返回列表 回覆 發帖

笑話?

回復 59# 沙文 的帖子

原帖由 阿修羅 於 2008-8-21 12:19 發表

1) 小弟從來不打算傳教,佛教自釋迦年代開始,就不鼓勵傳教,所以釋迦訂下 "非請勿說" 的規條,"無緣不入"的講法。

花姐姐 是自己友

ThANKs

:跪拜:
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 dye 於 2008-8-21 15:38 發表
閒話家常不行?比如米價回落,又鬆一口氣?

談天說地不行?今天天氣不錯?

談談情、說說愛不行?親愛的,出門記得打傘?
————

除了神以外,沒什麼好談咁單調?你……有男友嗎? ...

she's declared recently : ::::: ````` not yet """"

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
原帖由 阿修羅 於 2008-8-21 12:19 發表

1) 小弟從來不打算傳教,佛教自釋迦年代開始,就不鼓勵傳教,所以釋迦訂下 "非請勿說" 的規條,"無緣不入"的講法。
2) 閣下信不信佛與我無關,別將自己看得大重要!
3) 小弟只將自己曾受過基督徒多次不公義的對待而吐口怨氣,難道 ...

修羅兄:
呢度班友仔 好多雖然話就話係離教者 但有些是猶太一神毒素未清的  有些是離教離過左籠  變成抽象意識排斥症候群的 有些是靠讀完李三書大作  學了文字打交術而決定離教的偽哲學家 有些只因個人生活感受 如因某事拜耶穌不靈驗  憤而離教的 有些是因性傾向與聖經相違背  決志畢生反基的 有些是精神病人 例如小弟 有些是靠讀熟聖經取學分的 有些是來打救我們的信徒 有些是悶極無聊的 有些是來溝仔溝女的

呢度乜野傻人都有 不是論佛的好地方 但我支持你繼續在此論佛
這就如:我不入地獄 誰入地獄吧

現在我正式歡迎阿修羅兄:Welcome to  this  hell

回復 40# dye 的帖子

"最不和咪我呢D主張女人去踝跑的少數無神論……"

----->係咪ar??係就怏D過來香港, 選立法會啦...一定投你一票

To Jennifer:
請人的宗教歧視豈止是教會的post?? 請英文教師時, 說自己是教徒的可以有interview; 成績較好, 但說自己不是教徒的卻連interview也沒有(聽人說的) (那是教會學校...)
原帖由 weakest 於 2008-8-21 19:28 發表
"最不和咪我呢D主張女人去踝跑的少數無神論……"

----->係咪ar??係就怏D過來香港, 選立法會啦...一定投你一票

To Jennifer:
請人的宗教歧視豈止是教會的post?? 請英文教師時, 說自己是教徒的可以有int ...

不用聽說
從前我那間是拿「只請基督徒」的做法來在校內炫耀的。
原帖由 dye 於 2008-8-21 15:14 發表
到你俾佢四處走,佢咪話你「宗教歧視」

你睇英國佬同我地D加國朋友比D回教徒下下話佢「宗教歧視」?人地行家法都係宗教呀!

說穿了,香港的津校系統不就是這樣嘛。
原帖由 dye 於 2008-8-21 15:33 發表
咁班錫克教徒要帶刀入學校單野又點?

伊拉克死幾百萬人還不是一句「上帝叫我做總統」就蓋掉了。

回復 60# 訪客得得b 的帖子

我驚我黎「搭訕」變左「搭浸船」啫
原帖由 Nomad 於 2008-8-21 19:38 發表

伊拉克死幾百萬人還不是一句「上帝叫我做總統」就蓋掉了。

^
|
|
i consent more and more with thee

伊拉克死幾百萬人

伊拉克死幾百萬 innocent

:唉:

回復 65# weakest 的帖子

人地學校早會要唱聖詩、念金句。請個唔信翻呢,佢肯唔肯又唱又念?又唱又念既同時又會唔會唔好意思?天主教仲要去彌撒添。

正正係好似黛安芬請個男人戴胸圍去行CATWALK一樣。就算佢請你都做得唔安樂。

根治方法可能要先禁止早會、團體活動中宗教成份,但係班友又點會咁易話為?

回復 64# 訪客得得b 的帖子

真心一問:傻人多寡與論佛有何關係?我還以為佛道在於覺悟,唔傻又點會覺悟,
而醒目嗰d 又駛鬼啋你咩? 那麼,依你的意思,那裡才是論佛的好地方?

by the way...耶穌亦有話「健康的用不著醫生」wor... 在此孜孜不倦傳教的教徒亦
不約而同地有「我不入地獄誰入地獄」之心態...看來要fight 低對手,你倆師兄弟還需
加把勁呢。

如有得罪,請別見怪,就當我測試佛教徒是否不會像在這裡傳教的基督徒們那麼容易
三句唔埋兩句就「扯晒火」吧。

[在此聲明,我可能係傻&無聊,但係絕對唔係黎溝仔的 ]

回復 56# dye 的帖子

搞清楚先...你係想問我咁悶搵唔搵到男友,定係我d 話題太悶,所以你想轉話題問我有冇
男友?

你為什麼問我呢?貴論壇中不是有一大個section 叫「一軛。愛情」嗎?有大把「案例」
可供參考,又何需問我這悶人?

回復 73# Jennifer 的帖子

唔使起哂「幹」。我只係好奇,如果你有男友,唔通佢唔會逗你笑,逗你講野?

如果一日神呀佛呀咁點笑?「屬世」D又傾唔埋。

我都唔鐘意話人儍呀悶呀笨呀咁既。你再悶都悶唔過我果D一坐埋就講ALGORITHM,乜FOURIER TRANSFORM,乜SHANNON INFORMATION THEORY D 朋友。(但其實又唔悶,只要仔細聽,呢D野其實好刺激)

回復 74# dye 的帖子

乜我有起「幹」...唔覺嘅 :-)
講神佛都可以好有趣...不過要睇下同邊個。:-)
你睇我幾風趣,又識自嘲...點會咁易嬲?

回復 75# Jennifer 的帖子

咁又係。講歡喜佛又幾歡喜,講彌佛又點少得笑。看百喻經當然有趣,唯獨看出埃及記會看到人流淚。

回復 76# dye 的帖子

試下睇《雅歌》...包你血脈沸騰
我已經過左果個睇《雅歌》既年紀。都係百喻經夠喇

回復 78# dye 的帖子

哦...好啦 (好在我未過... )
原帖由 Jennifer 於 2008-8-22 13:27 發表
真心一問:傻人多寡與論佛有何關係?我還以為佛道在於覺悟,唔傻又點會覺悟,
而醒目嗰d 又駛鬼啋你咩? 那麼,依你的意思,那裡才是論佛的好地方?

by the way...耶穌亦有話「健康的用不著醫生」wor... 在此孜孜不倦傳教的 ...

又係文字游戲

當你與人談論打乒乓波技巧時 對方回答你下次賽馬日應如何投注 咪叫做吾合咀形囉

我列舉了這裡不是論佛好地方  是在於人的因素 相對沒有這因素的地方 就有可能適合一點 這是常理可理解的 你不選用常理而用了語理分析的方法去解讀 我不感覺特別醒目

基教系統裡有很多解經的專業人員 是經過專門傳道訓練的 藉以權威身份向人宣示律法及來自神的宣示 但研究佛學的人員裡 似乎是只有同修 而沒有類似權威人物的 所以企圖將論佛者帶上權威高台 而加以批判 是不管用的

我覺得佛學是有抽象性的 修學者各有所想像及得著 你的反思方式在這方面未必用得上

高級模式 | 發新話題
換一個