返回列表 回覆 發帖

天下最難事係抄聖經

爆竊青年 寧入戒毒所拒抄聖經
【本報訊】沉淪毒海的青年在喜靈洲戒毒後旋即沾毒,更夥黨連環爆竊上水民居被捕。他認罪候判其間,獲母親鋪路準備接受福音戒毒,他竟稱「怕悶」不願抄聖經及祈禱而拒絕,表明寧願入戒毒所。法官聽罷搖頭嘆謂:「天下最難嘅事,就係做父母!」
已承認藏毒及爆竊等罪的被告吳子業(18歲)昨在區院接受判刑。辯方指感化官建議讓被告感化;吳母則已聯絡志願機構聖士提反會,希望被告能接受福音戒毒以履行感化令,他卻希望入戒毒所。

官:天下最難事係做父母
法官游德康聽畢特地請到庭的吳母上前細問,她表示希望兒子接受感化,相信宗教可改變他,兒子卻稱怕悶。游官笑問:「佢覺得嗰邊會咁悶咩?」吳母坦言:「佢怕要日日抄聖經同祈禱,但其實入面好多活動,佢之前去過喜靈洲都幫佢唔到。」游官回應:「天下最難嘅事,就係做父母!」並笑言:「如果佢覺得好好玩,反而係驚喜啦!」
案件終再押後9月11日判刑,以索取戒毒所報告。同案主腦被告李世樑(23歲)昨判囚三年兩個月。兩名被告於今年2月先後爆竊天平邨四個單位。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140829/18848433

畀我就寧願打靶都唔福音戒毒
de omnibus dubitandum
可能這小子是反基,試下佛音戒毒吧:

http://www.sracp.org/conference/ ... %95%99%E6%8E%88.pdf
支持鼓勵每位離教者
逢戒毒都要乜教物教滿天神佛咩?
有冇無神論戒毒?
de omnibus dubitandum
有得諗,你打本,我勞動~
支持鼓勵每位離教者
您寫本Project proposal睼下先啦
de omnibus dubitandum
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個