返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 要閉關修煉英語,為反基大業!!!

原帖由 沙文 於 2008-8-7 22:08 發表
咁您又有冇受洗又或是領聖體

您同我一樣  只是從文字上了解大秦景教

受洗及領聖體又可以跟禪定混為一談 沙哥 你越黎越無得頂呀
幾時回港 我同你一齊去受洗 領聖體
原帖由 dye 於 2008-8-7 22:20 發表
原則上你是對的,但有些人卻較謙虛,會去聽聽解經佬解經。始終一口咬定而不給申辯機會不是謙謙君子所為,多聽聽會獲益良多。特別是尼采一類被解經佬包圍的人會更懷疑是否眾人皆醒我獨醉?

有些人則是真的好奇,先要理解疾病,才 ...

不如你去聽下兩爺孫騎驢個古仔先啦

回復 41# 訪客得得b 的帖子

受洗及領聖體、禪定都係無須湊齊人先可以做嘅,故混為一談都係得嘅。
其實xx同yy不可混為一談係點解啫b哥?任何有共通點嘅嘢都可以混為一談咖啦
您又唔話佛祖呀,東同西您都混為1談,您同沙哥一樣咁得?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-7 23:23 發表
受洗及領聖體、禪定都係無須湊齊人先可以做嘅,故混為一談都係得嘅。
其實xx同yy不可混為一談係點解啫b哥?任何有共通點嘅嘢都可以混為一談咖啦
您又唔話佛祖呀,東同西您都混為1談,您同沙哥一樣咁得? ...

你胡混一堆 無非想花我心思姐
我聽聞受洗及領聖體是一種宗教儀式 若還有其他意義 請沙哥介紹

何解禪定不可與其他宗教儀式混為一談
一來禪定不是儀式 二來禪定不是用談論來運作的
既然您只用過3粒鐘,咁要您花下心思都不算過份啦。若是您已用了30年睇經我就唔好意思要您再注入青春啫
受洗及領聖體是一種宗教儀式,但又未必只限於宗教儀式嘛
咁禪定用乜嘢來運作呢?既是不用談論,我又駛乜同您一齊禪定?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-8-7 23:47 發表
既然您只用過3粒鐘,咁要您花下心思都不算過份啦。若是您已用了30年睇經我就唔好意思要您再注入青春啫
受洗及領聖體是一種宗教儀式,但又未必只限於宗教儀式嘛
咁禪定用乜嘢來運作呢?既是不用談論,我又駛乜同您一齊禪定? ...

我無叫你一齊禪定 我叫你去受洗領聖體姐

受洗領聖體點樣不限於宗教儀式呀 清楚d啦
或者通過某种儀式的過程,可達致同禪定的目的一樣;又或者參加完儀式就可進一步進行靈修,其果效可能同禪定相同。大家都未試過,唔可以否定此可能性嘛。即是咁,您話某某人不了解佛教,理由就係佢冇禪定;同老基話某某人不了解基教,理由係佢冇接受主耶穌,都係同一method啫
原帖由 沙文 於 2008-8-8 00:43 發表
或者通過某种儀式的過程,可達致同禪定的目的一樣;又或者參加完儀式就可進一步進行靈修,其果效可能同禪定相同。大家都未試過,唔可以否定此可能性嘛。即是咁,您話某某人不了解佛教,理由就係佢冇禪定;同老基話某某人不了解基教 ...

了解佛教吾係玩擦擦咭 係堆字度刮幾刮就有機會中獎

你咪去靈修下囉 又去體會下禪定囉 講係無用架嘛
既然講係無用,佛經的用途是否time killing?
原帖由 HTBROKE1 於 2008-8-7 19:37 發表
或者他朝一日,組成網域遠征隊,直搗西方社會基督邪教根據地。

ThANKs , i would count u in

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 50# prussianz 的帖子

多餘啦,歐州基教都正在沒落。情形就如佛教在印度沒落一樣。

回復 42# 訪客得得b 的帖子

所以你要解經佬告訴你兩爺孫騎驢個古仔想說的什麼寓意,而不是自以為是的猜測什麽寓意。

這古仔的解經佬是伊索本人(裝成老人)。
原帖由 dye 於 2008-8-8 08:36 發表
多餘啦,歐州基教都正在沒落。情形就如佛教在印度沒落一樣。

倒不是。
隨著種族主義的復辟(有趣地,今次是排回運動)和美國保守勢力抬頭的帶動下,基督教和其軍國主義都有了復活的政治籌碼。
這可不是可以喝個茶就忘掉的事情哪。
原帖由 dye 於 2008-8-8 08:51 發表
所以你要解經佬告訴你兩爺孫騎驢個古仔想說的什麼寓意,而不是自以為是的猜測什麽寓意。

這古仔的解經佬是伊索本人(裝成老人)。

聽你講好呀 夠哂童真 令人感到年輕起來
高級模式 | 發新話題
換一個