返回列表 回覆 發帖

[轉載] 宗教與科學,水火不容?記中文大學「思托邦」討論會

同意。認為學術研究有問題,就應該以學術觀點作討論,話人地方法唔好,你有本事就用更好方法去做一個 ...
抽刀斷水 發表於 2017/2/10 18:41

話聖經說神創造天地唔係咁既,
你有無本事有更好既解釋天地萬物如何來的。
做人格謀殺容乜易。
抽刀斷水 發表於 2017/2/10 18:41

呢d靈感都係來自你的乜乜血淚屎,性侵,盡要把教會神職人員抺黑,妖魔化的招數。
回覆  抽刀斷水

陳版友必定樂意先行墊支, 本網稍後reimburse之。

沙文 發表於 2017/2/10 20:06

鈴。。電話響
「哇。。亞沙文伯,恭喜你哩。。。你中能咗頭獎,600萬彩金等你攞,不過你要先交60萬稅項才可以支付給你架。拿。。。你入數呢個戶口先哩。。。」

咁能屎既屎坑橋,你都拎黎用既?
回覆  沙文

唔知咩身份既研究員先能夠切合呢個咁需要中立既研究?無論係教徒或者非教徒都驚佢偏幫己 ...
抽刀斷水 發表於 2017/2/10 23:29

呢舖唔關研究員既信仰身份事,
係成個研究方法設計..................屎!
屎方法,於是得出屎結論。
回覆 59# 抽刀斷水
但係我驚Pfizer, Merck等藥廠會夾錢请人暗殺我, 您請定一班前navy seal人員保護我先。
你有無本事有更好既解釋天地萬物如何來的。
beebeechan 發表於 2017/2/10 23:45

其實係搵勻都搵唔到比天主創造天地萬物更爛的解釋。
呢d靈感都係來自你的乜乜血淚屎,性侵,盡要把教會神職人員抺黑,妖魔化的招數。 ...
beebeechan 發表於 2017/2/10 23:46

非基督教血淚史有講錯既話,歡迎指正。貴教神職人員搞性侵,你希望我地同傳媒好似你咁隱瞞當無事發生?
呢舖唔關研究員既信仰身份事,
係成個研究方法設計..................屎!
屎方法,於是得出屎結論。 ...
beebeechan 發表於 2017/2/10 23:48

講左啦:話人地方法唔好,你有本事就用更好方法去做一個更好的學術研究。
回覆  抽刀斷水
但係我驚Pfizer, Merck等藥廠會夾錢请人暗殺我, 您請定一班前navy seal人員保護我先。 ...
沙文 發表於 2017/2/10 23:50

佢地夾錢賄賂你都黎唔切啦,要中立唔容易㗎。
佢又冇話冇事, 佢話肏下屎忽仔係濕濕碎小事啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
佢又冇話冇事, 佢話肏下屎忽仔係濕濕碎小事啫
沙文 發表於 2017/2/11 00:00

佢個人喜好,唔代表其他人唔痛苦既喎。
其實係搵勻都搵唔到比天主創造天地萬物更爛的解釋。
抽刀斷水 發表於 2017/2/10 23:53

你係想暗示,其它解作都是「爛」
非基督教血淚史有講錯既話,歡迎指正。
抽刀斷水 發表於 2017/2/10 23:55

我經常都指正你架哩
你翻翻舊帖便可以重溫
講左啦:話人地方法唔好,你有本事就用更好方法去做一個更好的學術研究。 ...
抽刀斷水 發表於 2017/2/10 23:57

其實係搵勻都搵唔到比呢個研究更爛的方法。
回覆 63# beebeechan

若本網揾您笨, 咁您將研究成果賣畁Donald Trump, 包您有著數喎
回覆  beebeechan

若本網揾您笨, 咁您將研究成果賣畁Donald Trump, 包您有著數喎 ...
沙文 發表於 2017/2/11 00:14

可能研究都未做完佢就下台
無人找數
回覆  beebeechan

若本網揾您笨, 咁您將研究成果賣畁Donald Trump, 包您有著數喎 ...
沙文 發表於 2017/2/11 00:14

拿,我就好抵諗既
我少少地,收你6000皮
然後賣個研究成果俾你,你轉賣俾亞 Trump
賺你幾千個開都未定
好過你炒炒下 d 蚊股,嬴粒糖,輸間廠
你依家係俾粒糖,有間廠
唔使諗哩
我俾個 paypal 戶口你過數好無?

岩岩豋記咗 PayMe

我既第一次就俾你勒, 好無?
祈禱的量不夠: 祈禱的人少, 祈禱時間少 (每日四次, 飯前飯後....之類)
祈禱者無誠意, 被祈禱的病者本身信德不足,
痊癒不是上主的旨意.....等等
beebeechan 發表於 2017/2/10 01:11

科學並非萬能,它會受外部環境制約。
    妖教屬「神」學範疇,它吹的是「萬能」。
    妖酋之所以能紥職成妖酋,是因他在虔誠、祈禱時間等都高於眾妖,而能成酋。然而,事實是妖酋「缺鼻爛腳地坐著輪椅去做彌撒」,最終死於全身潰爛。因而更加證實,妖教任你如何吹響支笛,結果都係唔靈。
科學並非萬能,它會受外部環境制約。
    妖教屬「神」學範疇,它吹的是「萬能」。
    妖酋之所以能 ...
旁觀者 發表於 2017/2/11 01:13

既然你明白科學與神是不同範疇, 那就不可相提並論哩
科學不是萬能, 不等同不同範疇的神也不可能是萬能
因而更加證實,妖教任你如何吹響支笛,結果都係唔靈。
旁觀者 發表於 2017/2/11 01:13

唔好意思, 唔少教徒都係睇到經上說的, 有靈驗的地方, 咁先值得信。

上主揀了以色列人當人辦, 看在這民族上作了的事, 便知上主的話不假。
猶如你行超市有試食, 食過好味, 咁咪買囉

來, 讓妹妹請你食蕉
高級模式 | 發新話題
換一個