返回列表 回覆 發帖

抗議無線電視翡翠台在黃金時間播放《福言雋語》!

在晚上七時三十分的合家歡時間,竟然播放含迷信意識的《福言雋語》,怪力亂神,更於本星期一(26/11/07)播放廖啟智夫婦的幼兒大聲反覆地說:「我信天父個仔!」令觀眾放入口中的晚餐也差點嘔了出來。

星期二(27/11/07)李司棋又胡言亂語,又說信主甚麼甚麼,好像在賣靈芝孢子廣告一樣:我信靈芝孢子,只有它才可醫好我的病。

這些都是反覆洗腦的效果,而且似乎正是借電視頻道黃金時段來做,十分可怕。我不知道這個節目還會播出多少天,但明顯地在這個時間播放,會大大影響觀眾食慾。強烈要求無線腰斬有關電視節目!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
只怪香港有言論自由宗教自由,在大陸你會看到這類節目嗎?
算了,我覺得總比共產黨來洗我們的腦好。
原帖由 Guest from 218.252.156.x 於 2007-11-28 14:05 發表
只怪香港有言論自由宗教自由,在大陸你會看到這類節目嗎?
算了,我覺得總比共產黨來洗我們的腦好。

跟言論自由有何關係?你有沒有見風水命理節目都要加上「嘉賓意見不代表本節目立場...」「本節目不鼓勵迷信...」等聲明, 那表示香港沒有言論自由嗎?

如果只要比共產黨好就代表無問題, 你既標準都好低下喎.

如果呢幾年共產黨肯同我洗腦,洗到我傻頭傻腦,盲目咁信仰佢。然後將副身家交哂比佢d企業幹部黎管理就好喇。
呢個電視節目應是為葛福臨佈道會造勢的,有反基督說,由於自己是就讀基督教學校,因此被逼要去參加此佈道會。

大球場可能就是如此這般地被裝滿的。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-11-28 17:47 發表
呢個電視節目應是為葛福臨佈道會造勢的,有反基督說,由於自己是就讀基督教學校,因此被逼要去參加此佈道會。

大球場可能就是如此這般地被裝滿的。 ...

其實類似的事有很多,

例如有宗教的中小學的早禱會......

如果唔專心參與, 就會被批評不尊重宗教......
原帖由 抽刀斷水 於 2007-11-27 18:03 發表
這些都是反覆洗腦的效果,而且似乎正是借電視頻道黃金時段來做,十分可怕。我不知道這個節目還會播出多少天,但明顯地在這個時間播放,會大大影響觀眾食慾。強烈要求無線腰斬有關電視節目!
喂呀!您又話本網同您自己本人都係宗教中立茄?若然您只係要求而不強烈,咁都可以算宗教中立;但係您不但要求,而且強烈要求,咁就冇得話係宗教中立啦掛?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-12-2 22:09 發表
喂呀!您又話本網同您自己本人都係宗教中立茄?若然您只係要求而不強烈,咁都可以算宗教中立;但係您不但要求,而且強烈要求,咁就冇得話係宗教中立啦掛? ...

lol
政客既立場有幾可與其行為相符?
原帖由 沙文 於 2007-12-2 22:09 發表
喂呀!您又話本網同您自己本人都係宗教中立茄?若然您只係要求而不強烈,咁都可以算宗教中立;但係您不但要求,而且強烈要求,咁就冇得話係宗教中立啦掛? ...

對不起,由於關乎本人食飯問題,我承認這次我衝動了一點。

民以食為天嘛,他在其他時段我都可以忍,但在我的食飯時間就太討厭了!

回復 9# 的帖子

其實,景教經都教咗如何應付這樣的情形咖啦:

2Th3:11 因我們聽說、在你們中間有人不按規矩而行、甚麼工都不作、反倒專管閒事。
3:12 我們靠主耶穌基督、吩咐勸戒這樣的人、要安靜作工、喫自己的飯。

熄電視咪得咯。所以TVB都冇一條規矩話食飯時要睇電視。
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 10# 的帖子

你有所不知。香港人生活繁忙,一切都要parallel process,吃飯加電視已是許多香港人不可或缺的行為,它既能省時、又能與時並進。將來老了,亦不致於被人嘲笑說是不屬於這個年代。

回復 11# 的帖子

你都有所不知。您咪hup我離港已久,不熟悉香港廣播業。香港除了TVB 翡翠外,有明珠台。
ATV有本港台、國際臺。
鳳凰衛視中文台、衛視電影台、衛視國際電影台、STAR WORLD ASIA 、Discovery Channel 國家地理頻道,專門督爆大秦景教揾笨經。
Nat Geo Adventure 、世代音樂 CHANNEL 任您一路食一路睇,幫助消化。

回復 12# 的帖子

小的絕不敢hup您。實不相瞞,您講的那些電視台,我大部分都知道,然而自幼家貧,除了苦悶的鳳凰衛視中文台外,其他那些台都要subscription fee,吃飯加這些送的開支一闊三大,對於香港許多貧窮線下的蟻民,自然百上加斤。

回復 13# 的帖子

睇唔駛錢嘅番文台啦。唔知香港有冇LOST睇呢?

裡面很多宗教隱喻,幾好睇咖
可以考下自己的宗教觸覺,睇下自己能夠在其中找出幾多隱喻

回復 14# 的帖子

《LOST》明珠台星期一晚十點半至十一點半,我間中都會睇下,唔覺同宗教有乜關事。
原帖由 龍井樹 於 2007-12-4 08:57 發表
《LOST》明珠台星期一晚十點半至十一點半,我間中都會睇下,唔覺同宗教有乜關事。

呢個根本唔係一般市民既食飯時間黎架!

回復 15# 的帖子

要好留心先捉摸到嘅。例如,雅各嘅細仔叫乜名,就同劇中人有關
season 3有一集叫做"Stranger in a Strange Land", 出自出埃及記2:22

我個人領會,呢套劇完全係宗教探索。以輪迴為骨幹,用大秦景教(偏向羅馬公教)為枝葉。我估,劇中人全都係已死,帶著未死時的業,要解決前生的瓜葛。(例如,John個老豆就係呃Sawyer阿媽錢嘅姑爺仔)。睇下season 4 (08年2月)播出係咪咁,考下我眼光

回復 16# 的帖子

您絕非一般市民啦。您點會咁平凡呀?
原帖由 沙文 於 2007-12-4 10:34 發表
您絕非一般市民啦。您點會咁平凡呀?

我深深記住李小龍的教誨:「Be water, my friend.」時刻警惕著自己,要像水一般向低流,不爭高、不硬闖。
平凡是福,沙兄你比我做一般市民啦~

(因此,我的食飯時間依然為晚上七點到八點)

回復 19# 的帖子

水,有3態嘛,蒸發之時就向上升啦。絕非您所認識得咁狹隘。
我低中時物理先生教嘅
高級模式 | 發新話題
換一個