返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 基督教的真面目

你当然不知!因為你已被基督洗了腦!可憐,可悲!是非真假不分,我真后悔和这种人对话! ...
Guest from 1.64.175.x 發表於 2014/9/10 14:33

後悔便閉上咀便成。
簡單!
著雨褸咪得咯,咁都要同您解釋?
沙文 發表於 2014/9/10 20:32

因為著左雨褸......
你咪已經在解釋中囉。。。

不解不解, 還是解了
回覆 22# beebeechan

本來係唔駛ga嘛。對教徒,連有屎屙係因為食咗飯都要解釋,但係,佢地又唔係所有問題都要解釋。

落雨濕唔濕,要解釋
点解係都有上帝,就唔駛
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽
後悔便閉上咀便成。
簡單!
beebeechan 發表於 2014/9/10 23:28

後悔可以不再跟你談,但仍可跟其他人談的,別擅作主張叫來賓閉咀。
回覆 12# beebeechan

甘樣又想問問你既想法系咩呢,唔好淨系為反對而反對,為鬧人而鬧人,講講你自己對所謂全知全能既睇法吧!
回覆  beebeechan

甘樣又想問問你既想法系咩呢,唔好淨系為反對而反對,為鬧人而鬧人,講講你自己對所謂 ...
ivanqi 發表於 2016/5/4 17:22

唔係架,
係該鬧的,抵閙的我才鬧
回覆 27# beebeechan
即系你又睇度d,睇唔度d? 定系你識唔晒d字?
即系你又睇度d,睇唔度d? 定系你識唔晒d字?
ivanqi 發表於 2016/5/4 22:12

咁多  d ,有無 c 同 e
回覆 29# beebeechan

勁。

勁。
ivanqi 發表於 2016/5/4 22:19

得個勁字, 出唔到料
谷到上腦哩
回覆 31# beebeechan

你既理解能力系甘上下。 有甘既回應,好正常

你既理解能力系甘上下。 有甘既回應,好正常
ivanqi 發表於 2016/5/5 10:09

『出唔到野』係你既正常狀態?
回覆 33# beebeechan

對住你,梗系出唔度,我又唔系"基"督徒。

對住你,梗系出唔度,我又唔系"基"督徒。
ivanqi 發表於 2016/5/5 20:55

唔想做基督徒
你可以諗諗做「膠篤徒」

可以幫你出到野
回覆 35# beebeechan

對住呢條膠,都有可能出得度,對住你就肯定出唔度,即系你連條膠都不如。

對住呢條膠,都有可能出得度,對住你就肯定出唔度,即系你連條膠都不如。 ...
ivanqi 發表於 2016/5/6 08:12

使乜膠來膠去丫
膠不如手, 英雄難過五指山。
又有醜聞.
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170904/20142148
今次事情足夠嚴重, 所以全世界都知道.
但其實這學校一向行政混亂, 當中的所謂「基督徒」教師又結黨紛爭, 以致政策不論大小, 都無法得到共識, 一片混亂.
間中有 非基督徒 受聘, 看到這情景, 目瞪口呆, 一有機會便轉工離開, 冇眼睇.
反而是當中的基督徒, 卻包容度大得離奇, 對這亂局視而不見, 姑息養奸.
就在這背景下, 已經發生頗多事件, 甚至連校長也曾經在這些恩恩怨怨之中, 要黯然下台.
我不明白為什麼那些所謂「基督徒」, 似乎都以為自己擁有「免死金牌」, 所以「有恃無恐」, 結果反而比其他人更壞.
在這欠缺自省能力, 有恃無恐的心態之中, 久而久之, 便什麼缺德的事, 例如上述性侵犯學生的行為, 便都做得出來了!
上述這 欠缺自省能力, 有恃無恐的心態, 以致 什麼缺德的事, 都做得出來 的怪現象, 其實普遍地在本地的基督徒群體之中, 都可以觀察得到.
為了這個現象, 我曾經在多個不同聚會之中, 對其他所謂「基督徒」反映. 結果, 他們不但聽不進去, 諸多推搪, 或是把話題岔開, 諸多掩飾, 最後更惡言相向.
他們很狡猾, 喜歡玩心理戰. 教會有人做錯事, 便化整為零, 把事情「個別化」, 盡量把打擊面減到最小, 最後, 只有少數信徒承擔責任.
另方面, 當有利益的時候, 便化零為整, 並不惜穿鑿附會, 盡量令最多教會群體可以領功.
例如, 非典肺炎期間, 福音派也借殉職的靈恩派謝婉雯醫生, 往自己臉上貼金. 他們玩失憶 - 忘記了自己平時深惡靈恩派, 視之為邪教.
另一例子是吹噓孫中山也是基督徒, 沾偉人的光, 卻隱瞞他有違教義的事 - 休去原配, 和在日本有私生女等等.
我被騙入教, 看到這些醜態, 受到顛倒是非黑白、人身攻擊後, 離教是當然的事.
對離教者, 他們會玩心理戰, 令你飽受精神痛苦, 希望把你迫瘋. 一方面, 這可以殺一儆百, 令餘下的信徒更「順服」, 另方面, 又可以「證明」真理是是在自己一方, 而對方只是脫離現實的瘋子.
這狠毒招式, 為了維護自己, 犧牲別人的精神健康, 十分可恥, 卻十分有效.
高級模式 | 發新話題
換一個