返回列表 回覆 發帖

嗯,學做人的道理

原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-6 18:44 發表
培養正確的思維模式
◎楊 釗

幾種「成功思維」方式:

一、PMA黃金思維

凡事往好的方面想,不向壞的方面想。同是身陷窘處,一個人看到的是周圍的沙漠,枯燥無味、度日如年;一個人卻看到美麗的藍天,感謝上天的恩賜,令他有機會靜下來看到大自然的美麗,珍惜獨處的時光,回味人生美麗的一面。
與人相處,多看對方優點、長處,少看對方缺點、短處,這樣才能長久相處,否則,很容易分開。所以,在管理學中的其中一項重要原則是「用人之道,但取其長,不計其短」。
師伯,有時呢啲即食麵式的思維,就唔好用在人生中每一方面。例如,買隻股票,點知第二天跌25%。

凡事往好的方面想,不向壞的方面想,實有趁低吸納,它會止跌回升的.........第三天,跌50%。凡事往好的方面想,不向壞的方面想,已跌了50%,計net assets都抵啦,實唔會再跌............
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Step.King 於 2007-3-7 21:24 發表

咁我知道第三天要講咩啦
第三天跌至10% 向好的方面想  感謝主 令我明白金錢不是我的一切
我蒸發了九成資產還是這樣平安喜樂 阿門!
然後就會學精 下次買股票時會買埋對沖 ...
股票唔係一定hedge到既契弟。如果得,咁您即係話有一個方法係可以保證買股票唔會輸錢啫,您諗下有冇?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-12 08:05 發表
嗯,內容幾好喎,可以參考。
嘩, 人地話劉邦點好點叻,您唔可以亂咁認同喎,我會誤會您想殺功臣喎。
原帖由 Guest from 219.77.99.x 於 2007-3-12 17:02 發表
美國鋼鐵大王卡耐基更是聲稱:“你可以把我所有的廠房、資金、設備和市場統統拿去,隻要保留我的骨干人才,過四年,我又是一個鋼鐵大王。”

咁有冇人將卡耐基的所有廠房、資金、設備和市場統統拿去,隻要保留佢的骨干人才呀?
原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-12 18:06 發表
「故良將無棄才,明主無棄士」這段寫得真好。每個人都有他的優點,假如不斷著眼於人的缺點而棄用,就不能善用人才。

多些欣賞別人,缺點亦是優點,視乎觀點與角度。 ...
寫得好都要寫得啱。魏延之反係三國演義情節,並無史據。

《三國志》:原延意不北降魏而南還者,但欲除殺儀等。平日諸將素不同,冀時論必當以代亮。本指如此。不便背叛。」
《資治通鑒・卷第七十二》:「始,延欲殺儀等,冀時論以己代諸葛輔政,故不北降魏而南還擊儀,實無反意也。」
以上三國志係卷四十 蜀書十 劉彭廖李劉魏楊傳第十, 漏左出處, sorry sorry
http://www.hkedcity.net/project/ ... tml?section_num=040
原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-12 19:31 發表

我係話《貞觀政要》果段寫得好咋喎~
不過沙文兄既考證態度,真令小弟心悅誠服。
咁您話, 如果李世民發現有條友做皇帝好過佢, 又會唔會好欣賞佢既優點呢?俾個咩位佢好呢?

原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-12 21:58 發表

李世民就唔知了,至少我就會啦。
咁,劉邦都幾欣賞項羽既

信謝,因問王曰:「今東鄉爭權天下,豈非項王邪?」漢王曰:「然。」曰:「大王自料勇悍仁彊孰與項王?」漢王默然良久,曰:「不如也。」

【史記‧淮陰侯列傳第三十二】
原帖由 Step.King 於 2007-3-13 02:09 發表

老大 咁明成祖都唔差丫  明代英名之主  可惜都開了重用宦官先例 送了明代基業
王振  汪直 劉僅 魏忠賢  等輩那個不是猧國殃民  說是道非 賊喊捉賊 殘害異已的無恥之輩??? ...
劉謹。我認為佢起碼好過正德皇。太監都唔一定衰既,都可以有寇連材。不過多數係衰既上位
原帖由 kc 於 2007-3-13 11:12 發表

那就不是「故良將無棄才,明主無棄士」了。
冇錯。有時皇帝都會拍屬下馬屁,佢呢句野,係有政治背景既,並唔單止係用T/F既原則,佢係錯,但係有「錯的作用」。
原帖由 vincenthychow 於 2007-3-13 17:07 發表
我又貼下文先

不過亦有d人..不得不妨....
一個鍾意搬弄是非...造謠生事既人..
不論佢有乜野本事...佢都只係識得將佢既本事用於破壞之上..

“ 亲 贤 臣 , 远 小 人 , 此 先 汉 所 以 兴 隆 也 ;
咁又不妨諗下,「先漢」的賢臣包括咩人。陳平算是君子嗎?佢出果條離間計整蠱范增,第日在九泉之下,大家問下孔夫子,是否「搬弄是非...造謠生事」?

創立先漢的劉邦自己,又算係君子定小人?
原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-13 18:04 發表
睇電影「門徒」,我都學精左,甚麼小人、好人,通通都要「防」。

vincent 你放心好了,所有聲音我都會聽,我只是不會聽說是說非、中傷別人的說話而已。 ...
皇帝的冠冕, 兩旁有一塊玉垂在耳邊,叫做「充耳」。亦是成語「充耳不聞」的由來。意謂有讒言要用之塞住耳仔,充耳不聞。

師伯明白此理,距帝皇之業不遠矣!
原帖由 Step.King 於 2007-3-14 04:14 發表

老大所言甚是  看歷史絕不能單看表面三言兩語

想劉拜當年還不是找部下頂包  故弄玄虛  才可以在滎陽兵敗時檢回一命
於楚漢訂約之後 更乘項羽不備起兵襲之  這種笑裡臧刀之事
可說是古今小人的表表者!
惜今天道德 ...
所謂「親賢臣遠小人」,表面上,諸葛武侯係說教,凡係說教都要有咁神聖講到咁神聖,實則又要開基創業,又要賢,邊有啲咁既事嫁?自鳥生魚湯之後都冇得咁嫁啦。但細心留意下,諸葛武侯說教都幾隱晦,佢叫劉禪親賢臣遠小人,但冇叫劉禪自己賢埋一份喎。

但係佢冇劉邦咁厚面皮, 講唔出「臣要賢,皇帝自己要奸」。劉邦呢條友真係厚臉皮得來幾好玩,被下屬當面鬧佢「桀紂」都好得戚。佢有個同鄉叫周昌,性耿直,做御史大夫,一次找劉邦奏事,撞到佢攬住戚夫人依泣,周昌正欲退出,被劉邦捉住,騎在他頸上,問:「朕這個皇帝做得怎樣?」周昌話:「陛下係桀紂之主。」劉邦嘻嘻嘻咁放左佢。

【史記卷96張丞相列傳】
昌嘗燕時入奏事,高帝方擁戚姬,昌還走,高帝逐得,騎周昌項,問曰:「我何如主也?」昌仰曰:「陛下即桀紂之主也。」於是上笑之,然尤憚周昌。

所以, 皇帝自己賢唔賢, 其實真係冇所謂既, 美國佬都好明白, 總统咸濕係冇所謂既。唔好再鬧David, 淪落到同景教徒一般見識啦。

高級模式 | 發新話題
換一個