返回列表 回覆 發帖

神存在根本不重要

回復 99# Paul_Bard 的帖子

其實...Paul_Bard 同 Paul是否同一人?? 個feel好似係同一人, 以前張image好似都係一樣...

"#76      : 無得坳, 信聖經所言的就信得底, 否則沒話好說"
不問原因, 只會"信得底", 根據我對自己的first language的認識, 這叫盲信...

回復 99# Paul_Bard 的帖子

都有啲似,您同佢都係本來就唔應該黎嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-9 22:50 發表
又見了, 路人甲~

1. 上帝不只審判異教徒
2. 上帝對待外邦人的審判比審判基督徒要寬鬆
3. 如果你問我的話, 在我的概念裡, 上帝是最高的, 佢自己話, 無野在祂之上, 佢唯有指住自己發誓

希伯來書 6:13 當初 上帝 ...

搞清楚,udb的確有另一個人是叫路人甲的,請自己去找他。

然後
1. 呀搞錯,是異教徒和所有「不信的」
2. 外人只要聽過老耶的大名而不信,無論做甚麼都落地獄,這種系統叫寬鬆,難怪基督徒殺人特別不手軟。
3. 所以在你的概念中任何的倫理原則都只是一紙命令,明天說改就改。這正是耶教一系的所謂倫理系統的根本矛盾 - 做權力倫理,又要聲稱是定律性的倫理。

原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-9 22:50 發表
唉... 阿老哥你已經視我為不受歡迎人物...  沒得好討論啦...
就係自相矛盾先要你賜教耶...

我就沒甚麼歡不歡迎
不過兩張嘴的話都是你說的,我都沒辦法。
聖經明明就是人寫
又曾經過人去刪減
亦曾版人利用做過不同的殘暴行為
聖經本身亦有殘暴不仁的內容

非教徒指出它的雙重禁準 卻往往被盲目洗腦的人視為惡意攻擊其信仰

是信神 是信教會 還是安於教會中那群人的氣氛?
原帖由 Nomad 於 2008-7-9 16:49 發表

上帝都不見得有完整的價值觀,今天愛人如己,明天殺之不盡。
沒辦法,自相矛盾的statement是永遠無法滿足的,所以上帝的標準看上去那麼「高」
要是上帝有一分秒想過用他所謂審異教徒的標準去審他自己的話
恐怕首先要到 ...

今天愛人如己,明天殺之不盡。

good poem

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 weakest, 沙文, Nomad 的帖子

算啦...佢根本唔會聽你講,佢嘅reply往往都係將佢自己所信嘅重覆一次啫 (雖則有時重覆
得有d自相矛盾啫 )

睇黎對信仰有問題嘅似係paul兄多過我地wor...唔係佢身為一個咁「純正」嘅教徒,做乜
成日黎「離家」搵你地?可能佢同你地傾偈仲多過同教會中人wor
原帖由 Jennifer 於 2008-7-10 10:07 發表
算啦...佢根本唔會聽你講,佢嘅reply往往都係將佢自己所信嘅重覆一次啫 (雖則有時重覆
得有d自相矛盾啫 )

睇黎對信仰有問題嘅似係paul兄多過我地wor...唔係佢身為一個咁「純正」嘅教徒,做乜
成日黎「離家」搵你地? ...

成日黎「離家」搵你地?可能佢同你地傾偈仲多過同教會中人wor

i agree 100.000%

ThANKs
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
原帖由 Jennifer 於 2008-7-10 10:07 發表
得有d自相矛盾啫 )

成日黎「離家」搵你地? ...

又沒甚麼算不算,我都不過是拿些資料做題材寫寫故事自娛而已。
更何況就算在香港,走到街上十個人怎麼都有一兩個是基督徒,總不能完全不跟他們說話吧(苦笑)

回復 108# Nomad 的帖子

不過係佢主動送上門「撩」你地傾,唔係響街見到wor...
原帖由 Jennifer 於 2008-7-10 11:21 發表
不過係佢主動送上門「撩」你地傾,唔係響街見到wor...

禮貌d,同佢講:「sorry,我趕時間。」

同佢理論/聽佢up廢話ge時間都省番,又唔傷和氣。
那不是這問題的答案呀......
原帖由 Nomad 於 2008-7-9 19:16 發表
更何況就算在香港,走到街上十個人怎麼都有一兩個是基督徒,總不能完全不跟他們說話吧(苦笑) ...
唔會啦。他們是有福的,一塊招牌跌落街砸死十個人,其中不會有一個教徒(根據抗議教統計)
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006092001686
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-7-10 11:58 發表
唔會啦。他們是有福的,一塊招牌跌落街砸死十個人,其中不會有一個教徒(根據抗議教統計)
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006092001686

節錄
最後是牧養模式,香港教會有一半多是以小組及團契混合小組模式牧養....

原來基督徒是牛/羊.....咁開牧場咪得囉~對糧食生產有貢獻

明明身為人類為什麼要用這種字眼

看到這字總聯想到食草

回復 112# HTBROKE1 的帖子

主耶穌係「好牧人」呀架...佢唔會俾一隻羊走失架...
叫得係「羊」,咪即係要信徒聽聽話話lor
原帖由 Jennifer 於 2008-7-10 14:23 發表
主耶穌係「好牧人」呀架...佢唔會俾一隻羊走失架...
叫得係「羊」,咪即係要信徒聽聽話話lor

HELL~

教會某程度有點像牧場~

神職人員牧養一大堆洗腦者,每個月屠宰他們獲利(指奉獻給教會)

回復 114# HTBROKE1 的帖子

你真係信隻隻羊都每個月有奉獻?
原帖由 Jennifer 於 2008-7-10 14:42 發表
你真係信隻隻羊都每個月有奉獻?

唔係GE話D神職人員有飯食咩??
其實又不然
教會的資金來源還有政府和美國的所謂民主促進組織
而且,總也有些神職人員以外的既得利益者在教會中找到純利的。

說來,HTBROKE1是來自ACE COMBAT 5 的角色?(HEART BREAK 1)
原帖由 Nomad 於 2008-7-10 15:57 發表
其實又不然
教會的資金來源還有政府和美國的所謂民主促進組織
而且,總也有些神職人員以外的既得利益者在教會中找到純利的。h

說來,HTBROKE1是來自ACE COMBAT 5 的角色?(HEART BREAK 1) ...

哦~~~原來有PILOT同行

其實我在玩這到GAME兩年前(2004)朋友幫我改的WARGAME TEAM名。(狙擊小隊HEART BROKE 1號)

那HEARTBREAK1的略寫和我不同吧。不過在遊戲中聽到他的CALLSIGN特別有親切感
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-9 23:25 發表
唔同你玩~

(題外話 : 我o係度都係做成困擾架嘞... 我見到隔離版有d激進留言, 算嘞, 大家都係想要個聊天室啫, 我都係走佬, 俾大家和平嘞...

你話我似唔似耶穌, 咁有犠牲精神呢, 沙文? ) ...

我 很欣賞 你 好像 孔明 這樣 .... 舌戰 群 [人需],一個打10個,but , 面不改容,

單是 這 1[人分] 勇氣,已是值得 後學 尊重,

原帖由 prussianz 於 2008-7-11 05:45 發表

我 很欣賞 你 好像 孔明 這樣 .... 舌戰 群 [人需],一個打10個,but , 面不改容,

單是 這 1[人分] 勇氣,已是值得 後學 尊重,

這樣會把孔明的智慧給拉下來吧..
高級模式 | 發新話題
換一個