返回列表 回覆 發帖

牧師遭解僱索償 指教會涉電腦取資料侵私隱

基督新教的牧師,的確有些只是視傳教為一個職業,不是對神事奉。
牧師只是教會的推銷員,
牧師與教會也是人僱主與僱員關係。
乜解僱, 也有遣散費, 長期服務金的嗎?
"有些"都算幾好。
基督舊教的神父,的確冚扮爛只是視傳教為一個職業,不是對神事奉。 ...
沙文 發表於 2016/7/6 06:03

没有『舊』基督教的
傻逼!
没有『舊』基督教, 但有基督舊教吖嘛

傻逼!
沙文 發表於 2016/7/6 08:07

聖鹽已經係傻逼一名
你的知識便是先性傻逼
其實陳版友無須為個「舊」字而感到不快,須知道不是所有事物都是舊不如新,連街市六嬸都知舊橙好過新橙啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/7/6 21:57

傻逼。。。
你呢幅係新橙黎

今時今日, 市埸上無舊橙賣架哩
事物梗係有舊先有新, 好似有舊約先有新約, 好合邏輯喎

您唔鐘意基督舊教咁寡, 我唔介意加一个字來取悅您;
...
沙文 發表於 2016/7/6 19:26

有新會甜橙, 係咪就要有舊會橙?
有新加坡就有舊加坡
有舊金山, 就有新金山?
有新娘, 就有舊娘
...

前幾日我行街市,仲有舊橙既牌喎,點會無呀?
抽刀斷水 發表於 2016/7/7 21:25

無相無真相
我特登貼個新橙,就係用黎試你,

...
抽刀斷水 發表於 2016/7/7 21:25

你住係沙田架?
跌左落地都實挪到咋沙既?
其實by defination, 逢係畀人用過就係舊。
例如, 畀人愛過嘅女人 - 舊菜
畀人娶過嘅女人 - 舊鞋
畀人信過嘅 ...
沙文 2016/7/9 01:51 提交

咁點解古董又唔叫舊董。
賣車時又話九成新,唔叫一成舊呢?
其實by defination,
沙文 發表於 2016/7/9 01:51

乜係『敗 defination』 呢?
幼稚園時, 老師教係  definition.
咁既水平。。。
沙文, 輸在射精前哩。
例如, 畀人愛過嘅女人 - 舊菜
畀人娶過嘅女人 - 舊鞋
.
沙文 發表於 2016/7/9 01:51

叫「寬鞋」得唔得呢?
著落舒服, 唔夾腳
叫「寬教」得唔得呢?
信落寬容度高, 唔壟斷
沙文 發表於 2016/7/9 04:43

唔好同罸教打對台
回覆  beebeechan

所以話您識字少到精都射唔出呢:
沙文 發表於 2016/7/9 04:57

今時今日,連字都有基因改造:
身寸米青
所以話學海無涯唯勤是岸
.
沙文 發表於 2016/7/9 05:11

九翕無顏, 為讀見汗
讀個神學degree都好貴架,梗係要當係職業啦,唔係點樣搵返d錢返黎
llofreda720 發表於 2016/7/9 19:11

搵間野雞神學院
碩士都係四五千皮就有
唔係好貴唶
四五千都係唔抵, 教會出哂啦
四五千都係唔抵, 教會出哂啦

http://christiantimes.org.hk/Com ... &Charset=big5_hkscs
http://www.catholic.org.tw/theol ... _evangelization.php
沙文 發表於 2016/7/9 21:19

多謝你把口,同我話俾llofreda 知 (因為,係我講既話,佢就唔會信),有心讀神學既,係唔使好多錢,甚至是免費的。
高級模式 | 發新話題
換一個