返回列表 回覆 發帖

關於學校一條口試題目

原帖由 沙文 於 2008-9-1 06:41 發表
若然係佢自己的試題,佢問我地就係cheating,咁不誠實嘅行為,您就不應幫佢啦。但現在是,試題係佢同學的且已考完,您的頠慮就不存在,故可以給他低分但誠實的答案嘛 ...

他的題目是「誠實的重要性」嘛,我和他都無須為誠實作出道德判斷的噢。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 沙文 於 2008-8-31 15:48 發表
都要conclude一下,因為「泰半扒街」表示「泰半不扒街」  -- 咁究竟誠實重要在那裡?就至少有一半理由不必誠實。

為免泰半扒街,誠實的重要性在於令人以為您很誠實  -- 今次啱哂啦卦? ...

網路世界唔需要誠實。。。。網路世界本身是虛幻不是﹐虛則實之﹐實則虛之。。。。本飛刀爺當初就係太誠實。。。當正你班契弟係friend﹐結果就被車厘子起底咯。。。。上網應該吹水﹐有咁大吹咁大。。。。
原帖由 抽刀斷水 於 2008-9-1 00:29 發表
唉,他是學校的口試題目,你們就行行好,回答一個令他能取高分的答案好嗎?

誠實的價值,在於取信於人,在商業社會中,誠信尤為重要,很多重要的生意,也是交託給有誠信的人。

交朋結友,也是誠實的人會較易得到知心朋友。

英諺:Ho ...

B叔所講誠實應該視之為工具理性。。。不應該視之為道德制高點。。。如果貪得一百幾本就無謂喇。。。。。

回復 22# 的帖子

有時太虛浮,就失去真擊的獲益,過程總是會有得有失的吧。

回復 14# 抽刀斷水 的帖子

我的答案很低分嗎???!!

回復 10# Login 的帖子

我的version是假設了如果誠實, 人家是會知道的...

回復 25# weakest 的帖子

你的答案不像14歲的學生回答。

http://exchristian.hk/forum/view ... amp;page=1#pid29105
原帖由 沙文 於 2008-9-1 06:44 發表
做人有喲原則好喲嘅;盡量唔好因為我講句嘢您就改變立埸啦

哈哈 又可以開戰了

你似乎在暗示誠實就是原則咁播 如果有人喜歡以不誠實為做人原則 又得吾得呢?
反正"打嬴就話事 騙到就放落袋" 吾通怕比神罰呀

回復 28# 訪客得得b 的帖子

您唔好咁好戰啦,想話事,將資源投入宣傳部就得嘅啦,國防部可以解散。
其實所有人都係在誠實同不誠實之間找一個適合自己的平衡點,並無原則係誠實/不誠實,只在兩者中間。
唔通B嫂問親您尋晚做咩咁夜返,您一定如實禀告咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-9-1 21:42 發表
您唔好咁好戰啦,想話事,將資源投入宣傳部就得嘅啦,國防部可以解散。
其實所有人都係在誠實同不誠實之間找一個適合自己的平衡點,並無原則係誠實/不誠實,只在兩者中間。
唔通B嫂問親您尋晚做咩咁夜返,您一定如實禀告咩? ...

我要先說服到其他人信我  先有權解散國防部架嘛

不誠實或許可分成防護性質和攻擊性質吧
原帖由 沙文 於 2008-8-31 17:35 發表
唔係,我係誠實地話俾人聽要不誠實,我係自相矛盾咖,您插我啦

點會呢...又係你自己成日講要虛則實之, 實則虛知既~

我跟老大你學野有成果架~最近我同一位女朋友講: 我其實絕少講大話~
那女的就劈頭一句: 無錯丫! 但你都係絕少講真話....

好彩朱婷妹子唔識得佢...

花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 27# 抽刀斷水 的帖子

咁加多一句: 有助別人幫口出火lor....
原帖由 訪客得得b 於 2008-9-1 06:59 發表

我要先說服到其他人信我  先有權解散國防部架嘛

不誠實或許可分成防護性質和攻擊性質吧
若然對於您較接近真理而貫通古今的看法,國家領導唔接受,反而採取野蠻的law of the jungle來處理問題,就是昏庸了。

誠實又有冇分防護性質和攻擊性呢?只要您誠實地一開聲即可馬上成事了。
Don't know where God is but the Devil is in the details
為什麼需要誠實??

全世界都在說謊的時候,不說謊就無法生存。說謊變成了生存的手段,和弱肉強食同一道理。
那不是這問題的答案呀......

回復 34# HTBROKE1 的帖子

但只說謊的話, 說謊便沒有用了...

回復 35# weakest 的帖子

對極~ 人們只要把意思相反,就可得到真實答案。
原帖由 weakest 於 2008-9-4 00:58 發表
但只說謊的話, 說謊便沒有用了...

當然說謊要有技巧

實則虛之,虛則實之~~柒則柒之[爆]
那不是這問題的答案呀......
原帖由 HTBROKE1 於 2008-9-5 00:10 發表

當然說謊要有技巧

實則虛之,虛則實之~~柒則柒之[爆]

當然說謊要有技巧

i love u

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 訪客得得b 於 2008-8-31 23:30 發表

寫成多數扒街得未ㄚ 極小數會飛黃騰達tim 你學下囉

誠實與不誠實之間亦有很多層次。

「扒街」的多是極誠實和極不誠實的。

回復 39# ctaya 的帖子

看來我需要開始不誠實了....
高級模式 | 發新話題
換一個