返回列表 回覆 發帖

揾笨觀念大踢爆之 今人乍見孺子

儒家佬有個錯誤理論, 以為救咗條細路就係做善事

公孫丑上
今人乍見孺子將入於井,皆有怵惕惻隱之心;非所以內交於孺子之父母也,非所以要譽於鄉黨朋友也,非惡其聲而然也。

其實未必, 您點知救條細路會唔會害到其他人呢?
即係希特勒本應在4歲時就浸瓜, 就係一個牧師救咗佢, 結果WWII 歐非戰場死人46,000,000
http://www.dailymail.co.uk/news/ ... -river-rescued.html

牧師以為自己做咗善事, 但事實上佢反而害死好多人。

咁若果救條細路, 而佢成世都冇害死人, 咁您可以甩身啦卦?都未必, 條細路生咗個仔, 佢個仔害死人都係入您數, 佢個孫、曾孫、玄孫、來孫、晜孫、仍孫、雲孫、耳孫‧害死人都關您事。

所以救細路未必一定係做善事, 睇您好唔好彩啫。

相反, 拎支機關槍入幼稚園掃射, 係咪一定係壞事呢?您可能殺咗一個衰過希特勒嘅人嘅祖先, 救番四千萬人......

所以, 真相係, 救一條細路或殺一條細路, 未必係善亦未必係惡, 人生之一切行為只係一連串嘅butterfly effect啫, 救咗細路唔好覺得好安慰, 殺咗細路亦唔好內疚
回覆 70# beebeechan

呢個又係您唔熟猶太佬條例所引起之誤解
為了趕住在安息日之前上架, 告入咗可以判死罪嘅叉廚就啱啱够, 再審都係浪費法庭時間
落叉廚,可以莫須有,更可以隨口噏,何患無辭?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
搗亂咗而又伏法, 就玩完囉
沙文 發表於 2016/2/16 09:54

耶穌被釘, 罪狀又唔係『搗亂聖殿』
都無落叉廚
搗亂咗而又伏法, 就玩完囉
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

事後釘卵死佢, 邪穌都唔敢反抗, 自知身有屎卦
沙文 發表於 2016/2/16 09:44

真係身有事, 因為是要依時完成任務。。。
最後說: 完成了。
回覆 66# beebeechan

事後釘卵死佢, 邪穌都唔敢申辯, 自知身有屎卦
您都支持主邪穌用暴力搗亂聖殿啦
沙文 發表於 2016/2/16 09:31

咁聖殿又唔叫防暴隊鎮壓耶穌既,
唔夠疊馬仲可以請駐耶京羅馬兵架喎
之後無人敢對耶穌就搗亂提檢控告暴動罪喎
商販, 聖殿司祭自知身有屎卦 
回覆 64# beebeechan
您都支持主邪穌用暴力搗亂聖殿啦
您嘅主邪穌都用暴力搗亂聖殿啫, 狗急跳牆都係人之常情
沙文 發表於 2016/2/16 09:05

原來你都支持食環署在旺角執勤。
回覆 38# beebeechan
您嘅主邪穌都用暴力搗亂聖殿啫, 狗急跳牆都係人之常情
咁道德經教導,點解容不下有人不受教?
抽刀斷水 發表於 2016/2/13 13:24

道德經只是主張罷
誰敢教君王諸候?
咁道德經教導,點解容不下有人不受教?
聖經教人謙卑,那為何又有囂張的教徒?
抽刀斷水 發表於 2016/2/13 09:43

因為囂張, 是人的天性
是亞當遺留下來的本性

聖經是可以洗去人的囂張, 
但不會是一服見效的特效藥

你見我都無 feng青 咁囂張哩。。係咪?

你食了一星期咳水, 都仲會有幾聲咳卦
老人咳, 仲難斷尾
聖經教人謙卑,那為何又有囂張的教徒?
昔日多番勾結外國勢力的憤青,搞了十多次顛覆暴亂,動搖政府正常管治,為何今天又可成為偉大竹日心戈革命家 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/13 09:27

道德經著重教人如何管治國家
不是教人如何被管治
昔日多番勾結外國勢力的憤青,搞了十多次顛覆暴亂,動搖政府正常管治,為何今天又可成為偉大的革命家?
是嗎?
抽刀斷水 發表於 2016/2/13 02:18

是啊。。。
春秋時代的讀書人
不乏四處向君王諸候推銷治國之道,
一旦封相,便出位走紅哩

猶如今日憤青,議員。。。頻頻掟蕉,爛地,爆粗,圍堵,衝擊。。。。為未來選票,找來一席
將問題想深一點,
有些人會因科技生活快樂點,富有一點,卻是只有部份人因科技污染變成不快樂。
「人」在 ...
beebeechan 發表於 2016/2/13 02:17

這就是為犯了罪的科技開脫既普遍思維,
找來一堆理由替科技解說, 一副是逼上梁山的模樣。
大禹也是道家人士?
抽刀斷水 發表於 2016/2/13 02:18

老子之前,何來道家?

我在想:老子如何看待大禹治水咋
高級模式 | 發新話題
換一個