返回列表 回覆 發帖

教會不想你知的聖經內容 (討論)

宜家嘅耶教同以前唔同左喇,教宗方濟到處呼籲不同宗教“和平共處”,反對宗教歧視:

教宗指出不能按照国 ...
Guest from 176.58.113.x 發表於 2016/6/27 12:43

呢啲咁既小丑劇,耶稣一早就識得表演啦!
教宗洗脚?濕濕碎!
不如叫齊晒啲天誅教神父,gay篤教牧師玩多一次釘十字架又復活丫拿!
能夠施粥水畀飢寒交迫的人,本身就係救人性命的善行。而且人地耶教徒不但施粥水,仲施藥物。賠錢畀受害兒 ...
Guest from 176.58.113.x 發表於 2016/6/27 12:32

講到慈善,安老扶貧賑災社區服務等等,其他宗做得比天誅教同gay篤教少咩?
個個宗教做的對社會只有更多,人地又冇一邊救人又要一邊傳教咁衰格!
等天誅教同gay篤教啲傳教賣廣告方式嚟救人,死得啦!
講真,真係唔多覚天誅教同gay篤教有对這个社会做过啲什么善事啵!!!

慈済呢,够救済大把人,起医院咯!
再是但揾一間大家都知既寶蓮寺丫捐款賑災
華南水災丶華亞海嘯丶西瓜哇地震丶雪災丶四川地震及台灣風災等。寶蓮寺積極參與農村扶貧工作,除了捐建300多間希望學校,還開展修橋補路等活動,切實解決民眾出入行路難問題。寶蓮禪寺早在1997年於廣東省和平縣捐建了兩條大橋,1998年分別在江西省丶寧都縣及石城縣,兩地修建大橋各一條;2000年,廣東省高州市根子鎮的一條主要大橋,被大水淹沒,嚴重影響當地交通及經濟,甚至危害民眾的生命,寶蓮禪寺有見及此,決定捐資為當地重建大橋,幫助當地經濟重新發展,
為推行社會慈善項目,捐助公益金丶敦煌防護功德林丶健康快車及博愛醫院等慈善機構;為推行預防愛滋病,捐助中國預防性病愛滋病基金!

宜家嘅耶教同以前唔同左喇,教宗方濟到處呼籲不同宗教“和平共處”,反對宗教歧視:

Guest from 176.58.113.x 發表於 2016/6/26 20:43

佢地水皮, 10次東征打極打唔嬴唯有死死地氣到處呼籲不同宗教“和平共處咯, 若然當初殺哂医屍難, 您睇佢会唔会呼籲不同宗教“和平共處咁老襯?而家被医屍難殺番轉頭就呼籲不同宗教“和平共處", 有兵權就東征,冇兵權就和平。
世上並無一個公墓話明只准葬無神論死人, 不准葬顛鼠教死人。反之, 顛鼠教公墓就只准葬顛鼠教死人不准葬無神論死人, 佢地就係費事一有外人陪瞓就唔和平。所謂"和平共處"也者不過得把死人口, 葬落顛鼠教公墓可也
其實, 所謂施粥水藥物畀飢寒交迫的人,係耶教在困局中自保嘅策略, 當年佢地意氣風發, 氣吞萬里如虎之時, 精力用來開設宗教審裁署就有, 施粥水?乞嗤啦。而家衰咗嘞, 咪扮下施粥水藥物當做騷咯.

佢地只不過係恰人冇得食之嘛, 若果人人豐衣足食, 邊有位畀佢入?譬如, 您試下襟我門鐘:「沙弟兄我地教會特登煲咗竹笙瑤柱龍蝦粥施捨畀您, 您睇下熱唔熱得滯, 駛唔駛奴家啦您次凍?」若然襟鐘嘅姊妹冇幾分姿色, 您睇我睬唔睬佢?

而家耶教最驚就係冇窮人, 冇窮人,佢地边有騷做?所以, 用福利主義猛咁製造窮人 - 其實愈係派free lunch, 尐人就会愈窮, 所以耶教唔介意做濶佬。
Don't know where God is but the Devil is in the details
當年佢地意氣風發, 氣吞萬里如虎之時, 精力用來開設宗教審裁署就有, 施粥水?乞嗤啦。
沙文 發表於 2016/6/27 14:02

你搞错喇,中世纪嘅时候,耶教嘅慈善丝毫都冇减少:
================================================
中世纪的慈善事业

经过数世纪,在基督徒的领域内对帮助穷人的事上已形成一个持续不变的见证。中世纪时期,修道士力行当时务实的基督教信仰,固定地帮助穷人。他们自己的生活非常朴实,开荒垦地,但在眷顾社区里的穷人,包括孤儿的事上,却毫不吝惜。

杜兰说到教会针对穷人的慈善事上,于中世纪的后期达到了「新高点」。事实上,整个社会都在帮助穷人,包括「个人、公会、政府和教会」。贵族们一个礼拜几次在官邸大门口施放粮食,上阶层的女士积极参与慈善工作。本地的教区则拨出什一奉献的四分之一帮助穷困和有病的人。杜兰结语道:「就某一方面而言,教会是一个全欧洲大陆的慈善机构。」

http://cclw.net/gospel/explore/rgmyys/htm/chapter04.html
你搞错喇,中世纪嘅时候,耶教出咗名好牧人, 唔揾幾個羊頭掛, 又边有咁多狗肉賣呢?
http://www.bibliotecapleyades.net/vatican/esp_vatican29.htm
Don't know where God is but the Devil is in the details
你搞错喇,中世纪嘅时候,耶教出咗名好牧人, 唔揾幾個羊頭掛, 又边有咁多狗肉賣呢?
...
沙文 發表於 2016/6/27 19:33

呢D都係過去嘅事情黎喇,過去耶教做錯左,宜家人地早就改正左喇!你嘅妻子能夠同你恩愛多年,正正就講明耶教已經變得越來越寬容。
我忍咗佢多年,正正就講明耶教嘅歷史傷口流得變越來越多膿。

係喎, 改正左喇, 改正為一個月兩次:
"有的牧師還說,他一個月要和兒童發生兩次性關係,已經有二十五年的歷史。"

http://www.epochtimes.com/b5/10/5/14/n2902292.htm

以前係一個月4次, 都冇我咁密
你搞错喇,中世纪嘅时候,耶教嘅慈善丝毫都冇减少:
================================================
...
Guest from 139.162.240.x 發表於 2016/6/27 19:21

奉献的四分之一帮助穷困和有病的人?
四分之三就用嚟自己享受,睇下香港甚至全世界果啲神父牧師,个个坐靚車住洋樓,呃鬼牙!
奉献的四分之一帮助穷困和有病的人?
leefeng 發表於 2016/6/27 08:04

有冇咁多呀?

以煩帝肛嘅資產淨值同埋生活品味, 我極懷疑您遠遠高估此數值
http://myfirstclasslife.com/the- ... -live/?singlepage=1
有冇咁多呀?

以煩帝肛嘅資產淨值同埋生活品味, 我極懷疑您遠遠高估此數值
...
沙文 發表於 2016/6/28 02:06

因为有人(Guest from 139.162.240. )話係四分一呢!
救済窮人wor?或自己享受呢位Guest都唔識分?
有天災人禍正是天誅教同gay篤教的發財机会嚟啦!
回覆 354# leefeng

guest話就係咖嗱?
我以為您揾咗auditor check過佢盤數所以知得咁清楚添
回覆 355# 沙文

當然唔系啦,佢地收收埋埋富可敵國,点会比人查倒至得架?
除左Guest呢種傻人先至信啰!
1/4?就唔会有,0·001/4 就差不多嘞!
係喎,報紙都有得賣
http://news.nationalpost.com/news/wealth-of-roman-catholic-church-impossible-to-calculate

救濟就係畀雞碎咁多, 但係窮則變變則通, 畀神父爆菊咪可以要佢賠多多咯
若果全世界所有貧窮綫下人仕都被神父爆菊, 以煩帝肛的資產淨值,我保證世上唔会再有人窮
回覆  沙文

就唔会有,0·001/4 就差不多嘞!
leefeng 發表於 2016/6/28 05:46

呢d係乜春數學?
0.001÷ 4都唔識計, 叫您阿媽凑您番幼稚園低班啦
...
沙文 發表於 2016/6/27 19:33

關於耶教係中世紀嘅錯誤行爲,我一直都有一個疑問:拿,中世紀嘅時候耶教當然係有做錯。但會唔會有人將耶教當然嘅錯誤誇大左呢?當時歐洲多囯嘅皇室普遍都同教宗關係差,當時歐洲嘅皇室都想削弱宗教嘅勢力。會唔會係皇室奪取左權力之後,誇大宣傳,將耶教當年犯嘅錯誇大左呢。我記得,孔子係評價紂王嘅時候講過「紂之不善,不若是之甚也,是以君子惡居下流,天下之惡皆歸焉。」
0.001÷ 4都唔識計, 叫您阿媽凑您番幼稚園低班啦
沙文 發表於 2016/6/28 10:14

四分一我就識
四分之 0.0001 就奇葩

猶如有人問你碌野有幾長,你答: 3 吋 3厘米
回覆 360# Guest from 139.162.240.x

中世紀黑死病死咗成個歐洲一半人口,都可以入埋教會數:獵巫->殺貓->老鼠大量繁殖->鼠疫。

相比起呢樣,經宗教裁判所折磨而死既人數,濕濕碎啦。
回覆 361# beebeechan

所以叫您阿媽凑您返pre-school呢,
四分一就識
0.001÷4 = 0.00025就唔識嘞
高級模式 | 發新話題
換一個