返回列表 回覆 發帖

揾笨觀念大踢爆之 今人乍見孺子

相反, 拎支機關槍入幼稚園掃射, 係咪一定係壞事呢?您可能殺咗一個衰過希特勒嘅人嘅祖先, 救番四千萬人......

沙文 發表於 2016/2/10 00:26

咁好事由你屋企做起, 
齊家治國嘛
一於六國大封相
話唔埋嘅, 未必係好亦未必壞,
沙文 發表於 2016/2/10 00:40

無錯。。
你盡顯你不是全知的本能矣。
所以不是全知,
沙文 發表於 2016/2/10 00:56

做不成全知, 做全脂囉
所以「天地不仁」與「人格化上帝」,都係前者高招得多。
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 01:02

所謂人格化上帝, 是否是人想上帝作人喜歡的事, 
想上帝去消滅人不喜歡的事而已?
以人的心意去規格上帝應該是怎樣怎樣的
其實未必, 您點知救條細路會唔會害到其他人呢?
即係希特勒本應在4歲時就浸瓜, 就係一個牧師救咗佢, 結果WWII 歐非戰場死人46,000,000
http://www.dailymail.co.uk/news/ ... -river-rescued.html

沙文 發表於 2016/2/10 00:26

有D 人以為將發起二戰的黑窩全推給希特拉便以為可金盤洗手, 置身事外, 由他一人揹哂咁囉.
從正確歷史學角度看, 二戰也不會是因希特拉一人之力便可促成。
讓童年的希特拉浸死了, 不等如會救了二戰時死亡的人。
没有希特拉也會有一個布寺立。

猶如中東地, 没有了邪惡的薩達姆, 還是來了幾個更惡的。
陳版友解錯了。

一般版友導讀:

天主教徒導讀:
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 02:04

不如你讀完先話俾我知你想講乜

我識讀我老婆個心, 唔識讀你個心
我也不是讀心神探
簡單講你又會抽秤,叫你看維基又嫌無學術參考價值,畀埋天主教會版本你又唔睇,唔知你想點。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 02:20

我想知既係你點睇
不是人地點睇, 人地關你差事

這是討論區, 不是貼貼區
簡單講你又會抽秤,叫你看維基又嫌無學術參考價值,畀埋天主教會版本你又唔睇,唔知你想點。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 02:20

咁你抽下我秤下我囉。
其他版友如果想了解,但又唔想看維基,我可以分享我的看法。簡單來說,一個超自然力量,如果被認為有喜怒哀樂、七情六慾,那就可被視為人格化神。
.
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 22:48

不過道德經中又說, 人若行邪, 會招天怒人怨, 遭天讉, 災禍延年
天也會怒, 有性格架。

我就是鍾意在『你的睇法』上抽抽秤秤
在這裡抽張三, 秤李四有甚麼意思?
我的THEORY仲可以解釋埋「善有善報惡有惡報」但係點解有時好似調轉嘅呢?
原來就係因為您 ...
沙文 發表於 2016/2/11 10:29

沙文涉抄襲荷里活橋段:

Mission: kill Klara Hitler (佢老母)
咁希特拉就唔會出世
    善惡是人的觀點,事物本身並無這個concept。世界運行期間出現的因果,佛家以「業」karma ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/11 11:34

那麼旺角騷亂, 憤青掟磚, 也不是善惡
(的確, 憤青認為他們做緊善事添)
只是聖人不仁, 以街坊警察為芻狗?

老子在道德經中不是大篇幅地說怎樣怎樣做便是善, 怎樣怎樣做是惡耶?
我都認為善惡係人嘅價值觀, 太陽變紅巨星時若然未走得出太陽系則人人死Q哂, 冇人將之理解為「太陽好邪惡」 ...

但係憤青一收到風就褲都唔憂出旺角, 總理就冇出到世。
憤青出冊後雖亦同同一條女飲塘水, 但由於時辰不同, 生出來嘅仔做唔到總理, 地球遂逃過一劫。
沙文 發表於 2016/2/12 04:08

原本那個『總理』就給射左埋牆, 撞牆而亡。
不如你都係睇返原來果本道德經啦,睇埋哂果尐教會歪曲抹黑錯解版本,都唔知點同你講落去了。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/12 12:58

咁你睇完勒 咪又唔識講番出黎,
一樣嘥膠氣

你過本道德經是『無字天書』, 乜野都無講既?
道不可道? 
你想我講咩比你聽咁呢?對於深受耶教影響的人,「天地不仁」真係好難明白既concept,整日圍著「善惡 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/12 13:55

那請你自己先弄明白,貫通融匯了才跟人談道德經哩,拜託!
猶如基督教徒未熟聖經就急急出去傳教咁。
你想我講咩比你聽咁呢?對於深受耶教影響的人,「天地不仁」真係好難明白既concept,整日圍著「善惡 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/12 13:55

道德經是教人不要去知善惡的嗎?
根本這個主題一直都是談論著這個,觀乎陳版友的回應,確實顯示其無法理解,特別在28樓中已充分顯露 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/12 20:20

當有人在九翕聖經時,我不會以
確實顯示其無法理解,特別在28樓中已充分顯露這種無知,對此我著實感到無能為力。

作回應。 對方講錯了甚麼,我就來更正。

就算你對道德經比一般人都熟透了,是你的強項勒,
那麼,在你強項上,你反而無話可說,
在你的弱項上 (當然是聖經哩),你卻說話多多。。。。
這說明你在道德經上,仍是半知大解,未熟未透。

唔知道德經內那章「就係recap呢个concept。」呢?
根本這個主題一直都是談論著這個,觀乎陳版友的回應,確實顯示其無法理解,特別在28樓中已充分顯露 ...

要抽離一些,嘗試別用渲染性的詞語,如「騷亂」、「革命」改為「衝突」,「憤青」、「勇武者」改為「有人」(這些本是中立的傳媒工作者所做的),這對善惡的執著會否減少一些?如此可進一步想想因果,例如為何會有這件事情發生?出現這個事件之後會有甚麼影響?把單一事件看成是一連串的原因和結果,就不會輕易抽出其中單單一節,判斷它是善還是惡。

道德經是教人把惡事淡化,於是便天下太平。。。。
當「有人」在旺角掟磚,兇人時,
警察要不管,要離埸。。無為而治便是上策?
「有人」真係用上了老子思維呀,
話「有人」咁憤怒,皆因政府政策不合佢意,掟磚皆因警察在埸干涉,挑釁群眾呀。。。

這種道德經思維,不學也罷。
回覆  beebeechan
道德經是教人以教徒無法嘅層次睇善惡, 皆知善,斯不善矣吖嘛
世人一咪猛插希特勒點衰點 ...
沙文 發表於 2016/2/12 18:35

可能你子孫是有一個會發動WWWIV 激光大戰,全球毀滅
幸好你當日把子孫射左向牆,滴左落地
挽救了太陽系。
把單一事件看成是一連串的原因和結果,就不會輕易抽出其中單單一節,判斷它是善還是惡。

這就是犯了罪的人既普遍思維,
找來一堆理由替自己解說, 一副是逼上梁山的模樣。
我掟磚, 因有一串原因, 掟, 只是『果』?

沙文的就更糟, 用『如果...可能』來包裝, 把殺人, 見死不救,也化妝成是救了全人類似的。
犯罪惡也犯得心安理得, 理直氣壯。
ISIS 上身!
    那麼,臨場警察又可否「要愛你們的仇敵.為那逼迫你們的禱告」呢?

可以跟掟磚的人說:「你們中間誰是沒有罪的,誰就可以先拿石頭打她。」看看大家會否停手丫。

抽刀斷水 發表於 2016/2/13 01:27

唔得,
因為班憤青暴民已經老子上腦, 把公眾安全為芻狗

耶穌說話的那班人,雖然是罪人,還有一份敬畏上主的心。
班糞青.....無
連人性也欠奉
高級模式 | 發新話題
換一個