返回列表 回覆 發帖

為何最早的手抄本要留這樣闊的gutter和margin?

為何最早的手抄本要留這樣闊的gutter和margin?

...
沙文 發表於 2013/2/14 23:28

古人既智慧都比你高,

個邊爛左都仲睇到內文嘛...死蠢!
回覆  Guest from 14.198.71.x

我小學嗰陣由於上課時問一些敏感問題, 被罰抄聖經, 何解以我咁嘅文化水平 ...
沙文 發表於 2013/2/15 23:05

因為你驚抄錯左會俾惡死婆娘除褲打籮友
唔會嘅, 好似codex咁鍾意就自己作幾百段加入去都得啦
沙文 發表於 2013/2/15 23:35

咁係咪你老婆新婚夜係咁依倒幾滴紅墨水係床單上便呃到你咁易呢
三朝回門時, 送燒豬外仲有無拎番條巾俾你岳父留著?
出12:9 不可喫生的、斷不可喫水煮的、要帶著頭、腿、五臟、用火烤了喫。

燒豬含致癌物影响健康。豆豉蒸豬 ...
沙文 發表於 2013/2/16 03:28

係呢.....人睇經, 你又睇經
咁點解要不可喫生的?
為何又不可水煮?

唔好得個睇字, 貼字......
出12:9 不可喫生的、斷不可喫水煮的、要帶著頭、腿、五臟、用火烤了喫。

燒豬含致癌物影响健康。豆豉蒸豬 ...

沙文 發表於 2013/2/16 03:28

你都唔曉煮野既!
呢碟係排骨黎, 豬肉係一片片既....無骨

呢個先係正宗豆豉蒸豬肉

唔識野又扮在行, 呢個就係你缺點
太 25:29 因為凡有的、還要加給他、叫他有餘.沒有的、連他所有的、也要奪過來。
本來淨係有豬肉, 今加送豬 ...
沙文 發表於 2013/2/16 04:42

哦,.,,,,係咪即係糖尿病加送腎病
buy one get one free?
所以併發症就係夭主所賜嘅, 感謝主
沙文 發表於 2013/2/16 04:56

係架,.,.向正面睇
可以死快d, 縮短卧床痛苦, 不失為一個恩典黎
正如我之前所講, 五福之一
你真曉感恩
係架,.,.向正面睇
未出世就墮胎, 不失為一個較大嘅恩典
点止縮短卧床痛苦, 直情不但冇痛苦, 連床都費事卧
...
沙文 發表於 2013/2/16 09:15

咁你本事不經人手令個大肚婆個胎墮左先講哩...
經人手來墮就係謀殺黎架.
係架,.,.向正面睇
未出世就墮胎, 不失為一個較大嘅恩典

...
沙文 發表於 2013/2/16 09:15

難得你領悟到你出世是社會的不幸,
你在生是多一日都是不快樂...
為左你好社會好......不如..............

你可能覺得你係好偉大既人物, 不過, 幾偉大既人都係要死既.
錯。
好心您得閒未死得就自我增值下啦, 您咁樣会令聖教会好羞家。趁本督16尚未引咎收檔, 快尐請教下佢以 ...
沙文 發表於 2013/2/16 16:18

車, 以諾同以利亞又唔係可以天國人間自由往還, 人又唔係可以去探到佢
肉身與靈魂一同在天國, 與只係靈魂在天國實在無分別
車, 您又知以諾同以利亞又唔係可以天國人間自由往還? 佢地兩條友尋晚落蘭桂芳蒲唔通都要預早向您申請? ...
沙文 發表於 2013/2/16 16:36

係呀。。。咁你可有遇到梅瑟同雅各伯?
回覆  beebeechan

人有信仰自由吧。
提問敏感就要抄聖經?
噎輸雞闍 發表於 2013/2/16 15:05

嗯.....你是否指這種人?
太 25:29 因為凡有的、還要加給他、叫他有餘.沒有的、連他所有的、也要奪過來。
本來淨係有豬肉, 今加送豬 ...
沙文 發表於 2013/2/16 04:42

終日拋經
回覆  噎輸雞闍

教会学校慘無人道, 係必修的。您以為我真犯賤去選修嗎? ...
沙文 發表於 2013/2/17 12:06

或者是你年年留級,
香港中學, 在中三後已沒有每週宗教一次的宗教課.,
學生要在會考報宗教科都是要靠自修

你不懂的事卻胡亂講, 這就是你最大犯賤之處
你最不幸的, 是剛遇上我這個每事識少少既人, 一言九頂, 頂住你個肺
回覆  噎輸雞闍

我讀書時很難找非教會学校。現在情形多半差不遠
沙文 發表於 2013/2/17 12:12

所以話, 教會對香港教育貢獻多大!
今日, 人有錢了可以讀私教, 政府有錢了可以有多一些公立學校,
便來食碗面, 反碗底,
「我讀書時很難找非教會学校」: 飲飽水不思源

當年排哂隊, 死纏希望有一個學位時, d學生, 家長又唔見講一句: "點解要我亞仔上宗教課?!"
那這樣說至宋代以後,很多學院聘請僧人為講師。或是依佛寺而建。
那也是佛教對中華儒家 ...
噎輸雞闍 發表於 2013/2/17 13:57

咁你話有或無呢?
就算是自修課,還是得考試吧?
雖說是宗教科,但考試範圍只限基督教義,沒有佛教或伊斯蘭 ...
噎輸雞闍 發表於 2013/2/17 13:59

香港中學文憑考試宗教科, 考生是可以選考基督教或佛教,
課程也不盡是講耶穌, 還有倫理的課題
課程綱要在此:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/hkdse_subj.html?A2&2&12_2

你不是香港人, 不了解香港考試課程內容我不怪你,
你要質疑人不是時便有責任去先了解了解
不要沙文般亂講一通便好了.

當香港南亞裔人口愈來愈多, 回教徒人口多了, 考試局在宗教科加入回教一個選項也不出奇...按社會需要哩.

這部分我必須道歉。
這已經非常完善合理了,繼續攻擊主日學或宗教課者,本身是不理性者 ...
噎輸雞闍 發表於 2013/2/17 15:08

有交流, 對話, 便有知識傳送,
互相了解實情,
不會被人擺佈.
高級模式 | 發新話題
換一個