返回列表 回覆 發帖

無神論 vs 無鬼論

鬼是人的靈魂,由人變出來的,神就與人無直接關係。所以理論上,是可以信有鬼但同時不信有神的。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 4# beebeechan

論鬼神要用科學?你咪玩啦。
回覆 6# 沙文

答案是「是」。宗教源於恐懼,假如沒有鬼的存在,那麼要神來幹嗎?
信應該一步一步黎, 令佢信咗有鬼先, 攻破佢嘅心防, 遲一步再帶領佢信神, 咁就事半功倍嘞
沙文 發表於 2016/9/11 00:40

耶教無孔不入,你呢個approach你估無咩:
http://www.chineseministries.com/books/evil1.htm
回覆 17# 沙文

對於邏輯薄弱的人,接收「科學家信神」跟「信神很科學」的訊號其實是一樣的。既然邏輯薄弱,說「科學家信鬼」->「信鬼很科學」,然後再要跳到「信神很科學」,係咪間接同埋困難好多呢?
邏汁上好似有問題。

信有神一定信有鬼

但信有鬼未必信有神

要人相信科學家信鬼

也不能說科學家信神的噢!
教徒目標係要人信鬼咩?佢最終係要人地信佢個神丫嘛。所以,導引人認為「科學家信鬼」,有1、2兩個可能性,距離最終目標咪大咗?
基督教就好比以前年代的藥,你估依家真係列明成份、功效、副作用、分等級咁咩,以前尐藥,可以係香爐灰、甚至人血饅頭,究竟係咪有用你都未知。
回覆 26# 沙文

假如一個唔好彩,信咗果種鬼係同「目標神」無連繫既,咁就大鑊。例如:你走左去信碟仙、萬聖節,咁就nothing to do with jesus;真係要信「中」聖經描述既魔鬼,咁先得既。

咁你話要鼓吹人信鬼,要冒住信錯相應神既風險,結果可能反而拜錯神,傳教人士係咪要好小心哩。
若果牧師神父咁叻走盞的話,咁就唔會萬聖節咁耐都未吞併到啦。
有係有,但係同11月1日天主教果個All Saints Day一樣,都係煲唔起。
天主教的教曆中,每個月都有幾日是慶祝這個,慶祝那個:

無可能個個節都煲得起既。 ...
beebeechan 發表於 2016/9/18 11:07

你的連結都沒有All Saints Day,看我的,每日都有節目:
http://www.romcal.net/output/2016.htm

原來天主教不單以All Saints Day抗衡Halloween,仲有11月2日的All Souls Day。所有Saints + 所有Souls,搞咁耐,都無萬聖節煲得咁行,你想話埋人地係「萬鬼」都無人跟,都算失敗了。
回覆  抽刀斷水

最好教会主辦靈異講座之類, 由牧師神父作鬼古
沙文 發表於 2016/9/18 17:36

已經有啦,你仲有乜新諗頭呀?

基督教牧師林以諾則指所謂降頭有兩種,一種是使用細菌或藥物,另一種是與靈界有關;假如中降者出現短期神志不清,可能是藥物所致,若長時間迷迷糊糊,則可能涉及靈界。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20070422/7027083

愛情應該和細菌有關:

如果以我勉強的理解,鎖陽降就似乎是一種標靶藥,令閣下陽具只能與某種具有特定蛋白質的女體結合有反應。
回覆  抽刀斷水

但係牧師話中降者出現短期神志不清先係關細菌事。

我就好似唔覺有中鎖陽降, 但我嘅愛情 ...
沙文 發表於 2016/9/21 19:14

牧師唔係咁講,佢話神志不清係關靈界事。

愛情和合problem,究竟係指:點搞法都愛情和合,抑或指:愛情有不和合的情況出現?
愛情和合problem,係指在冇合理解釋之下, 我長期以來持續地對基女迷戀, 以至喪失宗教立場迷迷糊糊地娶咗佢。所以我極度懷疑係因為中咗降
沙文 發表於 2016/9/22 01:14

Wait a minute... 咁羅莎蓮呢?
回覆 58# 沙文

既然知道仲左降,就去突破呢個降頭啦。
你長時間迷迷糊糊,涉及靈界喎,問我做乜?去問米丫嘛。

我涉及嘅靈界, 会唔会係聖靈呢?

(咁養眼嘅問米婆又真係第一次見, 係咪姊妹兼職咖?) ...
沙文 發表於 2016/9/24 01:52

順便測試一下你有無姊妹降丫嘛。
高級模式 | 發新話題
換一個