返回列表 回覆 發帖

觀世音菩薩對關公的正式任命

奉觀世音菩薩的聖諭,我們指定三界伏魔大帝關公(即關帝)為香港的第一大護法,地位在黃大仙及耶穌基督之上。

觀世音菩薩指定三界伏魔大帝關公與油麻地城隍為香港的左右大護法。

17-10-2014
都要等關2哥話:「I, 關某, hereby declare acceptance of the appointment of 香港的第一大護法...」, 並擇吉於公民廣場舉行就職典禮方為有效
主曆17-10-2014
de omnibus dubitandum
好似唔駛既

支持鼓勵每位離教者
關二哥大破黃巾賊, 如今轉軚咩?
de omnibus dubitandum
泄漏超級大秘密:在香港最好是供奉三界伏魔大帝關公(即關帝聖君)。觀世音菩薩太慈悲,有時眾生會不聽話。但香港人對關帝卻十分恭敬。
回覆 5# 哈佛專家

關雲長缺乏政治頭腦,靠佢就盞失荊州,結果同蜀漢嘅下場一樣
關公唔係無政治頭腦,之不過太驕傲太自負太自大。如果唔係佢太自負太自大,佢就唔會大意失荊州。所以關公提醒中國人,做人至緊要要謙虛。
回覆 7# 哈佛專家

咁關公同曹操争秦太係提醒中國人乜嘢?
真係唔知喎
三國志/卷36
〈蜀記曰:曹公與劉備圍呂布於下邳,關羽啟公,布使秦宜祿行求救,乞娶其妻,公許之。臨破,又屢啟於公。公疑其有異色,先遣迎看,因自留之,羽心不自安。此與魏氏春秋所說無異也。
de omnibus dubitandum
關公唔係聖人,佢同曹操一樣,都想搶女人,都一樣有飲食男女之欲,十分正常。
回覆 11# 哈佛專家
荊州守唔住,同人爭女又爭輸,佢明明係一個loser
我都係。不如拜我都得啦
回覆 12# 沙文

loser發狠你鬥不過的,逞凶鬥狠loser最威,何況拜loser的信眾,沙文戒慎!
回覆 13# dior13dior13

唔怕。我契咗畀潘璋,有乜依郁,契爺再擒關羽斬之可也。
突然覺得,小弟跟耶穌基督一點也不親,反而跟關公比較親。
我都係,對於文武財神我都認親認戚

de omnibus dubitandum
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個