返回列表 回覆 發帖

我讀書不多

又窮..................所以好虔誠

全球宗教人口调查排名:英国居榜末 美国56%有信仰

WIN /盖洛普国际调 ...
沙文 發表於 2015/5/14 16:02

你真係讀得少呀

美國的人口普查問卷,是沒有收集受訪者的宗教,信仰資料。
民間調查組織是無可能有財力,人力來作一個普查,只能抽樣調查。
所以,任何這類的調查,可靠性全在於抽樣的方法,抽樣對象,數量,是否反映全民的狀況。

再來做一次,數據和結果都可以與前一次不同。

舉個例:
根據皮尤研究中心PEW的最新調查, 從2007 到2014 的八年間, 美國基督教人口下降了7.5%, 只有總人口的70.6%.

數據與 WIN /蓋洛普國際調查 已經大有出入: 一個說70.6%,一個說56%

即是: 冇譜

你識野少,唔緊要
你遇上我,你有幸,補得幾多得幾多哩
回覆  beebeechan

冇得講就求其揾尐嘢口噏噏。美國的人口普查問卷?
關Pew 乜事?

我遇上您,都算有 ...
沙文 發表於 2015/5/15 02:01

好很難遇到好似你咁Q蠢既。

呢份唔係叫問卷,叫春卷呀?

好很難遇到好似你咁Q盲既。
春卷上面边行係Pew issue咖? ...
沙文 發表於 2015/5/15 02:46

挑。。。你話美國人口普查唔係用問卷嘛

發覺你唔止讀書少,仲有讀障,讀唔明# 2
你把口快過你腦袋既能力

發覺你唔止讀書少,仲有幻覺,我幾時話美國人口普查唔係用問卷? ...
沙文 發表於 2015/5/15 03:02

你有老人痴呆先兆

冇得講就求其揾尐嘢口噏噏。美國的人口普查問卷?

沙文 發表於 2015/5/15 02:01

若然不是,你便患上山草藥病,係咁噏
唔知自己噏左乜
基督徒病就最多,生仔都輸畀伊斯兰

报告称伊斯兰教将取代基督教成世界最大宗教

据统计,穆斯林人口将从2010年的16亿增长到2050年的28亿,其速度远超35%的世界人口增长率。届时,穆斯林将占全球人口近三成(29.7%)。
2015-04-24 13:17:26   |  ...
沙文 發表於 2015/5/15 05:22

冇厘常識
預測既野,預測十年就差唔多,測到2050年?
之間都唔知會發生乜野事,打亂哂d預測,
測了都多鮫魚

寫呢篇文既人蠢,
睇完便信過個仲蠢
東方三博士大家聽得多。西方都有三博士喎,仲有論文發表。
大家諗下點樣幫夭主教生仔啦

從空教堂椅到空搖 ...
沙文 發表於 2015/5/15 20:01

讀書少既人,睇野的確另有一套:特別笨拙

我以為只係天主教徒才出現生育率下降咋,
原來唔係:
預測十年就差唔多
寫呢篇文既人蠢,
睇完便信過個仲蠢:

路3:4 正如先知以賽亞書上所記的話、說、『在曠野 ...
在曠野有人聲喊著說、預備主的道、修直他的路。
沙文 發表於 2015/5/15 05:48

話明係「修」又不是「預測」
傻人先會預測條路係直。
預測十年就差唔多 - 好啦好啦,順下您嘞, 就預測十年啦:

当教堂变身滑板场
几十个宽衣肥裤的少男少女脚踏滑板,在陡峭的坡道上和各种障碍物间疾速飞驰、跳跃腾挪,而周遭的耶稣像与一排石雕圣徒是他们静默的观众。近日,因为教徒减少、资金紧缺,荷兰小城阿纳姆的一座老教堂的日常运营难以为继,当地政府遂将其改造成了一个滑板娱乐场,依靠卖票收费来筹措资金。

无独有偶,在苏格兰爱丁堡,一间老教堂也摇身一变,白天是喧闹的酒吧,晚上则变成了魅惑的夜店。教堂样式的建筑里传出的不再是琅琅诵经声,而是推杯换盏的嘈杂。不仅如此,布鲁塞尔历史最悠久的建筑之一,可容纳千人的圣·凯瑟琳大教堂,如今门可罗雀,也成了一个空置无用的场所。无奈之下,当地教会打算将其出售给政府,而政府目前的计划是将其改造成一个贸易市场。类似情形,在今天的西欧、北欧似乎是司空见惯了。

沙文 發表於 2015/5/16 14:28

個別教區, 教堂的興旺, 
是涉及人口分佈的轉變, 人口遷移的影響。
由鄉間遷往大城市, 由市內遷往衛星城市等等。
百多年前建落的教堂會適合今日人口的佈局嗎?

真係讀書唔多既人先會諗野諗埋一邊。
係呀。 拆咗一间metro教堂, 就喺荒山野嶺起兩间茅屋做教堂,個神父好得鳩閒,讀多尐鹹書 ...
沙文 發表於 2015/5/17 03:10

你唔曉投資理財唶
轉轉手,袋億億聲
好過攤手板問教友捐獻

https://koowaihung.wordpress.com ... %E7%9A%84%E6%B0%91/

投資理財袋億億聲咪又係賠番畀教友,

加拿大两所天主教学校为狎童丑闻赔款千万美 ...
沙文 發表於 2015/5/17 03:52

真陰公
沒有較「新」的聞了嗎?
2002年..............

貴教歷史悠狗嘛 - 係abuse教友嘅歷史。
公教報日日都有auditor's report, 您訂閱啦
...
沙文 發表於 2015/5/18 02:21

咁油尖旺既紋身黑仔都成日話警察打人架哩。
雖然,有時差人又真係有打七個佢地

唔好賠吖笨
沙文 發表於 2015/5/18 17:38

就係有笨人,以為舖舖有得賠,搏大霧,
所以先有咁多崎屎。
反正都唔使本,扮慘就掂。
既然神父又肯認咁易話為,唔慘就笨
沙文 發表於 2015/5/18 17:49

咁神父基本上係老實既,
無話好似佢咁,做左都唔認

無做,就唔可以亂認
神父斷正先認啫,都未算老實。
好似耶穌咁,畀人拉之嘛,您估佢想嘅咩

真係老實就去自首啦笨 ...
沙文 發表於 2015/5/18 18:01

咁即係如有牧師去自首話姦過你老婆
而你老婆又未必想揚開呢件事架啵
自首咪在受害人身上再插一野囉?
好心做壞事架
有錢賠咖嘛,您老婆實lur飯應
沙文 發表於 2015/5/18 18:22

我講緊你老婆
你老婆等如我老婆咩??!!
您老婆都可以被姦啫,未必實要係我老婆咖嘛
沙文 發表於 2015/5/19 03:27

咁又係。
我老婆索你老婆咁多,
危機係大d 既

你老婆半夜三更行獨自行返屋企都可放心, 無牽無卦
您淨係貼您老婆張相出泥,冇得compare喎。您要 convince我貼埋我老婆張相,等各位版友一齊睇先得咖 ...
沙文 發表於 2015/5/25 02:47

你成日將你老婆當埋係我老婆

今時今日,你慣左乜都拎黎  share?
我冇喎,您Dementia, 信教join埋果尐唔知咩小組,乜都話要同人分享啫
沙文 發表於 2015/5/25 06:32

你有野分都無人想享
唔系喎,我分錢賑災,佢地問我仲有冇喎
沙文 發表於 2015/5/25 06:53

好似你屙尿咁:一點一滴
好難分
高級模式 | 發新話題
換一個