返回列表 回覆 發帖

收到關於超短基版FAQ的電郵,轉載如下

不要試圖轉移話題
我仍是問你,若逢基必盲,
為何要在基前加上「盲」 ...
beebeechan 發表於 2015/6/18 22:07

低智成咁?就清楚睇到信咗耶教的禍害哩!
讀者個個都一眼就明晒,只有盲基先至要問完又問!
低智成咁?就清楚睇到信咗耶教的禍害哩!
讀者個個都一眼就明晒,只有盲基先至要問完又問! ...
leefeng 發表於 2015/6/19 03:19

你當然想我不再追問你哩。

繼續追問:
因何逢基必盲時,又要說「盲基」?
你當然想我不再追問你哩。

繼續追問:
因何逢基必盲時,又要說「盲基」? ...
beebeechan 發表於 2015/6/19 03:26

逢基必盲=所有基徒都係盲既!無一例外!耶經咁多矛盾漏洞的事實都視而不見,同盲真係冇乜分别!
如果 唔叫「盲基」,撞啱啲極度低智的就會成日打爛沙盆問到篤問極都未明哩!
逢基必盲=所有基徒都係盲既!無一例外!耶經咁多矛盾漏洞的事實都視而不見,同盲真係冇乜分别!
如果 ...
leefeng 發表於 2015/6/19 12:56

咁即係話:
他是有賓周的男人,
她是有波的女人
都唔係多膠魚
女人係未必有波既。

「盲」,可以形容心盲、腦盲、或是真的眼盲,可以說是反基對基督徒的一種貶義形容。

正如經文上說:「敬畏耶和華是智慧的開端」,相信的人便很容易認為不信者、反基都係蠢既。

宗教信仰不少都是受到個人童年的影響,長大後就難以脫離,這種「童年陰影」,可說是遮掩了教徒對世俗世界的真確理解,這「陰影」就是「致盲」的重要因素。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
宗教信仰不少都是受到個人童年的影響,長大後就難以脫離,這種「童年陰影」,可說是遮掩了教徒對世俗世界的真確理解,這「陰影」就是「致盲」的重要因素。
抽刀斷水 發表於 2015/6/21 00:18

你的童年影響, 使人變盲,
實在是不符實際的描述。

普遍的情況都是兒童會跟隨父母, 兒時會受過洗, 會上教堂。
到青年, 便呈冷淡, 離開教會, 少到聖堂, 為金錢, 為享樂, 為色, 為名,實在是很常見。
到了中年, 步向晚年, 人生經歷多了,
便有走回信仰的路上。

大部份反基, 不都是在這人生中, 青年盲眼期嗎?
時間, 經歷會改變人看事的態度。
許多所謂晚年信主都是謊言,看一下離教百科就知道。當然在香港來說,為自己安排後事、尋找墓地、吹雞躹躬,教會仍有一定吸引力。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你的童年影響, 使人變盲,
實在是不符實際的描述。

普遍的情況都是兒童會跟隨父母, 兒時會受過洗, ...
beebeechan 發表於 2015/6/21 02:08

晚年信主?這個晩年的人屬超低智的!
一個人生經驗多咗,思考成熟咗,低B耶經教義的耶教已不能满足高智商的人,
佛道儒教或更能满足有大智慧的人,只有智商低B,毫無獨立思考能力的老人痴呆才會人地講乜佢就信乜!
許多所謂晚年信主都是謊言,看一下離教百科就知道。當然在香港來說,為自己安排後事、尋找墓地、吹雞躹躬, ...
抽刀斷水 發表於 2015/6/21 10:10

離教百科有甚麼權威性?

美國 PEW 一次调查中显示的宗教/年龄分布,,年轻不信教(80后,90后不信的比例已经超过30%),
65+ 的人, 有多少是有信仰的?

晚年信主?這個晩年的人屬超低智的!
一個人生經驗多咗,思考成熟咗,低B耶經教義的耶教已不能满足 ...
leefeng 發表於 2015/6/21 14:45

說低B, 弱智, 你居上席哩

你的確引証了:
經文上說:「敬畏耶和華是智慧的開端」
你是好人辦
抽水先生, 你看到經文的精髓未有?
說低B, 弱智, 你居上席哩

你的確引証了:
經文上說:「敬畏耶和華是智慧的開端」
你是好人辦
抽水 ...
beebeechan 發表於 2015/6/21 22:00

低B弱智耶燃除咗本大話耶經之外,重識乜丫?
乜Q都耶經講。。。乜Q都耶經說。。。!
冇晒個人思維,成個耶經扯線公仔,被耶經洗腦,低B冇腦成咁?
同以前日日揸本毛語錄有乜唔同?
經文的精髓?:
「敬畏毛主席都是智慧的開端」哩!
弱智先生,你看到毛語錄的精髓未有?
低B弱智耶燃除咗本大話耶經之外,重識乜丫?
乜Q都耶經講。。。乜Q都耶經說。。。!
冇晒個人思維,成個 ...
leefeng 發表於 2015/6/22 00:22

你仲未察覺你既智慧,真係低兩皮咩
正如經文上說:「敬畏耶和華是智慧的開端」,相信的人便很容易認為不信者、反基都係蠢既。
...
抽刀斷水 發表於 2015/6/21 00:18

有人話:
「乜Q都耶經講。。。乜Q都耶經說。。。!」,

唔知係咪話埋你呢?
離教百科有甚麼權威性?

每項條文都有quote source,權威性大於某本經書。
你仲未察覺你既智慧,真係低兩皮咩
beebeechan 發表於 2015/6/22 02:52

你係講緊日日要揸住本耶經做人,冇咗本耶經就瓜得嗰個牙?
你係講緊日日要揸住本耶經做人,冇咗本耶經就瓜得嗰個牙?
leefeng 發表於 2015/6/23 00:41

版友睇見你, 便知楂住耶經好哩
你無楂耶經,
腦又蠢, 遲鈍, 轉數低,
口卻臭
版友睇見你, 便知楂住耶經好哩
你無楂耶經,
腦又蠢, 遲鈍, 轉數低,
口卻臭 ...
beebeechan 發表於 2015/6/23 04:04

「楂住本耶經, 腦又蠢, 遲鈍, 轉數低, 口卻臭 ...」
    嘩!你形容你自己真係好貼切喎,阿伯!
你重老人痴呆到唔記得咗呢度係反基督教既地頭哩!
「.
你重老人痴呆到唔記得咗呢度係反基督教既地頭哩
leefeng 發表於 2015/6/23 11:13

查查你的紀錄:
UID 8380
入壇日子: 2014年12月5日
發帖: 114帖
在線時間 66小時

跟我比一比:
UID 1279 (元老級)
入壇日子: 2010年4月27日 (食鹽多過你啜奶)
發帖: 8064篇

你仲好意思話係你地頭?

見到大師兄仲唔敬禮,還要無大無細
查查你的紀錄:
UID 8380
入壇日子: 2014年12月5日
發帖: 114帖
在線時間 66小時

跟我比一比:
UID 12 ...
beebeechan 發表於 2015/6/23 22:49

你想唔認係老人痴呆都唔得囉,我有話係我既地頭嗎?
我只話呢度係反基督教既地頭!睇清楚啲阿伯!
你係度好耐有鬼用?你又唔係反基,你只係好似一隻老鼠入咗個猫陣比我地玩緊咋,
耐不耐你又打個跟斗耒娱樂下啲反基師兄姐,幾好吖!
你想認做師兄?可以,等你離咗基督教,叫你前輩都得!
基督徒?同我挽鞋就得!
你只係好似一隻老鼠入咗個猫陣比我地玩緊咋,

leefeng 發表於 2015/6/24 00:35

到目前為止,成個版 (你個所謂「陣」)都係得我在玩你。
有點似鹹濕老爺逗丫鬟
高級模式 | 發新話題
換一個