返回列表 回覆 發帖

為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒?

回復 34# 的帖子

我唔係一早投誠咗, 話"我深信沙老大絕對無誤"la mei?
《帝國殘夢》摘錄

基督教的一個本質

歷史上以基督為名的暴行也不勝枚舉,白人對印第安人的所有征服及其所伴隨的暴力都是在文明和基督的旗幟下進行的。基督教義具有絕對性和排他性。基督教裡的神是萬物的創造者、是宇宙裡至高無上的權威。基督徒相信,只有對神保持絕對的崇拜,全身心地侍奉神,他們才能獲得拯救和永生。所以凡是反對神的人就是基督徒的敵人,凡是不信神的人就是異端。《聖經》裡就記載有不少暴力征服的故事。自羅馬帝國以來,歐洲人相繼皈依基督教,教廷權力不斷擴張,到中世紀時期竟成為西方社會至高無上的權力中心。但也就是這一時期,歐洲人借助宗教的名義對穆斯林世界進行了血腥的十字軍東征。16~17世紀宗教改革時期,天主教會和新教勢力互相指責,互相戕害,內戰、外戰打了一百多年,打得白骨成山,血流成河,就是為了爭個“正統”。所以啟蒙時期的思想家對教會和宗教戰爭雙方的狹隘和殘忍深惡痛絕。

德國哲學家費爾巴哈指出,基督教“信仰包含有一個凶惡的本質。基督教式的信仰是基督教的迫害異端與處決異端者之至高無上的根據。……在信仰看來,一切物質基礎都是對上帝的信仰——信仰是絕對的義務,而那些對人應該盡的義務卻只是派生的、從屬的義務。這樣,不信者乃是……理應殲滅的主體。凡是否定上帝的東西,本身也就必須被否定。最高的犯罪,就是冒犯上帝的尊嚴。在信仰看來,上帝是一位人格式的、最最人格式的、最最不可冒犯、最最有權有勢的存在者。”了解這一點,我們就不難理解白人為什麼在霸佔印第安人的土地時那麼心安理得,在對付拒不皈依白人宗教的印第安人會那麼殘酷無情。清教徒的領袖約翰·溫斯洛普宣稱:“印第安人充其量只對他們已佔有的或有條件改良的土地擁有自然的權利……至於這個國家的其余土地,誰能夠並願意改良它,誰就可以擁有它。”在美國建國初期,基督教各派勢力對印第安人的態度充分體現了絕對的宗教信仰這種絕對矛盾的現像。宗教信仰構成了美國人的世界觀,這種世界觀不僅為他們提供了精神上的寄托,而且為一些本來非常復雜的倫理問題提供了非常簡明的答案,為他們對異類實施暴力提供了理論上的依據。
原帖由 weakest 於 2008-2-18 06:42 發表
我唔係一早投誠咗, 話"我深信沙老大絕對無誤"la mei?
聖經就無誤啫。沙老大會誤咗人地嘅青春...........
Don't know where God is but the Devil is in the details
數百年前
基督徒屠殺印第安人、掠奪土地以實現基督教屹立千年不倒的理想

百年前
基督徒暗地裡協助西方列強以鴉片毒害中國民眾、又自導自演化身神子民再出現解救中國民眾 以實現基督教屹立千年不倒的理想

往後
基督徒又會以何種血腥手段去維護基督教屹立千年不倒的理想 ﹖﹖
Also, Christianity would provide an incentive for the believers to fulfill the obligations of citizens (e.g. paying tax). "該撒之物歸之於該撒,上主之物歸之於上主"ma...

As such, it provides a useful tool for governents to rule people...

回復 36# 的帖子

妹妹仔,我諗真係要好似你話"針對基督教"黎講既話,咁"5.社會的發展,並未能填補心靈的需要,基督教的神卻提供了這方面的滿足"就唔成立.因為並唔係每一個需要,亦唔只係得一個宗教做得到.如果真係每個人都需要既話,心理醫生相對地只係五餅三魚.同埋,又如果真係老耶提供到滿足,都唔會有呢個網甚至國內外咁多唔同既反耶/反宗教團體.

至於"2. fear of punishment after death, and the reward after-life",呢個反而完全hit到人類既弱點.但因為資訊同科技既發逹,人對生前死後既猜想會要求更加多具體而確實既證據.只係提供簡單如"死後上天堂/落地獄"等經已唔可以令人信服.

"3.人的奴性以及依賴性萬年不變"同"4.人從起初己經尋求一個神",回歸原點,呢兩個point其實都係由人既惰性引申出黎既.但並唔代表就因此要臣服於天地或任何未經證實既體位.簡單舉個例子,人同天氣搏鬥就已經有人類開始就一直存在,但以前人會見到龍捲風就話係神蹟;如果你今日重見到有人要攞個人去祭神求雨,你會話佢地痴線;正等如可能好多年之後,人見到耶教既教規都會莞爾一樣.

point1唔係太明白你既意思.

回復 46# 的帖子

"point1唔係太明白你既意思."

It is extracted from post #2. What I mean is that the believers are foolish. Some of them would choose to believe by simply hearing of some (but not sufficient) ideas of Christianity, without careful thought about it.
Jom, 你可以睇返之前各位發表的post. 我只是將之總結, 看看有甚麼發現.
原帖由 prussianz 於 2008-2-18 04:24 發表

My Fair Lady 小妹 ,

hi greeting good morning ,

couldest thou declare whether thou wert a Catholic or Protestant ?

cheers ThANKye bestrespects , pendragon

據現在常用分類:  Protestant. but i'd rather call myself a Christian. To me, what branch a Christian belongs to doesn't really matter. The core value of their faith is what I look at. Maybe will elaborate more if there's chance (and time...)

btw...你在外地嗎? 若然在香港, 4點幾都唔訓....好傷身的.
原帖由 Jom 於 2008-2-18 07:22 發表
人從起初己經尋求一個神
喂,聽講好似某民族懶,先會淨係尋求一個神咁少ju喎?其他勤力嘅部落唔會將個goal set得咁低喎
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 50# 的帖子

沙兄: 我既意思係因為人潛在既惰性令大部份人都會選擇單一(揀少樣煩少樣)服從(懶得去諗及做話事人,跟隊算數).你講既民族都未算,連諗都唔諗,求九其將附近地區既宗教炒個雜綿又話又原創又話獨家又盛咁.唔係點會有太陽神節變咗人家既聖子壽辰啦.

妹妹仔/弱雞兄: 收到,唔該晒.但呢個point我唔完全認同.如果只係指信既人我同意,但幾乎所有宗教入面都好多人只係利用人既弱點黎進行另類操控.好肯定呢班友唔係傻同天真.

回復 51# 的帖子

Jom:
For that point, I refer to some of the believers (especially those who are controlled). If this combines with my point in post #45, would it be a more complete story?
原帖由 小妹 於 2008-2-18 22:15 發表
好感動.......抽刀的見解果然沒讓人失望!

各位睇到啦,對小妹要溫柔D,咁先可以感動佢丫嘛。

你地班友唔識既話,等我教下你地:

首先要讚賞對方:無論你認為對方的見解多麼的不合理,都首先要欣賞和讚美對方。
措詞婉轉:就算你認為對方真的很錯,都要婉轉地告知,不可太硬綁綁及太直接。
互相尊重:我雖然不同意你的說話及見解,但我都會尊重你的意見。
用心回應:不可因為認為對方的問題太愚蠢,而戲言敷衍一兩句,當是回答。

教會的牧者好多都懂得這些技巧/技倆,你地仲唔與時並進,就會被淘汰。

小妹不要見怪,如果對你回得太過分和刻薄,你即管告訴我,讓我好好教訓他們!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 53# 的帖子

超,呢啲嘢我都有得出賣啦
我有讚佢勁過賭聖葉漢咖!
原帖由 沙文 於 2008-2-19 02:17 發表
超,呢啲嘢我都有得出賣啦
我有讚佢勁過賭聖葉漢咖!

佢受先得格!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 55# 的帖子

咁仲想點喎?
葉漢加埋戴子郎聯手做庒都贏唔到小妹,好未?

回復 35# 的帖子

沙兄唔記得有人問耶穌過以下既問題咩?
太22:23 撒都該人常說沒有復活的事。那天、他們來問耶穌說、
太22:24 夫子、摩西說、人若死了、沒有孩子、他兄弟當娶他的妻、為哥哥生子立後。
太22:25 從前在我們這裡、有弟兄七人.第一個娶了妻、死了、沒有孩子、撇下妻子給兄弟。
太22:26 第二第三直到第七個、都是如此。
太22:27 末後、婦人也死了。
太22:28 這樣、當復活的時候、他是七個人中、那一個的妻子呢.因為他們都娶過他。

咁一個婦人嫁七個丈夫都得,摩西只係娶兩個老婆姐,你唔駛眼紅掛?
原帖由 小妹 於 2008-2-17 19:41 發表
反基督教/徒的事件與思想從耶穌時代已經存在, 聖經中記載不少.
儘管反基聲音越來越多, 也十分多元化, 但基督教至今立教兩千年, 信徒達世界人口3分1, 當中不乏文人學者科學家等.
究竟是甚麼原因使基督教在斥責聲及多 ...

不倒既原因就係因為經過兩千年,信徒只達世界人口3分1,仍然只係小數。
萬一信徒超過世界人口既二份一,變成大多數,咁就一定會倒下來喇,因為我地已經冇辦法再遵行主既命令啦!

太7:13 你們要進窄門.因為引到滅亡、那門是寬的、路是大的、進去的人也多。
太7:14 引到永生、那門是窄的、路是小的、找著的人也少。

反基既人只要不斷咁加入信徒行列,咪可以令到基督教倒下來囉!

回復 57# 的帖子

我讀書不多,您不要騙我。
佢個埃及老婆當時未死嘅。

反基嘅人口只係好少數,對此幫助微乎其微。兄您唔好甘於印印腳做一個吹水太平基督徒,克日動身往伊拉克傳福音,周遊列國,捨身將16億穆斯林引領歸主,則可成就此事矣

回復 53# 的帖子

車,我夠有提出佢有point hit中人性既弱點咯.落筆又中肯,你話邊個刻薄同過份呀你.你話你自己呀?快d約個時間出黎,我決定要出埋私伙架撐黎劈殘你.

水哥,下次用"你地班友"既同時唔該睇清楚吓有無其他人係側邊穩陣喎.咪一聽到人地係妹妹仔就衝出黎做盾至得架

弱雞兄: 我諗要將呢個point分拆做兩個,
1. controller係幫政府/當權者進行另類操控,從而得到某種政治/軍事特權;又或者係先進行另類操控,當得到一定程度既群眾認同之後就同政府/當權者進行bargaining,從而得到某種政治/軍事特權.
2. be-controller就好似你咁講,將其歸類入point4&5個catergiory
高級模式 | 發新話題
換一個