返回列表 回覆 發帖

[發問] 諗唔到

琴日,薏蘊公主帶班姊妹返屋企唱K,吩咐我斟茶招呼佢地。我奉茶之時,醒起心中一直有個疑問,曾經問薏蘊公主,但係基於某個或多個我唔知道嘅原因,佢唔答我,我就趁此機會請教下姊妹們嘞。

一個人無論唱歌唱得幾肉酸,一旦佢歸信移鼠大聖,都会被要求在敘會時唱詩贊美主。對於此現象,我認為惟一合理嘅解釋係,只要有心,就算唱得肉酸,神都唔會介意。

但係,如果係咁,到教会揀choir成員之時,應該係人拍心口都可以加入,例如,如果我話要加入都應該得嘅。但似乎事實又唔係咁喎,入得choir嘅人,歌喉大概都唔會太難听。究竟點解会咁樣嘅呢?

正當佢地思考緊点答我嘅時候,薏蘊公主竟然話:「妳地咪鬼睬佢啫。仲唔拎埋啲糕點出來?」咁,佢地就話:「hehehe,妳老公真係風趣嘅啫.........」下面再話我咩我就唔知嘞,而我呢個咁嚴肅嘅問題亦被再次擱置,收尾我又要做伴唱,冇機会再次提出,佢地亦都好似完全唔記得我咁樣問過。

熟悉景教音樂的阿婆版友,唔知可唔可以解俾我听呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
...有兩年我隻腳重係耶教入面既時候,曾經係喊驚團(cryer)既一份子.我重記得有見過呢類情況,佢地當年既解釋係咁既:

"阿乜弟兄/姊妹你咁有侍奉既心我地好明白,真係為你咁有靈性而安慰.你要知道,阿穌哥一就講咗每個人有自己特別既呼召,即係話每個人既天賦能力會有唔同,我地作為耶徒,就梗係會用自己最好既去侍奉阿老耶同蘇哥啦.好似你既情況,我就會覺得係清理場地你會拿手D.其實唔需要介意係乜野工作,只係係侍奉神既,神係會計埋你係天堂果條雙糧入面架啦....(下刪一萬字)"

...即係話家吓公司請咗你返黎,要調你去邊個部門係無得揀既.總之你阿頭覺得係邊辨掂就做邊辨囉.咁你估做耶徒咁易呀,多番少少自主性都唔掂呀...

再唔係,你可以睇返吓荷里活舊片sister act 1,會有更深入既描述.

回復 2# 的帖子

冇理由嘅!您可以話:「既然你地話我唔可以用詩歌事奉,咁崇拜果陣亦冇理由俾我一齊唱嘅啫?上帝幾時有話過我唱得衰喎?」
Don't know where God is but the Devil is in the details
...阿沙兄...你睇清楚吓啦,我都話咗我係cryer既一員咯,果陣個個禮拜都要喊一次驚架...呢單野唔係我做主角喎...你屈我...

再講,果陣個教牧又無話唔俾,只係話佢做第樣好D之嘛...你屈果個耶徒...

以我所知,如果個教友咁堅持,通常都會係唔趕客既情況下俾佢入團既,大不了咪叫佢唱細聲D囉...
原帖由 Jom 於 2008-2-3 17:19 發表
"阿乜弟兄/姊妹你咁有侍奉既心我地好明白,真係為你咁有靈性而安慰.你要知道,阿穌哥一就講咗每個人有自己特別既呼召,即係話每個人既天賦能力會有唔同,我地作為耶徒,就梗係會用自己最好既去侍奉阿老耶同蘇哥啦.好似你既情況,我就會覺得係清理場地你會拿手D.其實唔需要介意係乜野工作,只係係侍奉神既,神係會計埋你係天堂果條雙糧入面架啦....(下刪一萬字)"

係呀係呀,我果陣同女友去教會時,亞乜傳道都同某人說洗廁所無問題,因為阿耶哥都同乜水洗過腳丫嘛,工作無分貴賤既呢。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 5# 的帖子

不成理由wor. 洗過腳ja ma, 又無洗廁所...
原帖由 weakest 於 2008-2-4 00:25 發表
不成理由wor. 洗過腳ja ma, 又無洗廁所...

借題發揮,活用比喻,乃牧者的強項也。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
這個問題,跟「為什麼街上傳教的總是女學生」是一樣的(笑)
原帖由 Nomad 於 2008-2-4 03:05 發表

good view ,
good observation ,

回復 6# 的帖子

移鼠大聖帶頭搞衛生,可見此事工何等重要。而我,甘心放棄重要事工而做冇咁緊要的唱歌仔音樂事工,都算偉大啦卦?您冇理由唔count me in啦卦?
原帖由 Nomad 於 2008-2-4 03:05 發表

你估佢地唔想搵D仔黎企街咩?有先得架.就算有,都企埋一邊同個無咁扒既姊妹私底下交流吓啦,所以見到既咪都係得班女囉.
原帖由 沙文 於 2008-2-4 06:44 發表
移鼠大聖帶頭搞衛生,可見此事工何等重要。而我,甘心放棄重要事工而做冇咁緊要的唱歌仔音樂事工,都算偉大啦卦?您冇理由唔count me in啦卦?

你去洗地啦,阿教牧話你洗地拿手呀...做耶徒要聽話,唔做得自把自為架
原帖由 Jom 於 2008-2-4 13:21 發表

你估佢地唔想搵D仔黎企街咩?有先得架.就算有,都企埋一邊同個無咁扒既姊妹私底下交流吓啦,所以見到既咪都係得班女囉.

>>>>>>>>> 你估佢地唔想搵D仔黎企街咩?有先得架

just simply because there-o'
there4 ,
they may always b inclined2send 學生 [[[[[[[[[ i.e. young girls ]]]]]]]]]
to 企街
to attract back some male wolves such as me

原帖由 Jom 於 2008-2-4 13:21 發表

>>>>>>>>> 你估佢地唔想搵D仔黎企街咩?有先得架 ,

if .... that 仔 's 你 ,
then ..... n'o matter how ever sincerely 你 in begging 教牧 to let 你  to 企街 ,
but ,
教牧 would b better to arrange some pig 扒 to be the 企街

教牧 would even advise 你 that : ::::::::::
````````` 因為阿耶哥都同乜水洗過腳丫嘛,there4 , 你 ......... 工作無分貴賤既呢。'''''''''

係架,佢又會話我洗地拿手囉...萬變不離其宗,五色眩目咪其實睇到最原點,咪又係利用你班友仔...
原帖由 Jom 於 2008-2-3 21:36 發表

你去洗地啦,阿教牧話你洗地拿手呀...做耶徒要聽話,唔做得自把自為架
一早已論證咗唱詩係唔駛拿手咖嘛,事奉神係只要有心就得啦。教牧唔洗地要我洗,難道係佢冇心咩?
唔係話唱詩要拿手,只係阿教牧話你洗地好D咁啫...
洗地咪算好lor. 一陣叫你幫人洗腳咪仲哀...都唔知有無細菌....

仲有, 梗係叫D唱得好聽的人去唱la. 你幾時睇過耶經D人夠膽供奉D垃圾俾耶神ar? 一陣阿耶神唔like咪大鑊? 獻個"凡火"都要死wor....咁choir咪揀人lor.
在敘會時, 有大把人一齊唱, D領唱的仲要大聲D, 咪唔怕D普通人唱得難聽lor. 用D好聽的聲掩蓋D難聽的聲, 分明搏阿耶神"老耳昏花", 搏佢聽唔出la...

回復 17# 的帖子

冇根據嘅嘢教牧係唔会亂講嘅。我常在崇拜時同其他會眾一起表演唱歌,但大家都唔知我洗地洗成點茄
有一次,參加一位教友嘅poolside party.發現姊妹嘅裝朿係咁嘅:

而弟兄則係咁嘅:

本來呢個現象好平常,但係一查經就發現,其實經文話原祖食咗果果後發覺自己剝光豬醜死鬼,並無透露上帝幫佢地整唔環保嘅mink來著,係有男裝女裝之不同:
3:21 耶和華神為亞當和他妻子用皮子作衣服、給他們穿。

咁樣理解,應該係男女暴露程度之標準係一樣嘅。
咁請問,教徒憑什麼認為弟兄去游水有權打出兩粒linn頭呢?
高級模式 | 發新話題
換一個