返回列表 回覆 發帖

請教一下民族主義大哂人仕

呢度沒有"民族主義大哂人仕"
" 逆向極端民族主義人仕"就有幾個

西洋樂器都係源自中國 由馬可乜羅帶去歐洲後 經改頭換面而來的
考古學家未發現之嘛
原帖由 沙文 於 2008-8-14 05:28 發表
我讀書不多,差點被您嚇死。考古學家發現,淨係琵琶,就已是傳自烏茲別克啦。
http://www.chinamedley.com/langyuan/pipa/pipa_lishi_tang.shtml
究竟貴國有什麼樂器可用來奏國歌而不失民族尊嚴咖?您唔捐副身家出來讓CUHK開 ...

你重敢提cuhk 唐創校話明厭惡殖民地 你條反骨仔就有奶便是娘 重敢提
原帖由 Step.King 於 2008-8-15 08:53 發表

但唐老亦都插過共產黨wor~ 沙文都係承佢遺訓而已

http://win2003.chi.cuhk.edu.hk/bowen/db-teach/t1-explain-04.asp

"至於馬列主義者之欲徹底改造推翻中國文化,謂他人父,謂他人母,則更不是有良心之中國人之可忍。 ...

而家吾係講呢partㄚ嘛
用漢字唱就得啦 不選用中樂器可能是由於表達不出
新中國成立之偉大宏願  係要服務全世界人民架嘛

咪就係比你個同門師兄扇左一獲囉

原帖由 沙文 於 2008-8-15 20:37 發表
要服務全世界人民,又何必成立新中國?大眾一起賣豬仔,天天向紅毛鬼敬禮,咁就很有服務精神啦

我懷疑你大學畢到業 係靠炒隔離位答案的 你師兄的教導係乜都吾知

要按共產國際指示做架嘛 逐個  逐個國家黎搞 到地球統一後就撤消國界喇
原帖由 沙文 於 2008-8-16 01:55 發表
此种打著紅旗反紅旗的心態相當普遍。
同阿b都係一樣,但一個反殖民開學校,一個反殖民炒股票。

呢d咪就係叫做敵後工作囉
原帖由 伊莎貝拉 於 2008-8-16 14:25 發表
哈哈~~那就要看看「愛」的定義了。

在政治及宗教層面上 [愛]的定義就是[愛錢]
沙兄批評中國人的民族主義 但似乎忽略了很多事情  其實都是從對應而衍生出來o既

原帖由 Step.King 於 2008-8-17 23:13 發表

咁都係終極真理作怪jey
中國有朝一日戰機堅, 空母利, 軍用衛星多過美國時, 都可以離一招境內掛洋!  給每位留在境內的洋人一人一記"屁股後後平沙落雁式"

到時盧維斯條契弟記得留番比我!
http://hk.new ...

咪聽死佬沙文咁多鬼話啦 甚麼森林理論好粗疏架乍 例如因宗教而衍生的軟實力 就可以成為此理論的盲點啦
原帖由 沙文 於 2008-8-18 12:40 發表
但漢服好像失敗在眼鏡....................

呢d味就係文化交流囉 好似印度將玻璃同佛經傳俾所羅門王咁呀 吾使下下講打講殺架嘛
原帖由 沙文 於 2008-8-18 13:43 發表
啊!原來咁大鍋咖?多謝您,我從來都不知原來加拿大國歌有咁puk街嘅含義。
我係應該回流嘅,但想深一層,走,只不過係最容易的方法;留,卻須要更大的勇氣和承担!
我会不斷寫信給PARLIAMENT促請改國歌直至成功 ...

你呃第二個就得 咁易走呀 賣得甩間屋先講啦 我成村朋友係北美都叫哂救命啦
回流?你話流就流呀 特區萬九幾蚊一呎樓架 流去齊齊哈爾啦 個邊平d
原帖由 沙文 於 2008-8-18 14:06 發表
您見我到時身穿東漢趙子龍盔甲、腳踏Prada示範唔講打講殺的文化交流,感動起來就会收留我嘛

知衰呢咩 你可曾記得自己當日背叛祖國 離棄家祠  欺師滅祖  認賊作父 視回歸如劫難  
視鬼屁如檀香 隨英夷撤退時那副指高氣揚 兩眼生上頭頂之模樣呀?一心以為呢次做了假洋鬼就無死啦 係未呀?

其後你見香港發生股災時 你心涼啦  隨後樓災  你開心啦  沙士 禽流感襲港時 你笑到瘋狂啦

只是你百密一疏 千算萬算都算不到 中央愛港燦如子 黎個港澳自由行教番生我地  

常言道良禽擇木而棲 你移民我吾怪你 但雖知萬物有序 就連小小的飛禽如燕子 都識南下過冬  
從來只有人從北到南走 由寒冷走去溫暖 邊有人好似你咁 有錢吾搵 有舒服吾嘆 有強國國民吾做 寧去剪草鏟雪 唱埋d邪教國家先得架 燕子都叻過你呀
自由行救咗香港好多好多  除了直接受惠的酒店 運輸 零售 飲食 各類服務等行業外 更把當時低迷得很的投資氣氛 一下子扭轉過來 地產轉角市由商舖帶動 亦要多謝自由行
原帖由 Guest from 221.124.238.x 於 2008-8-19 12:40 發表

自由行可以振興市道。。。。但本飛刀爺質疑有多少人受惠。。。。來港的自由行當中有多少是有實力的大陸客。。。。他們的消費能力有多少。。。。最大得意者哪怕都是油尖沙旺那些“莎莎”“卓悅”“萬寧”等化妝品。 ...

一街都是北姑好呀 貧農有機會翻身喇 切勿輕看風塵女子的社會功效呀 大到你吾信

油尖旺的化裝品店有生意  咪要係天水圍請人賣化裝品囉

回復 72# Jom 的帖子

只要將中央政治局代表人數擴大一倍 中共就會可愛一倍架喇
再加一倍 又可以可愛一倍  如此類推
以前香港d屋係無沖水馬桶的 每晚都要由專人上門收集 呢d情景夠哂歷史性  可算是港人集體回憶中的精要

點解班本土派吾拆左屋企個廁所 而去擔屎呢?
原帖由 沙文 於 2008-8-21 14:25 發表
您有份vote人大代表咖B哥?失覺哂

咩東東賣雲吞
原帖由 Guest from 221.124.238.x 於 2008-8-21 15:03 發表

好似李天命呢D學棍。。。。一本書再版又再版。。。出左十幾冊。。。當年有D離家傻仔睇完之後上網吹水扮哲學家。。。。食屎喇

v爺真係觀察入微 早前就有人問我  這樣的一個傻問題:那一部佛經一定不是偽經?
其實我要打發佢容乜易 反問一句:那一部佛經一定是偽經.就可以了 但有咩意思呢

佛經有著它獨特的傳承系統 要了解就要下功夫 在各部派學說中進行研究  
二千五佰年前的事物 要不要拍左vcd先算數

但竟然有人從未看經 從未對所述事物進行了解  就拿著個語理分析的框架
提出一些蠢問題  到處招x撞騙  擺出一副學者模樣    確實令人討厭
原帖由 沙文 於 2008-8-21 18:06 發表
我又夠觀察入微啦,您又咁偏心唔提?

好 比個機會你棄暗投明 改過自身

我國正進行南水北調工程 你出篇文以淡水資源為題
藉此引伸說明國土統一對中國的重要性
原帖由 秀雲 於 2008-8-21 20:05 發表
刀大俠莫非父輩為大陸移民?你的民族主義感情實乃香港罕見

刀大俠係印尼華僑 父輩為當地鑽石富商 刀大俠兒時就擁有一盒  全部用鑽石做的波子棋
後來印尼排華 刀大俠流落香港 讀過幾年大學 與我一樣 痛恨殖民地奴化教育 所以上堂時無乜聽書
現居於香港中的香港 悲情天水圍 經常於圍內公園宣傳革命  計劃建構新國度  致力救港燦於冰火之中

高級模式 | 發新話題
換一個