返回列表 回覆 發帖

耶穌其中一位門徒出左一本書,書名叫<告別娑婆>

原版名為<The disappearance of the universe>
中文版由 若水老師 譯成<告別娑婆>

<告別娑婆>節錄
神并没有创造二元性的存在,祂也没有创造世界。如果世界是祂造的,那么祂一定是莎士比亚笔下「白痴说的荒诞故事」的作者了。然而,神没有那么愚痴,我们会证明给你看的。他只有两种可能:一是《圣经》说的,他是完美的爱(《圣经》偶尔也会歪打正着地说出句真理的话的),要不,他就是白痴,你只能二选一。

回覆 2# 抽刀斷水

作者係居住於紐約市的美國人, 佢2千年前係耶穌門徒,不過個一世死後未得道.
佢之後再輪回左幾十世先得道.  得道之後再番去過去(我地而家呢個世紀) 叫佢而家呢一世寫呢本書.

PS. 愛因斯坦講過" 時間同空間係幻覺,過去,現在同未來係同時發生". 而且相對論同量子物理學亦證明左
亦都係因為咁,聖經先有咁多先知可以預言未來
回覆 4# dior13dior13

耶穌好似冇弟弟叫洪秀全.
而且耶穌冇要求過人向佢下跪,反而一直服務人,甚至幫門徒洗腳
回覆 6# 抽刀斷水

佢講過類似既說話,不過重點唔係佢有冇講過(佢都有D說話係講錯).
而重點係呢件係唔係事實.
回覆 9# 抽刀斷水

冇錯,但推論落去.
假設你係宇宙消失左1秒,整個銀河系以接近光速行了1分鐘.
之後你再番黎地球,你會見到1分鐘後的世界.

即係世界係個一分鐘要發生既事已經係你感知的一秒發生左.

而根據瀕死經驗的研究,天堂係冇時間存,而係天堂睇人類既時間係以全像式存在,而唔係直線存在.
全像式 係指所有時間同時發生的一種形成
可以參考下以下網止
http://www.near-death.com/experiences/research13.html

回覆 11# dior13dior13

你睇過<告別娑婆>你就會知, 聖經寫既野並唔係完全/絕對正確.
係D人扭曲左啟示去迎合自己可以接受既道理去寫.
<奇蹟課程>亦講到身體都係幻像. 靈魂何以下跪?

天堂係無形無相,莊嚴宏偉,純潔無瑕,徹底抽象,所有眾生與上主係一體.
回覆 13# 抽刀斷水

上主維一創造的只有與祂一樣完美的靈魂.

地獄係由意識創造,例如一個人生前強姦殺人,死後會面對受傷害的人的感覺.
因為所有靈魂係一體.

而且教會係公元四世紀剔除有關輪回的經文(15世紀前沒印刷術).
教會為左自身的利益同權力,創造地獄恐怖的觀念,利用人的恐懼控制人.
普通人為左擺脫對地獄的恐懼自然任教會魚肉.
回覆 14# 沙文

每次意識輪回之前都會有一個過度階段, 處身於自己所創造既空間度.
之後會有高靈指導你下一世要修既課程.
當所有需要修的課程完成左,意識就會歸入靈魂內與沈睡的超意識結合.
有d人完成唔到佢需要修的寬恕功課而選擇殺人/自殺.
不過呢d都係幻像.
事實係,沈睡的超意識一彈指間已經覺醒左.

回覆 20# dior13dior13

輪回目的唔係懲罰,係學習.
人必需學習對其他人點等於對自己點. 因為所有心靈係一體.
而且每次輪回幾乎被洗唒所有記憶同能力,咁同舊意識的死亡有咩分別?

另外,宇宙係由大天使長創造,仲有好多其他天使長創造星球.
聖經所描述既神係大天使長,因為佢最年長,能力最高,外貌亦最佳. 所以其他天使長都當佢係神.

仲有,上主係唔會干擾佢既聖子所發既夢,因為一干涉,就等於賦予夢境的真實性.
正因為時空宇宙係夢境,上主聖子既純潔無瑕先得以絲毫不易.
回覆 24# beebeechan

我知有套咁既韓戲,不過冇睇過.
你對相對論或者宇宙有咩懷疑可以提出問題.
你唔信都唔需要兜圈子話人發燒,暗示自己係個緊貼潮流,跟住社會大思維走既正常人.

回覆 26# dior13dior13

詳情我唔清楚.
我既資料係來自:
瀕死經驗http://www.near-death.com/   
賽斯書
佛經
吠陀經(印度教經典,歷史比聖經仲耐),不過歷史愈耐既書,信息比人扭曲得愈多,聖經都係一樣
告別娑婆
斷輪回
奇蹟課程

不過對每一個人真係重要既唔係知識,係愛同寬恕,呢樣先可以令你脫離輪回圈.
好似德難修女咁,佢知識唔高,但係佢個一世已經脫離輪回.
回覆 28# beebeechan

一本叫<斷輪回>既書係咁講.
不過輪回處呢個term我都係第一次聽.
如果我係,咁你應該係揶揄處處長.
回覆 30# beebeechan

<奇蹟課程>節錄
批判一向是为了束缚他人,因它随着欲望的起伏变化而把实相分割得支离破碎。

你一旦批判了自己所投射之物,你便会不断攻击它,因为你愿继续保持这种分裂状态。4你身不由己地这样作,蓄意不让自己意识到你对自己的攻击,还幻想你在保护自己。

当你决定要过幸福的一天时,你就已撤销了自己对世界的批判。8你领受到什么,必也会给出什么。
高級模式 | 發新話題
換一個