返回列表 回覆 發帖

Hey hottie, can I buy you a drink?

除了水上飄戲法需要駛開徒弟之外,仲有其他駛開徒弟事件,大家有否留意其中不尋常嘅情節呢?

4:1主知道法利賽人聽見他收門徒施洗比約翰還多、
(其實不是耶穌親自施洗、乃是他的門徒施洗)
他就離了猶太、又往加利利去.
必須經過撒瑪利亞。
於是到了撒瑪利亞的一座城、名叫敘加、靠近雅各給他兒子約瑟的那塊地。
在那裡有雅各井。耶穌因走路困乏、就坐在井旁.那時約有午正。
有一個撒瑪利亞的婦人來打水.耶穌對他說、請你給我水喝。
那時門徒進城買食物去了。

加利利同猶太相距約140km, 敘加在半路, 離猶太70km

從第一句經文得知, 阿穌自知福音事工引起髮利菜不滿, 驚起上黎要著草, 是以離開猶大省。
但敘加只離70km, 騎馬大概1日鬆尐, 佢唔會咁天真以為咁就已離開敵方勢力範圍, 強力部門唔會吹得佢脹夏話?

買嘢食只需3-4個人去, 每人拎4個叉雞飯盒就掂啦, 12個人去哂, 賴底師父一支公, 咁萬一強力部門追上來, 兩三條友挾咗阿穌上洗頭艇都唔係難, 咁, 係乜嘢驅使佢地鋌而走險, 12大漢齊齊買叉雞飯呢?今帖就同大家深入分析一下呢壇嘢。(to be continued)
回覆 78# beebeechan

就係咁先好嘢。撒馬利亞人得區區幾百, 只要求其有一個信耶穌, 都可以做出0.125%嘅驕人成績

但佢咁好心機佈局, 又話賜活水, 乜乜物物, 講一大輪天花龍鳳之後, 結果居然有能本事做出0.000%呢個世界紀錄, 主耶穌真係不愧有條大能!

主耶穌勾搭覩太圖
Adriaen van der Werff (1659-1722)
Christ and the Samaritan woman
oil on panel
32.4 x 42.2 cm.

注:撒馬利亞人當時可能好窮, bra都冇得戴
回覆  beebeechan
撒瑪利亞全体仝人都好擁護我
沙文 發表於 2016/2/23 19:01

800個咁大銀把呀?

今日去新界都仲可以搵到幾個客家大媽既
回覆 71# beebeechan
撒瑪利亞全体仝人都好擁護我

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
Don't know where God is but the Devil is in the details
你呢句,早日前已經唱過哩
有無新的版本?
beebeechan 發表於 2016/2/23 13:53

新的版本就是
基督徒必定是衰人基督徒會强姦男人强姦女人以至强姦小孩童謀殺殺人貪污説謊欺骗詐財奸滛無恥下流賤格!
糞青一出,無乳爭峰
beebeechan 發表於 2016/2/23 13:52

你班糞基擁糞耶稣,所以糞神父糞牧師同糞基督徒大攪性池肉林,全地球没有任何其他教派比基督教更下流無恥賤格,
基督教做齊晒所有强姦男人女人以至小孩童謀殺殺人貪污説謊欺骗詐財奸滛,基督教犯罪日日上報,鑊鑊甘!
什么屁宗教,直情係邪教!中國應該消滅基督教才会有安定民心!
所以逢基督徒必定是衰人已是今日不变的定義!
你個狗屎滛棍騙子耶稣都有一班滛棍腦殘白痴狗奴才屎忽鬼垃圾蟲漢奸口賤賣國賊的基督徒盲撑重更加不合常理 ...
leefeng 發表於 2016/2/23 13:50

你呢句,早日前已經唱過哩
有無新的版本?
你個狗屎滛棍騙子耶稣都有一班滛棍腦殘白痴狗奴才屎忽鬼垃圾蟲漢奸口賤賣國賊的基督徒盲撑重更加不合常理 ...
leefeng 發表於 2016/2/23 13:50

糞青一出,無乳爭峰
咁又係....
睇你的狗屎垃圾編劇都有無腦 feng青支持哩
beebeechan 發表於 2016/2/23 13:00

你個狗屎滛棍騙子耶稣都有一班滛棍腦殘白痴狗奴才屎忽鬼垃圾蟲漢奸口賤賣國賊的基督徒盲撑重更加不合常理啦,白痴!
, 就有小貓三幾隻落踏,
沙文 發表於 2016/2/23 11:47

咁又係....
睇你的狗屎垃圾編劇都有無腦 feng青支持哩
畀人呃咗啦。以前老襯特多, 就有小貓三幾隻落踏,至今再冇族人被昆
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

風水佬呃您10年8年, 撒馬利亞人覺悟以前誤信靚太, 紛紛回歸猶太教。至今再冇族人 ...
沙文 發表於 2016/2/22 12:26

唔係啵,

經上記被石砸石殉道的執事史提芬,
一世紀時伯多祿, 若望的弟子仆洛曷洛,
二世紀的神師聖猶斯定 ............都是來自撒瑪黎亞的.
回覆 67# beebeechan

風水佬呃您10年8年, 撒馬利亞人覺悟以前誤信靚太, 紛紛回歸猶太教。至今再冇族人被昆
至今,  撒馬利亞人都冇信耶穌, 佢地傳承嘅原教旨猶太教, 仲保守過猶太佬
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 9%E4%BA%9E%E4%BA%BA

沙文 發表於 2016/2/22 02:45

當年門徒為猶太人司祭搜捕, 逃離耶路撒冷,
在耶路撒冷外第一間教會便是在撒瑪黎亞,
撒瑪黎亞人率先接受基督教,
這與當年耶穌與婦人一遇不無關連。
摸骨出咗乜事呢?

阿穌走江湖、溝女都係靠把死人口, 撒馬利亞人招呼徒弟住在客棧, 阿穌當然就溜咗去靚太香閨, 登堂入室
靚太發覺阿穌口技係幾好, 但除了口技好之外, 卻是銀樣蠟槍頭, 於是第二日就揾崛頭掃把同柳枝烹佢走。過了那兩天、耶穌離了那地方、往加利利去。

至今,  撒馬利亞人都冇信耶穌, 佢地傳承嘅原教旨猶太教, 仲保守過猶太佬
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 9%E4%BA%9E%E4%BA%BA

新約所說4:41 因耶穌的話、信的人就更多了 顯然係老吹
http://www.israelite-samaritans.com/history/

(完)
Aquila  係麻甩佬黎,都唔係靚太。
beebeechan 發表於 2016/2/21 06:24

我話:
"新約時有Lydia, 係布販Aquila,帳幕技師"

冇話Aquila係布販

請忠於原著
Priscilla,  Aquila 係佢老公, 有一門手藝, 離咗婚可以開檔頂番Ex, 唔駛做雞啫
回覆 60# beebeechan

夏甲2nd time出走係被趕, 第一次出走係拋夫
16:6 亞伯蘭對撒萊說、使女在你手下、你可以隨意待他.撒萊苦待他、他就從撒萊面前逃走了。

您唔識就問咗妖酋先返泥
回覆 59# beebeechan

有一技傍身, 就唔駛做一妓傍身啦
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
陳版友對聖經時代就業狀況一竅不通, 舊約時, 有兩位收生婆Shiphrah同Puah
女士師Deborah

係布販Aquila

沙文 發表於 2016/2/21 15:38

Aquila  係麻甩佬黎,都唔係靚太。
高級模式 | 發新話題
換一個