返回列表 回覆 發帖

[發問] 對聖經的 2 個問題, 望高手解惑

大家好, 先黎問2個問題, 有關聖經創世紀既, 尋晚剛剛看到創世紀12章, 有D疑問,
1. 果個亞伯蘭老婆系比邊個 ...
ivanqi 發表於 2016/5/4 09:18

法魯幾時強了撒辣依?
去重讀, 還要細心讀, 創世紀12章
2. 由大洪水到亞伯蘭下埃及大概只系過左338年(如有錯誤請高手指教),
ivanqi 發表於 2016/5/4 09:18

338年條數點計出來?
有無計錯數先?
哦,冇強,maybe系自願, 呢個講唔定。法老個臣宰見佢靚女,講比法老知,法老就叫帶左條女入宮,法老因條女 ...

問題2, 我系甘計既,唔知岩唔岩,有冇計錯數,所以我咪叫指教囉,你認為我計錯,請指出,唔系反問,同意?
呢個亦都唔系重點,重點系想知道埃及國d人點黎。
ivanqi 發表於 2016/5/4 10:56

無既,
見你無喇喇拎出338呢個數,
好奇問下點黎唶..
點解唔係833, 383, 838, 337?
你若有難言之隠就唔好勉強哩.
哦,冇強,maybe系自願, 呢個講唔定。法老個臣宰見佢靚女,講比法老知,法老就叫帶左條女入宮,法老因條女 ...

問題2, ,重點系想知道埃及國d人點黎。
ivanqi 發表於 2016/5/4 10:56

應該係埃及既男人同埃及女人性交,
十個月後便生出一個人.
果d唔系好奇怪,如果佢系一本神話故事書既話,問題系佢個名叫聖經呢!
ivanqi 發表於 2016/5/4 12:39

你一方面就話這是『神話』,
另一邊又用理性, 科學去看話:
2. 由大洪水到亞伯蘭下埃及大概只系過左338年(如有錯誤請高手指教), 請問埃及甘大個國家D人系邊度黎?

呢個唔係故事話既問題, 係你有問題。

例如, 看嫦娥奔月, 你說是用游走飄移, 或是坐穿梭機。。。九不搭八
据稱, 亞伯拉罕2166 BCE出世:

大概係9th Dynasty嘅法老

Nebkaure Khety 2160 - 2130 BCE ...
沙文 發表於 2016/5/4 12:00

問題是『據稱』,
卻不知是據甚麼來稱。

而再好奇的, 便是有人一句「據稱」便信是真是這樣了,
前thx you, 後thx橋, 不管去問多一問
(⊙o⊙)哇,答左甘多,岩岩先睇度,簡單講2句啦,第一,岩先我回答吖leefeng既野,你答么q嘴姐,你如果可以 ...

你唔系答問題,系揾交哎,你就過主。
ivanqi 發表於 2016/5/4 21:26

逗下你玩玩唶

掃你兩掃你就動情了。
呵呵,你都幾搞野,你從何覺得我有難言之隱呢?
如果你知道我系計錯,咪指出囉,如果你都唔知既,咪當系岩 ...
ivanqi 發表於 2016/5/4 21:05

你都無講你點計
我點知你點錯呢?
(我又唔係高人, 高到可以猜謎)

再者, 你唔使咁無信心喎
你既計法實錯架咩?
呵呵,我對你一d興趣都冇,...
ivanqi 發表於 2016/5/4 21:47

呢樣野,我又唔覺喎
見你有帖急回,你把口同你作為不相符
其實錯唔錯又點呢,你替我緊張d咩呢? ...
ivanqi 發表於 2016/5/4 21:47

哦。。。。只管發聲,不管對錯
回覆  ivanqi
之前係就係有8個, 不過唔係法老, 係王朝

第1任法老係Narmer , 約3000 BCE
...
沙文 發表於 2016/5/4 22:00

原來你早前講錯野
佢(ivanqi )要不要收回條 thx橋
回覆  beebeechan
我早前冇講錯, 一貫講錯嘅只会係您
沙文 發表於 2016/5/4 22:05

嗯。。。。。係你無講錯
係有人亂俾橋
如果系甘,淨系本創世紀都已經夠拍n集笑片哦。。
ivanqi 發表於 2016/5/4 22:38

將條底褲當帽戴, 係幾好笑架
將神話當歷史睇呢?

將神話當歷史睇, 就係宗教啦
沙文 發表於 2016/5/4 22:49

在這版, 要將神話當歷史的, 
只有新來的thx橋

都話可以拍笑片咯,你話呢,梗系好笑啦!
ivanqi 發表於 2016/5/4 22:57

你已經好好笑哩
如果你都系唔明,甘你試下揾你個神問問,應該幫到你。
ivanqi 發表於 2016/5/4 23:11

問米得唔得?
請你返上黎解咪得囉

問米得唔得我真系唔知,你應該清楚啲,皆因你啲耶徒成日品神。  ...
ivanqi 發表於 2016/5/5 10:12

一請就上黎,
你話得唔得呢?

點解吹到走哂樣既?

ivanqi話唔明佢講乜就叫我去問神 (38樓)
我話問米, 請ivanqi 上黎都得 (41樓)
ivanqi 話問米得唔得 (42樓)
我話: 你一叫就黎 (43 樓)

點解 沙文會話ivanqi 就變左係應召的 duck, 呼之即來, 隨傳隨到
ivanqi 更自插: 話黎唔黎,唔黎又黎,姣婆一樣

九不搭八

多謝你甘細心講解,如果唔系d朋友真系唔知。 好野,老友,你系堅好野! ...
ivanqi 發表於 2016/5/5 22:30

你係 duck

正宗耶徒之流的真實寫照:
" 斷章取義之至,無恥之尤至极,前文後理不顧,自圓其說不成 ...
ivanqi 發表於 2016/5/6 07:59

雖然你入壇時擺出個款係無偏無見

大家好, 第一次在這論壇發帖,多多指教..
在這論壇流連了幾天, 感覺很有趣, 就註冊了個帳號.
如標題所示, 我心中沒有對信者和不信者有何偏見, 就是想說說心裡的想法.
.
ivanqi 發表於 2016/5/4 08:43

三數帖便露出你係正宗80後反基之流的真實寫照:
唔識經又要講經
人云你又云
道聽三姑六婆說
高級模式 | 發新話題
換一個