返回列表 回覆 發帖

毛所謂信與不信

大家好, 第一次在這論壇發帖,多多指教..
在這論壇流連了幾天, 感覺很有趣, 就註冊了個帳號.
如標題所示, 我 ...
ivanqi 發表於 2016/5/4 08:43

係丫

不做個好人, 
信乜教都無得救

再退一步, 做唔成好人, 
也不要做壞人
萬事有商量。
那麼你認為以「推廣宗教」為主要目的的教會,在香港能自動成為慈善團體,獲稅務局豁免繳稅,這合理嗎? ...
抽刀斷水 發表於 2016/5/4 20:26

那麼, 『慈善團體』,獲稅務局豁免繳稅,這合理嗎?
相信, 離教者之家, 若做慈善工作, 註了冊, 也可以豁免繳稅。

『傳教』, 與「反基」不是成為慈善團體的條件罷.
宗教不一定勸人為善,大多數宗教都是導人向惡的。
旁觀者 發表於 2016/5/4 22:21

無家教咪係囉
我原是問樓主,因為其貼文的主旨是「無所謂信與不信」,而且說:「但是如果是依著想擴大勢力範圍,  ...

beebeechan認為「推廣宗教」是一種「慈善活動」麼?
抽刀斷水 發表於 2016/5/4 22:48

宗教團體用籌得的錢用在贈衣派飯, 照顧老少。。。贈醫辦學, 是不是慈善活動?
贈衣派飯, 照顧老少。。。贈醫辦學,是慈善活動,無論它是否宗教團體。

到你答:「推廣宗教」是一種「慈 ...
抽刀斷水 發表於 2016/5/4 22:57

至少你也没有反對行善的團體應當豁免繳稅。

我明白你是指有團體以宗教為名吸金, 卻不會涉足任何公益慈善工作。

這種魚目混珠的事, 素來都是宗教上常有的事。
靠民主的行政手段一時難度絕。
猶如為一粒痔瘡便割去半邊屁股也不是明智之舉。

正如有些人可以成功申請破產, 領綜緩卻又可以經常日韓遊。
因為有這類人便取消綜緩?
宗教團體最熱心慈善咖啦:

50万难民援助金 加拿大安省神父竟全给赌光了

thx ...
沙文 發表於 2016/5/4 22:59

你去果欄買箱橙, 裡邊偶爾都會有一兩隻係爛左哩。
我唔會去果欄買箱橙。粗重嘢等尐下人做
沙文 發表於 2016/5/5 00:05

我地做批發既
買親都幾板幾板
唔似你呢種陪老婆行超市既都市閒人
回覆  抽刀斷水

斷水兄,果條友好多字扮唔識,撿野答嘎, 不過亦難保系真唔識! ...
ivanqi 發表於 2016/5/4 23:02

你出左咁多帖
抽水都無騷過你一帖, (淨係騷我)
好心你就有點自知之明哩。
咁您咪死搬爛搬爛橙咯
我唔会用您嘅經營模式買橙咁笨實
沙文 發表於 2016/5/5 00:21

楂架叉車咪得囉。。。
唔使搬架
我地大公司, 裝備好
您買唔起叉車喎, 老漢推車啦
沙文 發表於 2016/5/5 00:28

唔叉佢, 咪
觀音坐橙囉

你up野有失真,見本帖4樓。
抽刀斷水 發表於 2016/5/5 00:28

你暗串『條友』無名無姓, 是 nobody? 亞喂? 亞乜誰?
再次看不明白你在說甚麼。
抽刀斷水 發表於 2016/5/5 02:00

本帖4 樓
回覆  beebeechan

我出帖,系sharing, 有人騷,固然好 你騷,我都歡迎嘎,傻豬!
ivanqi 發表於 2016/5/5 10:06

咁又係呀,
賣家鄉雞, 係唔應該揀客.

你騷,我都歡迎嘎,傻豬!

ivanqi 發表於 2016/5/5 10:06

唔係我騷下你
你成晚坐冷板哩
食自己
妖徒均有精神病,正常人那會看得明?
旁觀者 發表於 2016/5/5 21:12

香港人講野
大陸人企埋一邊哩
梵蒂岡一窟鬼個個不事生產,卻錦衣美食,屙出來的一篤篤屎,拿去做肥料,肥沃了土地,的確是個「慈善」團體 ...
旁觀者 發表於 2016/5/5 21:12

哦。。。你篤屎不會肥土地架?
係咪你連你篤屎都無價值既呢
回覆  旁觀者

廢物再造暨有機植物養分製造,真是十分慈善的行為!
抽刀斷水 發表於 2016/5/5 22:49

點解唔直接食屎?
基督徒可以做到,因為他(她)們可行「神跡」。
旁觀者 發表於 2016/5/5 23:06

話明是神跡, 當然是神行的哩, 是神的手通過人作事。
不是神的作為, 只好叫人跡
跟風扮本土?你去左示威未?
抽刀斷水 發表於 2016/5/5 23:39

你又一次九唔搭八哩

我又唔係話旁觀者唔好理香港事。
係佢成日睇唔明我地用香港方言講野, 就話人中文屎, 能力低之類,
實在係佢無銀用。
所以我叫佢唔明香港話就企埋一邊。

香港人上大陸示威, 都要用普通話喊哩。。。係咪?

言下之意就系,傻神中意食屎,系神跡,人系學唔黎。皆因人冇條友甘傻,除左果啲傻神 ...
ivanqi 發表於 2016/5/6 08:09

再一次唔很知你想講乜春夏秋冬
高級模式 | 發新話題
換一個