返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 香港50樣經典小食

原帖由 weakest 於 2008-7-12 22:56 發表
豬油撈飯應是差不多的東西吧(窮人產物)...但不見這東西上榜呢...(昨天才食了一個豬油撈飯...)

我就聽說大榮華的很好吃。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 19# 訪客得得b 的帖子

您又唔係第一個咁講,點會唔明呢?
上世紀六十年代都大把人持相同觀點啦,若然您不止用把口教育群眾,仲會有大紫荊襟章送添。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-12 09:13 發表

據他們指出英國是在韓戰以後 才懂得對華人客氣起來的
呢句我就不敢苟同啦
本來英国佬是很尊重吾中华上國文化傳统的,係1971年10月7日之後就不將华人放在眼內。
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 21# 抽刀斷水 的帖子

就是在那兒食的...(不用自己付錢)
原帖由 沙文 於 2008-7-13 18:21 發表
您又唔係第一個咁講,點會唔明呢?
上世紀六十年代都大把人持相同觀點啦,若然您不止用把口教育群眾,仲會有大紫荊襟章送添。

咩呀 你係咪最近蠢左呀

回復 25# 訪客得得b 的帖子

我識得跟您口水尾吼住英国佬返祖家之後踩佢地,而且無論喲英国佬点衰,1060年我就好似您咁打死都唔肯唔做白皮豬治下的低等华人,点會係蠢左呀?
原帖由 沙文 於 2008-7-12 22:51 發表
咁點解同期的祖国的捱苦成就又同HK不盡相同呢?

唔係 <毛澤東vs 鄧小平>, 就係 <葛 柏 vs 廉政公署>?
講到肥彭, 佢就係唔衰搞到衰,  好好公關都係冇用; 唔講經典蛋鐽碗仔翅,  俾屎佢食啦.

如果唔講政治嘅話, 我就話係 风水轮流转吧.
原帖由 沙文 於 2008-7-14 04:07 發表
我識得跟您口水尾吼住英国佬返祖家之後踩佢地,而且無論喲英国佬点衰,1060年我就好似您咁打死都唔肯唔做白皮豬治下的低等华人,点會係蠢左呀?

你最近貼文九吾搭八 我真係覺得你突然之間蠢左dd架
我講你吾信 俾d你信任付託的英人意見過你睇下啦

英研究:吸菸可提升記憶力與專注力
期:2008/07/14 19:59
(中央社台北十四日電)科學家指出,吸菸有助於提升記憶力與專注力,這項發現可望幫助製造出尼古丁藥丸,治療阿茲海默症。

英國「每日郵報」報導,專家正在研發模仿菸草有效成份的藥物,可刺激大腦,又不會引發心臟病、癌症、中風或上癮。

實驗室實驗發現,尼古丁可提升動物的智力與記憶力。

研究人員今天在大腦會議上提出最新發現,他們希望新藥物可比現行治療失智症藥物,產生更少副作用;此藥物可望於五年內上市。

但他們強調,新的治療方法無法治癒阿茲海默症,頂多只能讓病患多過幾個月獨立生活。

長期以來,菸草已知具有刺激大腦效果,維多利亞時代的醫生建議吸菸,藉以加強敏銳判斷力並提升專注力。

然而吸菸會引發癌症、中風與心臟病等致命副作用,因此醫學研究常常忽略菸草的益處。

倫敦國王學院精神病學研究所教授史托曼已証明,尼古丁可改善老鼠的智力與記憶力測驗表現。

史托曼說:「我們稱為藥物的物質,在多數案例中確實同時具有好處與壞處,尼古丁也不例外。」

他說:「我們十年前開始進行這項研究,當時我們沒料到會發現,對正常實驗對象的認知表現具有益處。」

他說:「但我們可以在急性投予尼古丁時發現效果,小幅改善正常老鼠的工作表現。」

史托曼的研究團隊訓練老鼠,讓老鼠針對一閃而逝的亮光進行判斷,並站在籠中不同區域。如果牠們往正確地點移動,便可獲得食物作為獎勵。

老鼠熟悉這項動作後,約八成時間可正確反應。但注射尼古丁後,成功率增加百分之五。

當老鼠因嘈雜噪音而分心時,差異更顯著。沒有尼古丁時,他們約五成時間正確完成動作,但有尼古丁時可達八成。

史托曼教授的研究團隊過去曾研究,尼古丁如何改變大腦迴路,進而提升記憶力與專注力,並找出相關的若干主要大腦受器與化學傳導物質,例如多巴胺與谷氨酸鹽等。

回復 28# 訪客得得b 的帖子

大把人食緊啦,不過貴過食煙之嘛

即係咁,戒煙但唔戒戒煙香口膠,雖然貴啲,一樣得嘅
戒英国佬但唔戒英国佬制度,50年不变,都係一樣得嘅

回復 29# 沙文 的帖子

這真是無聊小食。

回復 30# 抽刀斷水 的帖子

咁又未必,可提升動物的智力與記憶力嘛
可能教會禁止吸煙,就係因為咁嘅原因
原帖由 沙文 於 2008-7-14 22:19 發表
大把人食緊啦,不過貴過食煙之嘛

即係咁,戒煙但唔戒戒煙香口膠,雖然貴啲,一樣得嘅
戒英国佬但唔戒英国佬制度,50年不变,都係一樣得嘅 ...

正如前面說過 台灣 南韓都沒有英國佬制度 而又一樣繁榮 對嗎?

世上有兩個海島國家 分別是日本和英國 他們本身的地理位置  就是最佳防衛武器
長久以來他們都能以此天然功能  輕易扺抗企圖入侵他們的軍隊  而另一方面 她們都鄰近大陸 令她們在吸收各樣文明技術上都不太困難 結合兩點簡單來說 就是她們的國土易守難攻 文化容易經過世代保存及改良 不像大部份陸地國家 國土屢受攻擊 有時莫說文明 全民族被消滅都有發生過 這種天然武器非海島獨有 首都和大部份國土位於極嚴寒的俄羅斯都有 且看她們利用冬天打敗拿破倫 希特勒就知道 三個國家都能享受長久的和平環境去建設 三個國家都有過以屠殺  大規模侵略別國的歷史 這絕對是人類發展史上的污點 我看不出有絲亳值得欣賞 歌頌的地方  

今天的世界總算好些{只是好了一些}  人類大致上習慣了以經貿方式來共同發展  共同分享各地小食
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-14 08:27 發表
正如前面說過 台灣 南韓都沒有英國佬制度 而又一樣繁榮 對嗎?
緊係對啦。1960年就應該趕佢地扯啦,冇理由要等到97
若然趕唔到,就應該佢唔扯我扯,拉大隊上廣州落藉食小食
原帖由 沙文 於 2008-7-15 01:11 發表
緊係對啦。1960年就應該趕佢地扯啦,冇理由要等到97
若然趕唔到,就應該佢唔扯我扯,拉大隊上廣州落藉食小食

我前面說過 沒有外國侵略 中國將朝不同的方向發展 你明吾明?
鴉片戰爭 中國死傷軍民若干 沙兄有資料嗎?
貴校創辦人唐君毅先生 曾明言對殖民地管冶深痛惡絕 你在校時有冇教訓過佢
說到小食 想說說中環蓮香茶樓的叉燒包 外貌平平無奇 跟別處叉燒包並無兩樣的叉燒包 其包身散發出特殊的麥香味 是全港叉燒包所獨有的 不知原因為何 但真係幾好味
我唔明點解可以沒有外國侵略。唐君毅冇教過話歷史可以有「如果」嘅。
如果希特拉嘅双親在某天晚上冇X,咁就不會有WWII啦
WWII歐洲死傷軍民若干 b哥又有冇資料呢?
原帖由 weakest 於 2008-7-14 00:18 發表
就是在那兒食的...(不用自己付錢)

付 ,
sorry , thou wouldest 付4it with thy own health ,

o k sorry ,
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-15 01:45 發表
說到小食 想說說中環蓮香茶樓的叉燒包 外貌平平無奇 跟別處叉燒包並無兩樣的叉燒包 其包身散發出特殊的麥香味 是全港叉燒包所獨有的 不知原因為何 但真係幾好味 ...

乜唔係蓮香的蓮蓉飽有名咩?

(你班友講小食都扯到政治,真服左你地)

回復 38# 抽刀斷水 的帖子

呢種技術係阿b首創(#12)
您裝柱香俾佢啦
原帖由 抽刀斷水 於 2008-7-15 10:14 發表

(你班友講小食都扯到政治,真服左你地)

政治係許多人民嘅事, 民又以食為天, 所以小食和政治係大有關係. 政治又講歷史, 所以
香港經典小食-政治-歷史 一定係扯得緊緊嘅. 唔止閒聊咁簡單.
高級模式 | 發新話題
換一個