返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 太過現實的人

原帖由 除凶 於 2008-1-31 21:35 發表
這個世上,有一類人我最怕的,就是太過現實的人,怕就怕在,他們很辣,這類人︰
1.鬧--不停的鬧,鬧人唔上進,無自己咁叻(佢以為),唔知自己家境好可以繼續升學,又自以為自己條件太好,其他人比佢低一等......說了好半天,結論是︰因此,自己凡 ...

i do also always b so ,,,,,lucky'''' to run in2 these 2 kinds of people , who look me down
原帖由 Jom 於 2008-2-1 00:19 發表
既然咁唔鍾意呢類人,大可以:
1. 更努力去進步,當比佢更有能力既時候,就可以選擇用邊一種眼光去睇佢,而唔係介意佢點睇;
2. 先反省一吓,佢地話既係咪真係無道理.人可以唔鍾意其他人既表達方式,但唔可以否定事實;

人生 ...

>>>> 1. 更努力去進步,當比佢更有能力既時候,就可以選擇用邊一種眼光去睇佢,而唔係介意佢點睇;
>>>> 2. 先反省一吓,佢地話既係咪真係無道理.人可以唔鍾意其他人既表達方式,但唔可以否定事實;

o yes so true , a kind o' best practices

i do also take it as a kind o' stimulus or challenging or testing or training

the more i read here,
the more i'm confused ,

??
??
are y'all speaking Greek here ??
原帖由 Guest from 219.78.66.x 於 2008-2-23 17:17 發表
這種人 我都好怕,佢這種人是不會理解別人的處境,一味認為別人不夠努力先至會咁窮,他不知他好命又好彩,他無病無痛,出生起富裕家庭,他付出不多就可以到外國讀書(有錢人只是乖乖地在屋企讀書就得,而窮人可能要半工讀才可以讀上 ...

who is 他 ??

d'u mean : : 這種人 = Christian ??

cheers ThANKye
原帖由 Guest from 219.78.66.x 於 2008-2-24 15:35 發表
我講這種人相信起離家的主要成員都知我係講緊誰了,大家有興趣問下佢地究竟是誰囉

hi
離家的主要成員 , 佢/////////佢地 究竟是誰囉 ?
原帖由 Jom 於 2008-2-24 15:54 發表

富貴一定係幸福?無出過國就無前途?人生既出路得一條咩?定係呢個經已係定局,將來無第二個可能性?太膚淺啦掛...

我唔覺得你描述既呢類人值得欣賞,但起碼佢講出咗一個事實,呢個世界的確係"技不如人,死不足惜".你插佢地之餘,會唔會同佢一樣,都係"憎人富貴,厭人貧",只係你兩位一人做一半?

如果俾人話果位唔甘心俾人話既,咁自己努力D囉,到佢有能力既時候,根本就需要介意人點睇佢,反而係佢可以去選擇用乜野目光去睇呢類人.人係無可能去改變際遇既,但如果改變唔到就屈服投降或者單單憤世疾俗既,點會有推動力?

我唔知亦無興趣知點解你要咁嬲,但我自己以前都窮得好緊要,雖然時至今日重未退到休,但托賴都叫做可以安身立命.途中有無數既人報以白眼,亦親身經歷過唔少世態炎涼.老實講,咁多年黎我都只係本住一個諗法繼續行落去,做人好似打牌咁,有人一開始打就贏,有人一開始就會輸;但無論輸贏都好,並唔係一個定局.今日有人話我踩我唔夠好,首先去諗吓自己係咪真係唔夠好先,能力唔夠既咪去強化吓自己囉,人係應該每一日都不停咁成長既;總之我一日未做得好,人地亦有權去質疑我.

至於你講既呢類人,根本就唔需要去理佢;呢種人就任得自己活係自己既世界入面算啦,唔值得討厭更唔值得尊重,根本就可以當佢無到.
富貴一定係幸福?無出過國就無前途?人生既出路得一條咩?定係呢個經已係定局,將來無第二個可能性?太膚淺啦掛...

我唔覺得你描述既呢類人值得欣賞,但起碼佢講出咗一個事實,呢個世界的確係"技不如人,死不足惜".你插佢 ...

n'o ,
no ,
there must////MUST b n'ever ever ever never any thing similar as 白眼 from my side ,

>>>>>>>>> 但我自己以前都窮得Q緊要,雖然時至今日重未退到休,但托賴都叫做可以安身立命
me2 ex-actly
me too exActly ;;--^)

原帖由 derSee 於 2008-2-24 18:13 發表
你0地呢d基基當呢度係咩地方?
講0野出 post 連名都唔留個,
似係來攪事...請移玉步...

hi greeting good morning My Dear derSee ,

ThANKs for standing out to maintain 'the order here ,

long time n'o[[no]] see , well wellcome back

KUNG HEY FAT CHOI !!
KUNG !! HEY !! FAT !! CHOIce !!,;--^)

p.s. : ::::: sorry cant type u in chinese ;;--^)

原帖由 天煞孤星 於 2008-2-25 19:24 發表

當我聽到這句「技不如人,死不足惜」,我替這些遭遇不幸的人難過。為什麼這些人完全不會憐憫不幸的人?? 有錢有什麼了不起?? 我不羨慕富貴人家,因為他的心地太差了,越有錢越沒有寬容之心,為什麼上天不去懲罰這些沒有同情心 ...

hi greeting good morning

i do not know Jom ,
but ,
i'm confident that , Jom 不歧视人 , he has no such need ,
i'm confident that , Jom 只是指出世界的現實 , please 放心

原帖由 隨處發瘋 於 2008-2-29 20:27 發表
jom,唔好同呢班無業遊民嘈啦! 不如今晚等我請你食飯,之後我地......
我未婚夫而家唔係香港呀!::

My Dear Sir Jom , i'm so jealous o' thee , ,

pk .... la , up2now
i do still not have taken my dinner ,
i'm so starvingly  ,,,,,hungry'''' by now .........
;P;P

原帖由 沙文 於 2008-2-29 22:32 發表
您咁順應網友懇求,只要佢再次囈您回帖,您都要令佢感到極度滿足啦

to : : 酒井明
, hi greeting good morning , long time n'o see ,
welcome back , lucky+luckier4me to see u here ,

i 再次囈您回帖 + post , i'm your listenner ,;--^),

cheers ThANK-ye

p.s. : : sorry cant type u in chinese

原帖由 酒井明 於 2008-2-29 22:20 發表
純粹係為o左滿足一個網友o既要求,我先至作呢個回帖。
一個心智正常o既成年人,應該好清楚咁知道,有邊D言論、觀點,即使自己係幾咁真心誠意係認為正確,都只適宜響私下聚會時講,而唔會響一個公眾場合,例如每個人都可以click上黎 ...

My Dear Sir 酒井明 , good morning again hi ,

i would like to really 請 you to 回帖 or post 帖

even your opinions are alternative @ here ,
but ,
that may be exActly what here needs ,
for counter-balance ,
for best referrence ,

i would like to really 請 you to consider it again a bit

cheers ThANK-ye , yours truly humbly the listenner , pendragon ,

p.s. : : sorry cannot type you in Chinese
原帖由 Jom 於 2008-3-3 17:21 發表
P仔:唔好妒忌,自己快D上,對於不明來歷既散裝蚱蜢,無論公乸我都係避之則吉既.而且我無福消受,受唔得起呀.但你食時食,帶定三寶-杜老師,平安鐘同殺他死至為之首要呀.

沙兄:算把吧,我都唔明,講咗幾版都話窮唔係罪過,但就唔好介意人點睇,自己努力向上咪得囉.但就唔明乜得咁多人都好似做八婆週刊出身咁,睇一兩句作幾頁紙.唉,我以為無讀過書文盲啫,點知有讀果班就重盲,文盲都算啦,心盲先大大鑊.咁大個人連性器官同人都分唔到.你話香港既教育制度真係幾咁成功呢. ...

心盲 ......... , o yes , what a simpler+better term 4me2depict them ,

ThANKs
原帖由 Jom 於 2008-3-7 16:04 發表
咁有廢問題咪對返個廢答案囉,正常吖

wow
vvow ,
众人难敌你的美色 ,因乜解9你咁能够受欢迎gaa ??  我 人中 边 渡 够 你 玩 aa ??
人地 点都要点返你出来 ......... 又 唔见 点 我 ??
喂 , 大佬 ! 留返条水 比 細佬 好 worr

高級模式 | 發新話題
換一個