返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 香港50樣經典小食

原帖由 抽刀斷水 於 2008-7-19 00:54 發表

源自香港的小食:

碗仔翅雖不是真魚翅,但它的起源卻真的來自魚翅。四五十年代在廟街榕樹頭一帶,街邊檔用俗稱「倒餿水」,即酒家食剩的翅頭翅尾,開豆粉水、落味精、豉油等去賣。今日的碗仔翅當然已由鋪頭自己煲自己調校,沒 ...

資料有錯

碗仔翅是用酒家煲完上湯後的湯渣做的 材料有老雞 金華火腿 赤肉等
雖是剩餘物資 但其實是正野來的

回復 61# 訪客得得b 的帖子

你會唔會唔知醒架...
原帖由 weakest 於 2008-7-19 01:21 發表
你會唔會唔知醒架...

8:15集合 訓喇  訓喇
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-19 01:17 發表

資料有錯

碗仔翅是用酒家煲完上湯後的湯渣做的 材料有老雞 金華火腿 赤肉等
雖是剩餘物資 但其實是正野來的

咦~可能「倒餿水」除了翅頭翅尾外,還有你所說的材料,因為只有翅頭翅尾、豆粉、味精、豉油,根本成不了一碗像樣的碗仔翅。

原帖由 沙文 於 2008-7-19 01:12 發表
咁呢兩樣咁值得緬懷的小食,又見證咗咩呢?我們在當中又可以得到咩啓發呢?內裡又包含了邊個的成就呢?

見證左移民外國的港燦,無法享受這些小食,就算這些小食僥倖存在於外國境內,味道也……

給我的啟發是,無得食這些小食,我會很痛苦,因此我極大機會不會移民。

我認為內裡包含了移民外國港燦的成就,因為他們無這些小食也可快活生存至今,這些我就望塵莫及了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 weakest 於 2008-7-18 09:21 發表
你會唔會唔知醒架...
唔好提佢嘛。
等佢miss咗個flight, 听朝又返來此處吹水  
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 64# 抽刀斷水 的帖子

咁都好啲。我以為呢啲小食含有食咗令人不尊重歷史的元素,咁食得多就冇益
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 66# 沙文 的帖子

都唔知你地拗乜。

我理科出身,對歷史認知好淺薄,個人認為歷史只為當權者說話,真實與否都無從考究,我就只當故事看。不過,許多人都對野史有興趣,認為比正史更真實。
原帖由 抽刀斷水 於 2008-7-19 00:54 發表

碗仔翅雖不是真魚翅,但它的起源卻真的來自魚翅。四五十年代在廟街榕樹頭一帶...

以前旺角麥花臣球场後面個條街 都係有生菜魚肉和碗仔翅, 白天都有, 仲唔驶等到晚上。伊加想起來都聞倒d香味。

回復 67# 抽刀斷水 的帖子

咁許多人都信大秦景教,認為比理科更真實啦
歷史記載大秦景教對人類造成禍患乜乜物物,真實與否都無從考究,只當古仔听下算啦,未必係真有其事;教会所講的野史版本可能更真實
有啲野史話若非有殖民地您地連豬油渣都冇得食,仲妄想住公屋?牛棚就有您份。咁係咪較為真實?

您真係想知抝乜,都好易啫。
問下令尊,或求其一位上一、兩輩的香港人,佢地游水都要游到殖民地,係咪因為好鍾意運動?
當時吾中华上国政府都搞很多運動啦,點解佢地咁犯賤要落香港住公屋啫?

回復 69# 沙文 的帖子

我表達我這個門外漢對歷史的小小意見而已,假如沙兄感到受到冒犯,在此說句對不起。

如果你對我這個門外漢說這些東東,能協助你解決人在外國無香港地道小食之苦,我也自當協助領受。

吾父很少提及自己過去的事,有的都只是風花雪月。我感到當人經歷越多,越不想把很多以前的包袱,傳到下一代。

回復 70# 抽刀斷水 的帖子

理科一樣有歷史嘛,唔通理科係今日突然出現嘅咩?
您指出豬油渣麵的歷史由邊位負責寫啫,邊度有冒犯細佬呢?
其他人落香港係走難咁走,但令尊甘願放棄風花雪月特登來支持殖民,可敬可佩。
想必是殖民地的小食吸引佢。但您亦要勸下老人家唔好食咁多。
您地推介的殖民地小食,都是high cholesterol, trans fat, 我老婆根本唔會俾我食,佢話最憎男人大肚腩,若然我食您地推介的小食,就好難keep 住咁嘅身形:

其實您地推介之餘亦最好詳細列出此等食品的.ingredients,提醒版友注意康健。否則版友見您地講得咁好食,食到短咗幾年命就唔好啦

回復 71# 沙文 的帖子

我沒有說過豬油渣麵的歷史,連叙述這兩天發生過的事都不夠嚴謹,幾十年前發生過的又會有幾真確?~

關於飲食--香港,勝在有蔡瀾,他的金句之一:「膽固醇萬歲!」令許多香港人對長壽與飲食的快樂重新反思。正在公仔箱看他,加拿大看到嗎?http://food.tvb.com/chuaschoice/

理科是有歷史,我讀會考 computer studies 時都要學甚麼 punch card system... 不過這些讀得幾叻都對使用或設計電腦無乜幫助喎。讀物理,學那些異端牛頓的東東,也不及活生生的霍金那樣精彩呢。
有幾真確,您應該一早問阿B点解公屋小販的捱苦成就係香港,深圳河以北捱苦的成就結果係乜啦。答案又有幾真確?冇理由到依家先問我

睇唔到蔡瀾,但有Iron Chef
http://www.foodnetwork.com/food/show_ia_the_series/text/0,
並唔係好似殖民地TVB一言堂,只听一個人講哂而所有人信哂,係比較合乎科學嘅

霍金寫書幾手每一本都會講下科學史,您冇留意到嘅咩?

回復 73# 沙文 的帖子

霍金寫以前的科學史,原因就是要說明自己的理論比以前的更 generic 嘛。

我看他的《時間簡史》,都不認為是本歷史書呢。
因為係「簡」史,太簡,所以您唔覺係歷史咯。您對歷史的期待係認為佢要比A brief history of time更加嚴謹,所以我推荐:

God Created the Integers: The Mathematical Breakthroughs that Changed History
原帖由 沙文 於 2008-7-20 23:36 發表
有幾真確,您應該一早問阿B点解公屋小販的捱苦成就係香港,深圳河以北捱苦的成就結果係乜啦。答案又有幾真確?冇理由到依家先問我

睇唔到蔡瀾,但有Iron Chef
http://www.foodnetwork.com/food/show_ia_the_series/text/0,
...

點解印度又吾能夠在殖民地時代發展起來呢?
一個地區能否發展係綜合多方面因素嘛,殖民只係其中一項條件,有佢並非一定得,冇佢又非一定唔得,但當年的局勢就偏偏係令香港靠殖民地這個身份來避難,再加上其他方面的因素而達致其成就咯。倘若只有殖民地而無豬油渣麵,都未必得咖

即係咁,您問:阿B同李嘉誠一樣咁勤力,点解身家又爭咁遠?
咁簡單都要問?
原帖由 沙文 於 2008-7-21 22:40 發表
一個地區能否發展係綜合多方面因素嘛,殖民只係其中一項條件,有佢並非一定得,冇佢又非一定唔得,但當年的局勢就偏偏係令香港靠殖民地這個身份來避難,再加上其他方面的因素而達致其成就咯。倘若只有殖民地而無豬油渣麵,都未必 ...

係囉 好好地提出理據黎討論咪幾好 做咩成日要拎住堆文字  扭來擰去好似好有形咁呢

二戰後的英國 其實已被日德打殘 莫說無力照顧殖民地 就連自己國內居民 生活物資都要靠配給來供應 大概就由當時開始 曾經雄霸世界的大帝國 就靠拉住山姆叔叔的衫尾 來維持住大國的體面

新中國成立後 結束了軍隊派別林立的年代 全國軍隊的號令權 有效地由中央控制  加上蘇聯的武備  軍力可說是快速增長的 不信且看這嬰孩期的國家 能與美國在朝鮮打個平手就會明白  

英美早在扺抗法西斯時期 已跟中國政府達成拹議 放棄一切因不平等條約 而擁有的在華特權及土地  日本投降後 英國佬搶先新一軍  派軍艦接管香港  其實是博幪的 蔣介石一方面為免與這個 英人反骨仔盟友觸發衝突 另方面要保留收回香港主權之理據  於是以中國戰區統帥身份  向英軍下達軍令 令他們派兵接管香港 並解除日軍武裝    這道命令看似可笑 其實意義深長 當年英軍並無反對此命令 所以從法理{國際上甚少理會}上來看 英國管理的香港一早己非殖民地

前面說過 49年以後的中國軍隊 能與美國在朝鮮打個平手 將美軍由鴨綠江邊趕回到38線的南面 不難想像如要跟英人硬來 英國是完全守不住香港的  那為何中國不在當年收回香港呢 由於議題敏感  我不說下去了

回復 78# 訪客得得b 的帖子

我只係成日拎住堆文字  扭來擰去啫,至於有冇形,並唔係我所能夠控制的
您係都要覺得我有形,我除了多謝一聲之外,都冇乜辦法。

若然您係話"豬油渣麵源自本港的公屋小販 利用炸豬油後的剩餘物資而造成 見証了港人克苦耐勞 艱苦奮鬥的一段歷史 青年人食豬油渣麵時要記住 香港是我們上一兩代人捱苦建成的"

省略了最後一句,咁我就唔會叉您啦
最後一句 正是劃龍點睛的一句

刪去此句 整段貼文的價值就會跌到沙文水平 所以絕不可刪
高級模式 | 發新話題
換一個