返回列表 回覆 發帖

死性不改

呢個問題,開新帖啦

From BB:
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=2181&extra=page%3D1&page=3
重係死性不改
在謀殺案的審理中 法官是不會追究凶手父母 當年做愛造左個凶手出來的
但如案中有串謀人的話 就一定會對進行追究
滿清王朝是中國的賊 英帝國亦是賊
有a賊入你屋 搶掠後正想打你屁股主意  b賊剛又黎打劫你 正所謂一屋不能藏二賊
兩賊打起來 你趁機逃脫 為感激b賊保你貞操  於是你認左b賊做契爺
=======================================================================================

BB自稱佢「看清歷史」,我就想交流一下對此的一些看法。
首先,係您的比喻又係同大秦景教一樣;作得唔好
法庭,係受制於法律觀點去睇問題,佢無法提升至政治層面、哲學層面去睇嘢,或者話,起碼在法律程序中表面上不能混入其他政冶等因素

而政治,恰恰就係駕凌於法律之上。譬如,清朝的法庭會判孫中山謀反,国民党的法庭就根本不會受理此案
所以,您咁樣用法庭做比喻來講政治、歷史,都係唔得嘅

而我對英国佬虾中国,或稱「全部政治、歷史」的觀點,並唔係BB所講的認英国做契爺,或「認同」某些行為。我的看法,或大胆啲,叫做「心得」係,到了政治層面,就冇right or wrong這個問題,(in particular, 冇道德上的right or wrong), 而係講practical嘅。
所以BB縱然多年來用把口反英,其行動都只不過係讀不成英文  --- 您只不過都係同我一樣咁 practical,不過你講出口的係另外一套之嘛

P.S. 希特拉的父母係好彩,在佢成為戰犯時已仙去矣,否則,以吾中华上国當時的「黑五類」標準,亦未必甩得身
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 31# dye 的帖子

唔係可以換人嗎??還是B仙人可以這樣無所謂??!!

回復 29# weakest 的帖子

It can be a guy or Osim.
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-18 07:32 發表

叻仔 學到野 跟paul定m2學來的解經法

不聊了 要執行李 明天去旅行
冇錯。

資治通鑑教嘅「狂夫之言,聖人擇焉」嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 28# 抽刀斷水 的帖子

是否已經有了??

原帖由 訪客得得b 於 2008-7-19 00:29 發表

陽光 沙灘 海洋 暢泳  溫泉 按摩 水療  湅飲 美食 醇酒 香煙  機動遊戲

回復 27# 訪客得得b 的帖子

點解有醇酒無美人?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 沙文 於 2008-7-18 23:36 發表
搭車定搭飛機定cruise呀?坐穩啦

陽光 沙灘 海洋 暢泳  溫泉 按摩 水療  湅飲 美食 醇酒 香煙  機動遊戲

回復 25# 訪客得得b 的帖子

搭車定搭飛機定cruise呀?坐穩啦
原帖由 沙文 於 2008-7-18 22:57 發表
我地向來都有「如有歧義以英文版為準」呢條規例啦,您係咪香港人黎嫁?您唔知稱之為car park ---- 英式
或parking lot ---美式

就搞掂咩?

叻仔 學到野 跟paul定m2學來的解經法

不聊了 要執行李 明天去旅行

回復 23# 訪客得得b 的帖子

我地向來都有「如有歧義以英文版為準」呢條規例啦,您係咪香港人黎嫁?您唔知稱之為car park ---- 英式
或parking lot ---美式

就搞掂咩?
原帖由 沙文 於 2008-7-18 22:07 發表
咁嘅論證就先天性失敗啦。

HK係殖民地嘛,按照您的敘述
HK的成就 = 殖民地+公屋小眅

您減去公屋小眅就只剩殖民地 , HK的成就 ≠ 殖民地 ,所以唔啱
您減去殖民地 就剩下公屋小眅, HK的成就 ≠ 公屋小眅 ,所以又唔啱 ...

快d向全球華語區發出訊息 要為停車場正名先啦

回復 21# 訪客得得b 的帖子

咁嘅論證就先天性失敗啦。

HK係殖民地嘛,按照您的敘述
HK的成就 = 殖民地+公屋小眅

您減去公屋小眅就只剩殖民地 , HK的成就 ≠ 殖民地 ,所以唔啱
您減去殖民地 就剩下公屋小眅, HK的成就 ≠ 公屋小眅 ,所以又唔啱
原帖由 沙文 於 2008-7-18 21:33 發表
究竟您想證明啲乜嘢呀?
而家係咪香港有人提倡每日早午晚向聖城倫敦下拜,所以您條氣好唔順?係嘅叫佢來見我

就算我同意就算清朝不將香港九龍新界離島租借/割讓俾UK,您地都一樣掂,亦都改变唔到「香港曾經係英國殖民地而很有 ...

我一貫的意思:

豬油渣麵源自本港的公屋小販 利用炸豬油後的剩餘物資而造成 見証了港人克苦耐勞 艱苦奮鬥的一段歷史 青年人食豬油渣麵時要記住 香港是我們上一兩代人捱苦建成的 而不是甚麼殖民地的成就
究竟您想證明啲乜嘢呀?
而家係咪香港有人提倡每日早午晚向聖城倫敦下拜,所以您條氣好唔順?係嘅叫佢來見我

就算我同意就算清朝不將香港九龍新界離島租借/割讓俾UK,您地都一樣掂,亦都改变唔到「香港曾經係英國殖民地而很有成就」呢件歷史事件啦。究竟您咁假設有咩意思啫?
很多人在評價香港的歷史問題上 用了香港人的角度去做出發點
而我則喜歡用中國人的角度去解讀這問題

沙兄  中國於1840年及1860年發生的戰事 你認為彼此有關聯嗎?
繞,您跳落去仲快過電梯啦,有咩值得我吾明?
您到底明唔明自己錯在邊度?您講埋呢啲咁嘢係無法驗證啱定錯 --- 即係,冇意義嘅
呢個世界就係冇話冇边個唔得
但已發生咗嘅嘢,又冇人可以將當時嘅客觀條件還原來試
得唔得,並唔係佢得您就實得伽嘛,否則人人一句「佢得我都得」,個個跑步都100M/9.8秒
台灣南韓又唔係香港,最簡單的理由係,我俾您還原其他所有條件,但有一樣嘢您一定做唔到:其地理位置一定不同
原帖由 沙文 於 2008-7-18 02:41 發表
我听唔慣英国accent,所以只睇BBC的科教或反基節目。BBC嘅narration尚算唔係太重英国音,其他电視劇就好難听。

您要人點樣「正確」解讀歷史 啫?您假設香港冇咗英国一樣掂就係正確? ...

我無須做假設 說過n次咁多喇 沒有英國份兒的台灣 南韓都好掂  ok

有人站在摩天大樓的46樓上說 好彩大廈安裝了電梯 不然就要走幾十層樓梯才能出街了

你到底明吾明?
原帖由 沙文 於 2008-7-18 02:41 發表
我听唔慣英国accent,所以只睇BBC的科教或反基節目。BBC嘅narration尚算唔係太重英国音,其他电視劇就好難听。

您要人點樣「正確」解讀歷史 啫?您假設香港冇咗英国一樣掂就係正確? ...

BBC coming along with 反基節目 ??

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

您要人點樣「正確」解讀歷史 啫?您假設香港冇咗英国一樣掂就係正確?
原帖由 沙文 於 2008-7-18 00:46 發表
佢個仔娶日本老婆。
而阿B,我賭若然Cambridge同Oxford是但一間話收B女,阿B當埋條褲都會供佢。
但唯有希望佢將來唔好好似鄧蓮如爵士咁,嫁英國佬

我先前推介別人欣賞英國人的幽默及想像力的貼文
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=2179&extra=page%3D1&page=2

我要人正確解讀歷史  竟被你扣上民族極端分子的帽子
高級模式 | 發新話題
換一個