的處女膜真係刀槍不入嘅
http://www.catholicculture.org/c ... Num=5&ChapNum=7
回覆 20# 抽刀斷水
有乜辦法啫?夭主教係咁變態咖啦, 特登開個Lateran Council來handle她的處女膜。
高級模式 | 發新話題
換一個