返回列表 回覆 發帖

神存在根本不重要

回復 38# Paul_Bard 的帖子

多d去青山啦...仲夠薑嘅說話都有...

我都可以話"i am who i am"架...不過冇人會信之嘛...so happen 摩西信左,跟住佢嘅人都
信左,但係咪真?可能要等我地死左至知...

回復 37# Jennifer 的帖子

一個沒有處理過自己問題的人去"倚靠神",

和一個本身執意要用自己意志去完成事情, 但放低自我的人, 去倚靠神...

和一個在他很小年紀就聽神的聲音, 一路學習倚靠, 達致完美的溝通的神人關係...

所以, 比較嚴進的關係就是 : 一個人和神的溝通到了甚麼程度...
原帖由 Jennifer 於 2008-7-8 00:25 發表
佈道會點會講公義?唔好呃小六生wor...佈道會講公義,大家都嚇走晒,唔駛信啦...

我問你一個例子咁大把都冇?唔好成日淨係講d咁普世嘅"big picture" (什麼依照祂的話
行事、彰顯神的公義於世界,etc) 先得架...定係你教會嘅牧 ...

世界根本沒有「正義」和「邪惡」,那是人類自我美化陶醉的印象而已
那不是這問題的答案呀......

回復 41# Jennifer 的帖子

個分別你講左咯 : 無人信你!

馬太福音 7:29 因為他教訓他們,正像有權柄的人,不像他們的文士。

回復 43# HTBROKE1 的帖子

嗯! 你繼續陶醉吧...
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-8 00:23 發表
神夠薑話"I am who I am", 你得唔得?

如果佢唔係創造主, 我地收得綫

張國榮都話"I am what I am",不過我都係唔得。

http://www.songtaste.com/song/14456/
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 46# 抽刀斷水 的帖子

好野, 抽水又入黎...

你睇下哥哥可唔可以作為一個大眾標準的模範?
原帖由 抽刀斷水 於 2008-7-8 00:35 發表

張國榮都話"I am what I am",不過我都係唔得。

http://www.songtaste.com/song/14456/

i am who i am=我就是我

我就是我,不是其他人,不容易受他人影響

點解唔夠薑講??

回復 44# Paul_Bard 的帖子

好多自稱上帝的邪教領導講野都好有權柄架...我講冇人信,唔一定代表其他人話自己係
神就冇人會信。

你所說的「倚靠神」,不論是那一種情況,大前提都是要放棄自己生命嘅主權啫,但係
你都要接受,有人可以做到,但有更多人不願意這樣生活。萬是有「大佬」唔係唔好,
只係此「大佬」行為比較反覆,可能一日比佢殺左都唔知點死wor...

回復 46# 抽刀斷水 的帖子

難道張生係神?

回復 44# Paul_Bard 的帖子

我信. 講句"i am who i am"有幾難?? 唔計"spacebar", 連十個characters 都無...

回復 51# weakest 的帖子

唔好唔記得,"i am who i am" 中文和合本聖經譯成「我是自有永有的」,
要信中文version 難d wor...冇番d 邪教領導嘅charisma 都唔得啦

回復 52# Jennifer 的帖子

原帖由 Jennifer 於 2008-7-8 00:58 發表
唔好唔記得,"i am who i am" 中文和合本聖經譯成「我是自有永有的」,
要信中文version 難d wor...冇番d 邪教領導嘅charisma 都唔得啦

不用啦...陷入漫畫世界的幻想亦可...

可惜找不到"自有"的部份...

原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-8 00:34 發表
嗯! 你繼續陶醉吧...

清醒一下吧,正在自我陶醉的人是你不是我。

這句話該由我向你說。

回復 51# weakest, 抽水, Jennifer, HT 的帖子

To All,

如果只是言語上的意思, 任何東西都可以自人的口中所出~

但這句說話, 包含著 :

"我是阿拉法, 我是俄母戛"
"神創造天地"

而祂的意思是  : "我自有永有"

是背負著第一因, 背負著萬物的創造, 萬物的生滅, 最後的審判 - - 這句的物主
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-8 23:30 發表
To All,

如果只是言語上的意思, 任何東西都可以自人的口中所出~

但這句說話, 包含著 :

"我是阿拉法, 我是俄母戛"
"神創造天地"

而祂的意思是  : "我自有永有"

是背負著第一因, 背負著萬物的創造, 萬物的生滅 ...

so what?

夠薑那又怎樣??夠薑一定係真理

抗日戰爭時,日本軍夠薑進行屠殺(你以為咁容易呀??)那日本軍是不是真理??

(假設)我絕對夠薑把你家的馬桶炸了,那我是不是真理??

創造??你都好自大下wo~~因為人要生存,所以神要創造一下合乎你生存的環境??

這世界因為是這樣,所以我們才會觀察到這樣。

還有你未回答我樓上所有問題,別以為不回應就可以草草了事。真的想我認同的話,勞煩用道理上真正能說服我的方法,而不是引用經文

回復 56# HTBROKE1 的帖子

是的, 我真的怕到要收綫了...
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-8 23:45 發表
是的, 我真的怕到要收綫了...

收綫之餘記得好好思考一下,下次你來的時候,我希望我們不是與你對抗。

回復 58# HTBROKE1 的帖子

haha, 我是這裡的常客... 你不用擔心~

以上的問題也是因為和你的前輩坳到爛了, 實在沒有"火"在重覆了, 請見諒...

回復 55# Paul_Bard 的帖子

「自有永有」,或聖經中的Jehovah (耶和華),原來以前d希伯來人連讀都唔敢讀,
搞到而家冇人知神嘅真名點讀wor...
http://en.wikipedia.org/wiki/Jehovah

你真係信一個連名都唔知有冇錯嘅神?佢有咁勁就唔該先黎講清楚自己個名點讀啦...
高級模式 | 發新話題
換一個