返回列表 回覆 發帖

死可怕嗎

很多人怕死,所以信佐基督教或其他宗教。其實死真的這麼可怕嗎?

就算無神論是正確的,死了之後「我」不再存在,這樣真的可怕嗎?

「我」出生之前,這個「我」也不存在,大家覺得可怕嗎?恐龍時代很可怕?三葉蟲時代很可怕?那時候「我」也不存在啊!

要是你覺得你出生前的時代不可怕,你死後的時代又有什麼可怕的?
太7:14        引到永生、那門是窄的、路是小的、找著的人也少。

都係infrastructure做得渣, 小路行唔到大乘咖
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

都係infrastructure做得渣, 路小冇位泊車, 阻住條路會拖車咖
  太7:14        引到永生 ...
沙文 發表於 2016/2/23 11:31

好好利用『大乘』丫嘛
回覆 27# beebeechan

都係infrastructure做得渣, 路小冇位泊車, 阻住條路會拖車咖
  太7:14        引到永生、那門是窄的、路是小的、找著的人也少。
這裡的「小」,你只想到是體積上的小?
beebeechan 發表於 2016/2/22 07:07

你就想面積上的小
仲小?人對比偉大既造物主,都不知小幾多啦。變做粒蝨丫笨。
抽刀斷水 發表於 2016/2/22 20:24

耶穌講作王,法利賽人以為便是穿龍袍,領軍千萬的王。
這裡的「小」,你只想到是體積上的小?

其它事你聰明,一講到基督教你便低兩個碼
講了一大餐,都不是因為天國無位,是入門的問題而已。
經上不是早說了駱駝穿針孔是難耶?
肯將自己變小 ...
beebeechan 發表於 2016/2/22 16:18

仲小?人對比偉大既造物主,都不知小幾多啦。變做粒蝨丫笨。

回覆  抽刀斷水
我老婆幾次同我去睇樓, 都係塞車塞死哂, Bank draft都預備定, 但根本入唔到去estate, 冇落 ...
沙文 發表於 2016/2/22 15:20

少,係遠少少泊低架車,
行入去售樓處咪買到哩
鬼叫你死唔肯落車。。。。死蠢
門太小了,只有小狗能通過:
抽刀斷水 發表於 2016/2/22 13:47

講了一大餐,都不是因為天國無位,是入門的問題而已。
經上不是早說了駱駝穿針孔是難耶?
肯將自己變小一點,再細的門也可出入自如哩。

天國的門,對驕傲自「大」的人,真是難進門。
回覆 23# 抽刀斷水
我老婆幾次同我去睇樓, 都係塞車塞死哂, Bank draft都預備定, 但根本入唔到去estate, 冇落到訂

【基】【篤】徒的門。
門太小了,只有小狗能通過:

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 21# beebeechan

門都入唔到, 入便單位空置率高啵
原來要爭位既,差尐被陳平信徒老點,好在有本網沙大護法協助釋經啫。
抽刀斷水 發表於 2016/2/22 09:35

『那門是窄的、路是小的、』, 無話入門後有滿座啵
原來要爭位既,差尐被陳平信徒老點,好在有本網沙大護法協助釋經啫。
回覆 16# beebeechan

未必唔駛爭, infrastructure做得唔好: 路小塞車, 門窄逼肥人, 單位多都入唔到去
為什麼是自私先?
天堂無滿座,單位沽清要去炒飛架喎。唔會因為我上左去就少個位收你。
你以為係同囡囡報 ...
beebeechan 發表於 2016/2/21 14:02

唔係要爭位才算是自私。

有興趣可參考柯文哲的生死智慧,了解因何要幫人:http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=11738
怕死應該係 怕失去自己擁有既舍得珍惜既事同人者~~~
積德行善如果只是為上天堂、不落畜道鬼道,本身的動機已見自私,並不崇高,不過這對許多人行為動機的解說已 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/21 13:48

為什麼是自私先?
天堂無滿座,單位沽清要去炒飛架喎。唔會因為我上左去就少個位收你。
你以為係同囡囡報名校小學要爭位呀?
積德行善如果只是為上天堂、不落畜道鬼道,本身的動機已見自私,並不崇高,不過這對許多人行為動機的解說已是足夠了。
高級模式 | 發新話題
換一個